Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANA

EU povlači još jedan pesticid: Opasan za ljude, vodu, pčele

Ilustracija
Foto: Getty Images
22.10.2019.
u 17:34

"Tiakloprid: zemlje-članice prihvatile su naš prijedlog da se (iz upotrebe) u EU povuče taj neonikotinoid zbog neprihvatljivih rizika za (ljude, pčele i vodu)", napisala je EFSA na Twitteru

Članice Europske unije uvrstile su u utorak na popis zabranjenih pesticida i četvrtu neonikotinoidnu supstancu zbog procjene da predstavlja opasnost za ljude i pčele, objavile su Europska komisija i agencija za sigurnost hrane EFSA.

Pad populacije pčela u proteklim godinama povezan je s upotrebom pesticida u poljoprivredi. Pčele igraju važnu ulogu u oprašivanju usjeva pa je njihovo ugibanje potaknulo zabrinutost za gospodarstvo i za opskrbu hranom.

Članice EU-a zabranile su prošle godine upotrebu na otvorenom pesticida klotianidina, imidakloprida i tiametoksama zbog štetnog utjecaja na centralni živčani sustav insekata, uključujući pčele. Tom će popisu biti dodan i tiakloprid, nakon današnje odluke panela stručnjaka koji predstavljaju 28 zemalja EU-a, objavila je na Twitteru europska agencija za sigurnost hrane EFSA.

"Tiakloprid: zemlje-članice prihvatile su naš prijedlog da se (iz upotrebe) u EU povuče taj neonikotinoid zbog neprihvatljivih rizika za (ljude, pčele i vodu)", napisala je EFSA na Twitteru.

Agencija je objavila analizu te supstance u siječnju ove godine, posebno naglašavajući zabrinutost zbog njezina prodiranja u podzemne vode. Zaključeno je ujedno da nema dovoljno podataka da bi se procijenio rizik koji izloženost ostacima te tvari predstavlja za ljude, kazala je glasnogovornica agencije. Nemoguće je procijeniti i rizik za ptice, sisavce, vodene organizme, pčele i biljke koje nisu cilj njegove primjene, dodala je.

Prema EK, važeća dozvola njemačkog kemijskog diva BASF-a za upotrebu tiakloprida istječe krajem travnja iduće godine.

Ključne riječi

Komentara 2

HO
homophob
19:36 22.10.2019.

Ljudsko zdravlje ima nisku cijenu osim ako netko ima koristi a usput stiti ljude besplatno! U Europi je PVC dozvoljen u kontaktu s hranom a u Americi je zabranjen jer njemacka PVC industrija je mocna i iz PVC izvlaci silne novce. Pravi stari deterdenti "dodecil benzen sulfonskeske kiseline" su u Europi dozvoljeni za kucnu upotrebu makar su jos iz 1960-tih poznati vrlo mocnim kancerogenima jer tako odgovara europskoj kemijskoj industriji a u Americi su zabranjeni i tamo se koriste modificirani sapuni. Slicna prica je sa svime sto ime novcanu korist za neke. Do nedavno se u Europi kamenovalo i na lomacama spaljivalo sve sto je imalo prizvuk MONSANTO ali odkako je prodan Bayer-u vidjet cete da ce sve nekadasnje "Monsanto" babaroge biti prodavane diljem Europe pod malo maskiranim imenima. Kada netko nesto nazove sotonom pitajte se "ZASTO", tko od toga ima financijske koristi, edukujte se malo pa ce vam svasta biti jasnije i necete padati na propagande o globalnom zatopljenju i slicnim modama!

PR
predator57
21:23 22.10.2019.

A tek oni mnogi ostali koji uzrokuju kancerogene bolesti?????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije