Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČAN SLUČAJ

Epidemiolozi o slučaju s Raba: Korona se u tijelu raspada i do tri mjeseca, ali ne može nikoga zaraziti

Zagreb: Izdvojena ambulanta za trijažu u Grižanskoj i dalje uzima uzorke
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.06.2020.
u 16:03

Kako objašnjavaju nalaz je pozitivan zbog tzv. mrtvih stanica

U utorak je Stožer civilne zaštite izvijestio o Rabljaninu pozitivnom na koronavirus, koji je iz Austrije stigao na Rab još 17. ožujka, i bio je u samoizolaciji preventivno. Testiran je prije povratka u Austriju, a iako je cijelo vrijeme bio bez simptoma, test je pokazao da je pozitivan. Epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije smatraju da se najvjerojatnije radi o staroj zarazi koja se dogodila još u vrijeme dok je boravio u Austriji.

Kako objašnjavaju nalaz je pozitivan  zbog tzv. mrtvih stanica.

- Do sad smo imali nekoliko desetaka slučajeva oboljelih koji su nakon infekcije dugo bili pozitivni, ili su naizmjence pozitivni pa negativni. Naime, PCR test je toliko osjetljiv da može detektirati i male dijelove genoma virusa čak i onda kad virus više nije sposoban inficirati čovjeka - pojasnio je za 24sata eidemiolog prim.dr.med. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u.

Dodao je kako nakon što je čovjek prebolio zarazu, ostaci dijelova virusnog genoma ostaju u njegovom tijelu i raspadaju se. Nazivaju ih mrtvim stanicama jer nisu u mogućnosti prenijeti zarazu, a vrijeme raspada tih stanica razlikuje se od čovjeka do čovjeka. Prilikom raspadanja oni ne rade nikakvu štetu organizmu, a zato su epidemiolozi u Hrvatskoj među mjerama propisali da ljudi kod kojih je test pozitivan više od 28 dana mogu nesmetano prekinuti samoizolaciju.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
17:05 11.06.2020.

Mambo-Jumbo znanost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije