Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisano

EK dodijelio 357 milijuna eura za projekt izgradnje Pelješkog mosta

Pelješki most
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
07.06.2017.
u 13:01

Ova Komisija doslovno gradi mostove, izjavila je povjerenica Corina Cretu

Europska komisija je danas dodijelila 357 milijuna eura za projekt izgradnje Pelješkog mosta, koji će povezati najjužniji dio zemlje s ostatkom Hrvatske. Odluku o prihvaćanju financiranja projekta potpisale povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. U izgradnji Pelješkog mosta EU će financijski sudjelovati s 85 posto ukupne cijene projekta.

"Ova Komisija doslovno gradi mostove. Ovaj je projekt primjer naše predanosti uklanjanju prepreka, spajanju državnih područja i zbližavanju ljudi. Znam koliko i građani Hrvatske čekaju taj most i drago mi je što će EU putem svojih fondova sudjelovati u novom poglavlju povijesti te zemlje", izjavila je povjerenica Corina Cretu.

Projekt "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" predviđa izgradnju novog mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu. Njime će se  povezati Dubrovačko-neretvanska županija i ostatak zemlje. To će olakšati neometan protok roba i ljudi, posebice tijekom vrhunca turističke sezone. Ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a bez PDV riječ je o iznosu od 420 milijuna eura, od čega EU sufinancira 85 posto.

Pelješki most bit će visok 55 metara i dug 2,4 kilometara te će imati četiri prometna traka. EU financira i gradnju popratne infrastrukture poput pristupnih cesta, uključujući tunele, mostove i vijadukte te obilaznicu kod grada Stona duljine 8 kilometara i radove na poboljšanju postojeće ceste D414. Očekuje se da će radovi završiti tijekom 2022. 

Komisija navodi da će most više nego upola skratiti putovanje od Dubrovnika do Splita i da će neometana povezanost znatno koristiti turizmu i trgovini te osnažiti teritorijalnu koheziju južne Dalmacije i ostatka zemlje.

Studija izvedivosti, koju je pripremila Hrvatska, analizirala je moguće opcije za povezivanje dva dijela zemlje, a najpoželjnijom opcijom proglašena je izgradnja mosta. Ostale razmatrane opcije bili su izgradnja koridora kroz BiH, povezivanje trajektnom linijom i gradnja tunela.

Prije nego što ga je Komisija odobrila, neovisni su stručnjaci u okviru Zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama (JASPERS) pomno ispitali izvedivost i isplativost projekta. Projekt je pripremljen u suradnji s tijelima Bosne i Hercegovine, navodi Komisija.

Komentara 21

Avatar nekakav
nekakav
13:16 07.06.2017.

eto, hdz je uspio zabiti i zadnji čavao u lijes sdp-a i partnera. najveći dalmatinski projekt sad ima zatvorenu financijsku konstrukciju, velik dio radova će odraditi domaći. i gdje smo sad? pred izborima. ajd ti sad u dalmaciji daj glass nekom drugom, ovaj ti je sve ugovorio već, pokreće se javna nabava, sve već drhti. nego, znate kakvu jeftinu parcelu na pelješcu, sad budu poskupile drastično, kad dođe most, i cesta....

PH
Petarstijena-HR
14:55 07.06.2017.

Šteta koju je EU napravila RH je veća od koristi (iseljavanje ljudi, opustošena polja i uništena totalno poljoprivreda). Taj most nema nikakvu ekonomsku opravdanost, on je samo političko dodvoravanje dubrovačkoj županiji i glasačima HDZ-a...Tim mostom uglavnom neće nitko putovati između ostatka Dalmacije i dubrovačke županije, jer Dubrovnik i onako ne gravitira ostatku Dalmacije, niti ima ikakve prometne, gospodarske i druge veze, jer Dubrovnik je više povezan sa Zagrebom nego sa Splitom i dalmacijom, na žalost namjerno ili nenamjerno....sve u svemu ništ koristi od tog mosta...Čista politička farsa....

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
13:57 07.06.2017.

Nemojmo dezinformirat a time i lagat ovaj naivni napačen narod! Ništa nama EU nije niti neče dat! Mi uplačujemo 4 MILIJARDE kuna godišnje u EU fond tako da oni nama sve što "daju" u biti samo vrate ono što smo uplatili! Ovih 327 milijuna eura je cca 2.5 MILIJARDI kuna, ponavljam a 4 milijarde smo uplatili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije