Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Eurozastupnici: EU mora provesti istragu o postupanju hrvatske policije prema migrantima

Eurozastupnici, pretežito lijevih i stranaka centra, ustvrdili su da hrvatska policija prema migrantima postupa kršeći njihova prava i ocijenili da je vraćanje migranata u BiH uz upotrebu sile, takozvani 'pushbackovi', "sramotno"
19. siječnja 2021. u 20:19 11 komentara 712 prikaza
Migranti i policija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U raspravi o humanitarnoj situaciji izbjeglica i migranata na vanjskim granicama EU-a, održanoj u utorak  u Europskom parlamentu, niz zastupnika je oštro kritizirao postupanje hrvatskih vlasti prema migrantima na granici s BiH nazivajući ga "sramotnim".  

HRABRA GESTA VIDEO Migranti u Velikoj Kladuši spasili ženu od utapanja u rijeci

U središtu rasprave u Bruxellesu se, pored položaja migranata u kampovima u Grčkoj, našlo pitanje migranata u BiH koji nastoje preko Hrvatske ući u Europsku uniju.

Procjene govore da se u BiH nalazi između sedam i devet tisuća migranata. Oko dvije trećine boravi u prihvatnim centrima u Unsko-sanskoj županiji i u okolici Sarajeva, dok ostali pokušavaju prezimiti spavajući u napuštenim objektima, ali i u šumama u blizini granice s Hrvatskom.

Eurozastupnici, pretežito lijevih i stranaka centra, ustvrdili su da hrvatska policija prema migrantima postupa kršeći njihova prava i ocijenili da je vraćanje migranata u BiH uz upotrebu sile, takozvani 'pushbackovi', "sramotno".

EU mora provesti istragu i zaustaviti takvo postupanje hrvatske granične policije, istaknulo je više eurozastupnika.

Portugalka Isabel Santos je ispred kluba socijaldemokrata (S&D) rekla da odgovornost za nehuman položaj migranata ,uz lokalne vlasti, dijeli i EU zbog "sramotnih postupaka graničnih policija država članica".

Sophia in 't Veld je u ime kluba liberala u parlamentu (Renew Europe) prozvala Komisiju i Vijeće da ne čine dovoljno kako bi riješili položaj migranata i spriječili nasilje nad njima na vanjskim granicama Unije.

SPAVAJU U ŠATORU Zastrašujuće scene iz kampa u BiH: Migranti polugoli i promrzli na snijegu

Migranti su nasilno vraćani iz Hrvatske u Bosnu a "nezakoniti 'pushbackovi' se više ne mogu tolerirati", rekla je i pozvala na punu istragu tih praksi i Frontexa, EU-ove Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu.

Njen kolega iz kluba Jan-Christoph Oetjen je od Komisije zatražio "neovisan mehanizam nadzora granica jer ne vjeruje hrvatskoj graničnoj policiji".

Tineke Strik je ispred Zelenih pozvala Komisiju da "okonča nekažnjivost 'pushbackova'"  a članice da prestanu žmiriti pred njima" , dok je Malin Bjoerk u ime "Ljevice" rekla da druge članice "trebaju Hrvatskoj jasno reći da neće ući u Schengen dok ne prestanu brutalnosti".

Te brutalnosti nisu "navodne", ustvrdila je, pozivajući se na 1500 stranica svjedočanstava o njima i zaključila da postoji "sramotno nasilje EU-a na granicama, politike 'pushbackova' i izostanak solidarnosti".

Ressler: neutemeljeni i politički motivirani napadi na Hrvatsku

HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler je u odgovoru na prozivanje hrvatskih vlasti za nezakonito postupanja prema migrantima ustvrdio da je riječ o "neutemeljenim i političkim motiviranima napadima na Hrvatsku, Grčku, Frontex, ali u suštini na europsku politiku zaštite granice".

“Pravi uzroci ove humanitarne situacije su u propusnim granicama i manjku graničnog i institucionalnog kapaciteta Bosne i Hercegovine, ali i u ne uvijek dovoljnom europskom angažmanu u našem neposrednom susjedstvu”, nastavio je Ressler.

Ocijenio je da EU treba inzistirati na političkoj volji i ulaganjima u BiH na jačanju kapaciteta te države da nadzire svoje granice. "Jedino tako može se izbjeći neprekidno ponavljanje ovakvih patnji koje gaze ljudsko dostojanstvo", zaključio je.

Tonino Picula iz SDP-a je u raspravi ocijenio da je situacija na granici BiH i Hrvatske "sve gora i dodatno podcrtava nefunkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine i dotrajali daytonski sustav".

Migranti na putu kroz Bihać uglavnom borave među ruševinama stare tvornice BIH Najmanje 900 migranata ostavljeno na livadi, organizacije traže vlasti da se pokrenu s mrtve točke

EU-ova "financijska podrška je potrebna, ali novčana pomoć neće riješiti u osnovi politički problem", upozorio je i napomenuo da "Bosna i Hercegovina, Hrvatska i ostale granične zemlje ne smiju nositi teret izostanka dogovora o novom Paktu o migracijama i azilu" u EU-u.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson je u uvodu rasprave navela da Komisija i hrvatske vlasti vode "stalan dijalog" te da uskoro očekuje uspostavu neovisnog mehanizma nadzora postupanja na granici.   

Kriza s migrantima u BiH je "nepotrebna i mogla se izbjeći da su vlasti u BiH odgovorno reagirale", rekla je povjerenica te ih pozvala da "pokažu političku volju i nađu dugotrajna rješenja", uključujući uspostavu smještajnih kapaciteta za migrante na cijelom teritoriju. 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić prošlog je tjedna odbio mogućnost da se ilegalni migranti smjeste u kamp Bira u ovom gradu iako ima najbolje uvjete te je potpuno izgrađen i opremljen sredstvima Unije. Nedavno je potpuno protivljenje smještaju migranata na područje Republike Srpske izrazio i predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik.

Predstavnica portugalskog predsjedništva Vijeća EU-a, portugalska ministrica za europske poslove Ana Paula Zacarias, u svom je obraćanju eurozastupnicima ocijenila da stanje na vanjskim granicama "zabrinjava" te da je za trajno rješenje potrebna reforma sustava azila u EU-u.

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Lujo123:

  Nije mi jasno jesu li ovi EU parlamentarci retardirani ili su brutalno zločesti. Te njihove izjave su ne sulude nego lude! Pa zašto po njima postoje granice? Ako im je stalo do migranata zašto ne dođu sa prijevoznim sredstvima i ... prikaži još! odvezu ih lijepo k sebi i svi zadovoljni. Ovako bi oni sa ilegalnim migrantima naseljavali tuđe države, a onda bi od tih doktora i inženjera uzimali ono što možda valja, a o ostalom šljamu neka brinu Hrvatska, Bosna i td.. Kao da nemamo dosta svoje sirotinje koja je sirotinjom postala radi pljačke koju su nam napravili ti isti Europejci koji nas sada poučavaju ljudskosti i demokraciji! Bljuv! Pa zašto im nitko ne odgovori otvoreno i jasno veli da su ništarije lažljive, manipulatori i uništavači EU?!

 • neboiznadzagreba2:

  Možda bi eurozastupnici prvo trebali povesti brigu o postupanju europskih političara prema europskim narodima u ovoj tkz. pandemiji, a onda voditi brigu o migrantima.

 • Avatar biga22
  biga22:

  Bruxelles se mora slusat. Jučer Budimpešta, pa Beograd, pa sad Bruxelles. Nikad svoji.. Tuga. Sto reči..