Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon izmjena Zakona o odvjetništvu

Europska odvjetnička unija kritizirala federalni Parlament

21.10.2005.
u 18:47

MOSTAR - Europska unija odvjetnika izrazila ja zabrinutost izmjenama Zakona o odvjetništvu u Federaciji BiH oko visine tarifa ocjenjujući da na taj način federalni Parlament podriva samostalno u neovisnu službu. Europska odvjetnička unija uputila je pismo svojim kolegama u BiH ali i predstavnicima federalnih vlasti u kojemu su iznijeli svoje primjedbe. Odredbe o odvjetničkim tarifama izmijenjene su početkom godine nakon inicijative koju je u parlamentu pokrenuo zastupnik Bosanske stranke Mirnes Ajanović.

"Na Kongresu međunarodne unije odvjetnika koji je održan u Beogradu istaknuli smo naše probleme i dobili potpunu potporu. I Međunarodna unija odvjetnika će ovih dana poduzeti svoje korake u pravcu zaštite digniteta naše profesije. Jednostavno mora se zaustaviti proces nerazumnog državnog upletanja u neovisnost odvjetništva u FBiH. Ovakvi problemi ne postoje na prostoru Republike Srpske niti bilo koje druge zemlje koja je izašla iz komunizma", izjavio ja za Večernjak predsjednik Odvjetničke komore Federacije BiH Josip Muselimović.

Nedavno su i ombudsmeni Federacije BiH preporučili da oba doma federalnog Parlamenta suspendiraju izmijenjene odredbe Zakona o odvjentištvu ocijenujući ih nezakonitim. Posebno su upozorili kako pri utvrđivanju izmjena zakona nije ispoštovana zakonska procedura. Donošenje odvjetničkih tarifa naime uopće nije u nadležnosti Parlamenta i da se ova materija ne uređuje zakonom. "Preporuke ombudmena Federacije BiH ohrabruju i daju nadu da će odvjetništvo očuvati svoju samostalnost i neovisnost", dodao je Muselimović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije