Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financiranje projeka

EU pomaže razvoj europskih regija pomoću J-inicijativa

'POKBIH...MOSTAR...EUROPSKA UNIJA ZASTAVE...SNIMIO BRACO SELIMOVIC'
'BRACO SELIMOVIC'
16.07.2012.
u 00:01

Tzv. J-inicijative podržavaju ciljeve Lisabonske agende rasta i zapošljavanja, a osobito financiranje europskih malih i srednjih poduzeća

S ciljem poboljšanja pristupa financiranju projekata za razvoj europskih regija, osobito za male i srednje poduzetnike, osim glavnih instrumenata kohezijske politike Europske unije koje čine strukturni fondovi i Kohezijski fond, Europska unija je u financijskom razdoblju 2007. – 2013. uvela i tzv. inicijative JASPERS, JASMINE, JEREMIE i JESSICA, koje se u žargonu nazivaju  još i J-inicijative. One podržavaju ciljeve Lisabonske agende rasta i zapošljavanja, koja uz ostalo poziva da se u razdoblju 2007. – 2013. sredstva strukturnih fondova maksimalno usmjeravaju prema poboljšanju pristupa financiranju europskih malih i srednjih poduzeća. 

U provedbi gore spomenutih inicijativa Europska komisija usko surađuje s europskim financijskim institucijama kao što su Europska investicijska banka, Europski investicijski fond, Europska banka za obnovu i razvitak te Razvojna banka Vijeća Europe. Navedene inicijative imaju različite karakteristike i ciljeve, a zajedničko im je da se financiraju dijelom iz strukturnih fondova, a dijelom iz sredstava gore spomenutih financijskih institucija. U nastavku donosimo opise karakteristika i ciljeva J-inicijativa. 

JASPERS je skraćenica za engleski Joint Assistance to Support Projects in European Regions. Riječ je o instrumentu kojemu je cilj pružiti podršku projektima u europskim regijama. JASPERS provodi  Europska komisija u suradnji s Europskom investicijskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj. Cilj je inicijative  pružiti tehničku/konzultantsku pomoć državama članicama u pripremi velikih infrastrukturnih projekata koji se financiraju iz Kohezijskog fonda te na taj način poboljšati kvalitetu, kvantitetu i brzinu provedbe ovih projekata. 

JEREMIE je skraćenica za engleski Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises što u prijevodu znači Zajednički europski resursi za mikro, mala i srednja poduzeća. Riječ je o inicijativi Europske komisije koja se provodi u uskoj suradnji s Europskom investicijskom bankom i Europskim investicijskim fondom radi olakšavanja pristupa financiranju za mikro, mala i srednja poduzeća u Europskoj uniji. Inicijativa omogućava zemljama članicama EU da dio sredstava strukturnih fondova usmjere u svrhu podrške malim i srednjim poduzećima, i to u obliku klasičnih, ali povoljnijih financijskih instrumenata kao što su krediti, garancije, ulaganja u osnivački kapital i vlasnički ulog. Financijski instrumenti JEREMIE provode se putem financijskih posrednika, odnosno banaka u zemljama članicama EU. 

JESSICA je skraćenica za engleski Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas, odnosno u prijevodu Zajednička europska podrška održivom ulaganju u gradska područja. Inicijativu provodi Europska komisija u suradnji s Europskom investicijskom bankom i Razvojnom bankom Vijeća Europe s ciljem promicanja održivog razvoja, rasta i zapošljavanja u urbanim područjima Europe.

JASMINE je skraćenica za engleski Joint Action to Support Microfinance Institutions in Europe, odnosno u prijevodu Zajednička akcija za podršku institucijama za mikrofinanciranje u Europi. JASMINE nadopunjava inicijativu JEREMIE te omogućava državama članicama i regijama da dio sredstva strukturnih fondova usmjeri u financijske proizvode namijenjene isključivo mikropoduzetnicima. Važno je napomenuti da sama država članica bira hoće li i koju će od J-inicijativa koristiti.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
09:24 16.07.2012.

Ovaj naslov i sam članak spada u rubriku .. "Demagogija", ..... "mazanje očiju" ........... . Alo', ... autori članka, ..... probajte pitati grke i španjolce za mišljenje o ovome za početak ..........

UK
Ugo Kajvez
18:54 16.07.2012.

"Stotine vatrogasaca, policijskih službenika i medicinskih sestara izašlo je danas na ulice Madrida kako bi prosvjedovali protiv novih, još rigoroznijih, mjera štednje. Veliki prosvjedi u Madridu održavaju se gotovo svakodnevno unatrag tjedan dana." . . Viva EU !! ...............

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:15 16.07.2012.

hahaha meni je dovoljan onaj dio naslova "eu pomaže..." da se nasmijem ali gorko jer nama su dosada pomogli sa embargom na uvoz oružja i time nas osudili na još žešću srpsku agresiju a kad to nije upalilo onda su nam "pomogli" uništiti industriju te na taj način potčinili ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije