Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ultimatim a. merkel

Erdogan: Želimo u EU najkasnije 2023., drugo nas ništa ne zanima

merkel, erdogan (1)
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/3
01.11.2012.
u 18:37

Postavio je 2023. kao granicu jer je tada stota obljetnica turske republike.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan postavio je ultimatum: ili ćete nas primiti do 2023. ili nećemo više htjeti u EU! Erdogan je odlučio pojačati pritisak na EU za dvodnevnog posjeta Berlinu i sastanka s kancelarkom Angelom Merkel, u utorak i srijedu. 

Kao zadnju godinu za ulazak u EU Erdogan je odredio 2023., jer Turska tada slavi stotu obljetnicu Atatürkove republike.

– Ako nas budete do tada zavlačili, EU će sigurno izgubiti, barem Tursku – kazao je Erdogan.

Turski premijer obećao je da će do velike obljetnice modernizirati zemlju i za buduće generacije pripremiti “potpuno drukčiju Tursku”. Požalio se Erdogan na probleme kroz koje Ankara prolazi u procesu pristupanja EU, a glavna prepreka je Cipar. Optužio je EU što je 2004. kao punopravnog člana primio grčki dio Cipra, unatoč podjeli otoka na dva dijela. Erdogan je kazao da mu je Merkel “izričito rekla da je to bila pogreška”.

Turska je sve pregovore o pristupu EU prekinula 1. srpnja ove godine kada je predsjedatelj Unije postao upravo Cipar.

Nema demokracije

– Do kraja njihova predsjedanja EU neće biti više pregovora – odlučan je Erdogan. Turski čelnici nadaju se novom početku pregovora kad predsjedanje u prvoj polovici 2013. preuzme Irska.

Merkel je poslije sastanka s Erdoganom izjavila da će se razgovori o 25-godišnjim naporima Turske da uđe u EU “nastaviti unatoč pitanjima koja još treba rasvijetliti”. Posljednji je izvještaj EU o turskom napretku negativan. Turskoj se zamjera kršenje prava na slobodu izražavanja i prava na slobodna okupljanja te se ističe da su demokratske reforme gotovo potpuno prekinute.

Erdogan je od Njemačke zatražio da se više angažira u zaustavljanju terorističkog djelovanja kurdske radničke stranke (PKK) čiji glavni organizacijski ogranak djeluje upravo iz Njemačke.

– Oni u Njemačkoj slobodno prikupljaju novac za teroristička djelovanja – kazao je Erdogan.

Angela Merkel oštro je odbacila taj stav uz napomenu da se Njemačka zalaže u borbu protiv svih oblika terorizma. Kancelarka se protivi punopravnom pristupanju Turske u Europsku uniju i zalaže se za takozvano privilegirano partnerstvo, a njezin ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle podržava Ankarin zahtjev za punopravnim članstvom.

– Zastoj je loš za obje zemlje – kazao je Westerwlle.

Mučni i dugi pregovori

Za vrijeme posjeta Tayyipa Erdogana Berlinu ispred Brandenburških vrata okupilo se 2000 prosvjednika, većinom Kurda i turskih alavita.

Turska je pridružena članica EEZ (EU) od 1963. godine, a službeni zahtjev za punopravno članstvo podnijela je 1987. Status kandidata dobila je 1999., a pregovore s EU počela je tek 2005. Pregovori su slabo napredovali najviše zbog umiješanosti Turske u ciparsku krizu i zbog protivljenja bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja prijemu Turske. Turska je ispunila tek jedno od 35 poglavlja koje mora ispuniti svaka članica prije pristupanja Europskoj uniji.

Komentara 40

KA
Kakma
18:56 01.11.2012.

Kako moze jedna azijska drzava uci u savez Europskih drzava.??Uz to sa skoro 85 mil. stanovnika,sasvim drugog mentaliteta.

OB
-obrisani-
19:01 01.11.2012.

Treba Tursku u EU, ona je već u Nato-u, treba barem jednu veliku muslimansku zemlju da bude i dalje saveznica i na strani EU i Amerike...

Avatar Bjesomar
Bjesomar
18:55 01.11.2012.

U Europu zele oni koji su je stoljecima palili i unistavali.?! Nema Turska sto traziti u Europi,mjesto im je iza Bospora.A prije svega neka vrate krscanska obiljezja na Svetu Sofiju i pretvore je u crkvu kao sto je nekad i bila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije