Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIH

Najmanje 900 migranata ostavljeno na livadi, organizacije traže vlasti da se pokrenu s mrtve točke

Migranti na putu kroz Bihać uglavnom borave među ruševinama stare tvornice
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
31.12.2020.
u 12:02

Autobusi su otišli prazni, a migranti su ostavljeni na snijegu i razvalinama nekadašnjeg šatorskog kampa

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ultimativno je u četvrtak zatražilo od vlasti Unsko-sanske županije da dopuste ponovno otvaranje nekadašnjeg prihvatnog centra u Bihaću u koji bi se privremeno smjestili migranti iz kampa Lipa koji je zatvoren prošlog tjedna.

Vijeće ministara ovakav je zahtjev uputilo s izvanredne sjednice održane zbog eskalacije migrantske krize na čije su neprihvatljive razmjere upozorile međunarodne organizacije u BiH.

- Vijeće ministara BiH izrijekom poziva vlasti Unsko-sanske županije i Bihaća da poštuju odluku iz ožujka kojom je Bira određena kao privremeni prihvatni centar i bez odgode osiguraju prihvat i mještaj migranata na toj lokaciji, stoji u kratkom priopćenju objavljenom nakon sjednice.

Gotovo istodobno iz Bihaća je stigao negativni odgovor na taj zahtjev.

Operativni stožer vlade Unsko-sanske županije donio je zaključak kojim odbija povratak migranata iz Lipe u Bihać i traži da se oni privremeno smjeste u prihvatilište Salakovac u Hercegovini te u Delijaš kod Sarajeva, odnosno da tamo ostanu dok se Lipa ne opremi kontejnerima i infrastrukturom nužnom za smještaj i omogući sigurne uvjete.

Međunarodne humanitarne organizacije koje djeluju u BiH u srijedu su pozvale vlasti da hitno reagiraju nakon što je najmanje 900 migranata iz bivšeg kampa u selu Lipa ostavljeno na livadi jer nije proveden plan njihova privremenog izmještanja u hercegovačko mjesto Bradina kod Konjica.

Dolazak migranata spriječili su stanovnici Bradine koji su blokirali cestu. Stotine migranata su više od 24 sata na području Lipe čekali u autobusima kako bi ih nekamo prevezli, no cijela je operacija na kraju otkazana jer ih nisu željeli primiti ni u Biru u Bihaću. Autobusi su otišli prazni, a migranti su ostavljeni na snijegu i razvalinama nekadašnjeg šatorskog kampa koji je službeno zatvoren prošlog tjedna.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), UNHCR, UNICEF i još neke humanitarne organizacije upozorile su kako tim ljudima sada prijeti smrtna opasnost te su zatražili do vlasti u BiH da se pokrenu s "mrtve točke" i pridržavaju načela sadržanih u međunarodnom i nacionalnom pravnom okviru o ljudskim pravima.

- Prisiljavanje ljudi da ponovo ostanu na otvorenom u ovim uvjetima ne može biti prihvatljivo rješenje, stoji u izjavi u kojj se ističe kao su sada izravno ugroženi životi migranata ostavljenih bez skloništa, hrane, grijanja i bilo kakvih uvjeta za osobnu higijenu.

Zbog ove krize u srijedu je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Italije izdvojivši 500 tisuća eura kao donaciju Crvenom križu BiH koji bi trebao osigurati najnužniju pomoć migrantima.

Dok se različite razine vlasti u BiH prepiru oko toga čija je odgovornost zbrinuti migrante s područa Lipe, iz međunarodnih su organizacija upozorili kako nedostatak konsenzusa i negativna retorika potiču dodatnu ksenofobiju i stigmatizaciju migranata.

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar maskirana_drtina
maskirana_drtina
12:16 31.12.2020.

poslati sve natrag i kraj priče! neka idu raditi, propao im plan...

XA
xaron
19:50 31.12.2020.

Medjunarodne organizacije traže ovo, traže ono...Pa neka ONI nešto učine koristeči svoje mnogonarodne resurse.

ZD
Zdenkovic
17:55 31.12.2020.

Sad im je lijepo dobili su pogled na polumjesec i zvjezde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije