Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU: Rusija i Ukrajina pokazuju se kao nepouzdani partneri

05.01.2009.
u 19:49

Europska unija želi ostati neutralna i nema namjeru miješati se u rusko-ukrajinski plinski spor, zbog kojeg obje zemlje gube vjerodostojnost pouzdanih partnera za opskrbu energijom, zaključili su predstavnici zemalja članica EU nakon sastanka u ponedjeljak u Bruxellesu.

Rusija najavljuje nova smanjenja isporuka plina Ukrajini

EK: Sljedećih nekoliko tjedana nema opasnosti da građani ostanu bez plina

- Sve više zemalja članica EU drži da se Ukrajina i Rusija same diskreditiraju kao pouzdani dobavljači energije - rekao je diplomatski izvor nakon završetka sastanka zamjenika veleposlanika zemalja članica EU. Dodao je da stajalište češkog predsjedništva da se EU ne treba miješati u "trgovinski bilateralni spor" dobio široku potporu zemalja članica.

Na sastanku je istaknuta potreba da EU uloži još više napora kako ne bi previše ovisio o samo jednom izvoru energije i poveća svoju energetsku sigurnost.

O rusko-ukrajinskom plinskom sporu, zbog kojeg su zemlje članice EU počele dobivati nešto smanjene isporuke ruskog plina preko Ukrajine razgovarat će se i na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u četvrtak u Pragu.

U ponedjeljak je u Kijev otputovalo zajedničko izaslanstvo češkog predsjedništva i Europske komisije kako bi utvrdili činjenice što se događa s dostavom plina. To izaslanstvo u utorak će se sastali s predstavnicima Rusije.

Europska komisija je u ponedjeljak istaknula da zbog visokih zaliha plina, krajnjim potrošačima u Europskoj uniji ne prijeti opasnost da ostanu bez toga energenta u sljedećih nekoliko tjedana unatoč poremećajima u opskrbi zbog rusko-ukrajinskog spora.

- Prema posljednjim informacijama iz zemalja članica, krajnji korisnici nisu pogođeni zbog smanjene isporuke plina iz Rusije preko ukrajinskih plinovoda - rekao je glasnogovornik Europske komisije Ferran Tarradellas.

Glasnogovornik je dodao da su u ovom trenutku skladišta plina popunjena od 70 do 90 posto.

Ukrajina optužuje Rusiju da je smanjila isporuke plina za zemlje članice EU, dok Rusija uzvraća da Ukrajina potkrada dio isporučenog plina. Rusija je zatražila od Europske unije da osigura nadzor nad ukrajinskim sustavom plinovoda, optužujući Kijev da zadržava za sebe oko 50 milijuna prostornih metara plina namijenjenih članicama EU.

Međusobne optužbe započele su kada je ruski Gazprom odlučio prekinuti isporuku plina Ukrajini nakon što su propali pregovori o plaćanju preostalih potraživanja i povećanju cijene za ukrajinske potrošače.

Europska unija u ponedjeljak je poslala misiju stručnjaka u Ukrajinu i Rusiju kako bi ispitala činjenice. U ponedjeljak popodne sastali su se i zamjenici veleposlanika zemalja članica EU kako bi raspravljali o pitanju isporuke ruskog plina preko Ukrajine.

Europska unija zadovoljava 40 posto svojih potreba za plinom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije