Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Razvod' s Unijom

Britanski zastupnici odlučili - Brexit se odgađa, drugog referenduma neće biti

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.03.2019.
u 22:28

Iz Europske komisije večeras su poručili da primaju na znanje da Ujedinjena Kraljevina sada zahtjeva privremenu odgodu Brexita, ali da odluku o tome donosi 27 država članica, kojima je prioritet funkcioniranje institucija Europske unije

Treće uzastopne večeri dramatičnih glasovanja o Brexitu, britanski parlament večeras je prihvatio ideju premijerke Therese May da zatraži od ostatka EU odgodu izlaska s dosad planiranog 29. ožujka na 30. lipnja, pod uvjetom da isti taj parlament koji je dosad dvaput odbijao prihvatiti sporazum o povlačenju ipak prihvati sporazum iz trećeg pokušaja sljedeći tjedan. U suprotnom, odgoda Brexita koju traže Britanci bila bi na dulje razdoblje i birači koji su prije skoro tri godine izglasali da žele van iz EU morali bi u svibnju ponovo birati svoje zastupnike u Europski parlament na redovnim europskim izborima.

U nizu večerašnjih glasanja o raznim amandmanima samih zastupnika, britanski je parlament odbio prijedlog da se odgoda Brexita iskoristi za raspisivanje novog referenduma o ostanku u EU. Bilo je to prvi put da se parlament izjašnjava o ideji drugog referenduma, ali zbog oporbenih laburista koji su odlučili ostati suzdržani prijedlog je odbačen s 85 glasova za i 334 protiv (226 suzdržanih). Još jedan važan amandman predlagao je da sam parlament oduzme vladi njezino pravo da predlaže odluke o Brexitu i kroji dnevni red parlamenta. To su predložili zastupnici koji se protive tvrdom Brexitu. Iako tijesno, amandman je odbačen rezultatom 314:312.

Za najvažniji prijedlog stavljen večeras na glasanje, prijedlog vlade o privremenoj odgodi Brexita, glasalo je 412, a usprotivilo su mu se 202 zastupnika. Oporbeni laburisti glasali su po ovom pitanju za. 

Iz Europske komisije večeras su poručili da primaju na znanje da Ujedinjena Kraljevina sada zahtjeva privremenu odgodu Brexita, ali da odluku o tome donosi 27 država članica, kojima je prioritet funkcioniranje institucija Europske unije i koje uzimaju u obzir razloge i razdoblje trajanja mogućeg produljenja procedure izlaska. Drugim riječima, Bruxelles poručuje da britanski zahtjev neće biti odobren automatski i da će EU gledati prvenstveno svoj interes pri odlučivanju o tom zahtjevu. 

Ako parlament prihvati sporazum iz trećeg pokušaja sljedeći tjedan, Brexit se odgađa za tri mjeseca kako bi se stiglo sve pripremiti i provesti, i Britanci umjesto 29. ožujka izlaze iz EU 30. lipnja. Ostatak EU (EU27) na to bi gotovo sigurno pristao kad bi znao da je sporazum izglasan u britanskom parlamentu. S malim zakašnjenjem, ali ipak izglasan.

U slučaju da britanski parlament ne prihvati sporazum o povlačenju do četvrtka sljedećeg tjedna, kad u Bruxellesu počinje sastanak Europskog vijeća, teško je očekivati da će lideri 27 država članica EU jednoglasno pristati na produljenje, barem ne na kratko. Njihovo razmišljanje u tom slučaju bi moglo ići u smjeru toga da će odobriti produljenje roka za izlazak Britanaca iz EU ako se u samoj britanskoj politici dogodi neki preokret. Ili odustajanje od dosadašnjih britanskih “crvenih linija” (izlazak i iz carinske unije i jedinstvenog tržišta, ne samo iz članstva u Europskoj uniji), ili možda izvanredni izbori, ili možda drugi referendum o ostanku u EU. 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je jutros da će se zalagati za to da lideri 27 država EU odobre dulju odgodu Brexita kako bi Britanci razmislili o svojoj strategiji.

- Tijekom svojih konzultacija uoči sastanka Europskog vijeća, apelirat ću na EU27 da budemo otvoreni za dulje produljenje ako UK nalazi potrebnim da ponovo razmisli o svojoj strategiji za Brexit i da oko nje stvori konsenzus - poručio je Tusk. 

Problem s duljom odgodom Brexita je u tome što se krajem svibnja održavaju izbori za Europski parlament, koji se konstituira 2. srpnja, i ako je toga dana Ujedinjena Kraljevina još uvijek članica EU onda mora imati zastupnike u EP-u. No, stručnjaci tvrde da se ta pravna zavrzlama može riješiti na sličan način na koji su Hrvati, ušavši u EU na dan koji se nije podudarao s početkom novog saziva EP-a, dobili pravo da biraju svoje prve europarlamentarce na kraći rok, ne na puni petogodišnji  mandat. 

Dvije godine pregovori o Brexitu su išli puževim korakom ili, vrlo često, nisu se uopće ni micali, ali ovoga tjedna krenula je lavina sudbonosnih glasanja u britanskom parlamentu. Nakon drugog odbijanja sporazuma u utorak navečer, u srijedu je parlament izglasao da ne želi - ne samo sada, 29. ožujka, nego nipošto, “ni u kakvim okolnostima” - da se Brexit dogodi bez sporazuma o povlačenju. Dakle, da pošto-poto žele izbjeći taj kaotičan scenarij. Ali, da bi se izbjegao neželjeni scenarij Brexita bez sporazuma (tzv. “no-deal Brexit”), nije dovoljno reći da parlament ne želi takav scenarij, nego treba prihvatiti sporazum. To je Londonu poručeno iz Bruxellesa, a to zastupnicima poručuje i premijerka May. Zbog toga želi staviti sporazum po treći put na glasanje. Treća sreća?

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
18:40 14.03.2019.

svima ce "nedostajati"

ST
stefj
20:46 14.03.2019.

Eto, sada smo vidjeli i koliko ih ima koji žele ostati u EU. Njih samo 85... Ovime sada May tjera parlament da prihvati sporazum. Do 20. 03. napravit će se još koji amandman, pa ispočetka... Inače, nije mi jasno o kakvoj devalvaciji funte se stalno priča, a funta raste, najjača je u zadnjih 1.5 godina.

Avatar Kaladin
Kaladin
21:20 14.03.2019.

Neka izađu, ali nek ostanu u carinskoj uniji?! Znači sve pogodnosti nek zadrže, a sve neugodnosti ne moraju?! Ajte vi lipo izađite i prestanite dramit, drama queen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije