Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Energija i klima zaslužuju bolju Vladu i proaktivniju komunikaciju

GreenCAJT festival
25.05.2023.
u 15:28

U razgovoru 1 na 1, ravnatelj REGEA-e Julije Domac i voditeljica strateških komunikacija REGEA-e Ivana Belić na GreenCAJT festivalu pozabavili su se temom zašto obnovljivi izvori energije još uvijek nisu najbolje što se Hrvatskoj može dogoditi, tko zaustavlja njihov razvoj te hoće li i oni posustati pod teretom populizma, malodušnosti i korupcije koji su zahvatili naše društvo? Jesmo li dovoljno svjesni i informirani te možemo li zajedno zaista učiniti promjenu?

Razumijevanje trenutnih trendova u svakom sektoru važno je za razvoj učinkovitijih rješenja. Stoga je važno osigurati da javnost bude dobro informirana o sektorima koji čine naše društvo. Energetski sektor je svakako jedan od njih. Uvijek volim istaknuti da je komunikacija ključna za uspjeh bilo kojeg, pa tako i energetskog sektora. Poštivanje i priznavanje važnosti struka izuzetno je važno za uspjeh. Ako pogledamo primjere najboljih praksi onda ćemo primijetiti da upravo ta jedna kombinacija inženjera, ekonomista, pravnika i komunikatora u sinergiji daje najbolje poslovne rezultate. REGEA je u tom smislu svakako jedan rijedak primjer sjajne prakse i onoga kako bi komunikacija trebala izgledati u bilo kojoj javnoj ili privatnoj tvrtki u Hrvatskoj, ali uostalom mi smo jedinstveni po mnogočemu., naglasila je Ivana Belić na samom početku panel diskusije

Ravnatelj REGEA-e nadovezao se rekavši kako je energija pitanje opstanka demokracije i sigurnosti zemlje. Energija bi trebala biti i ljudsko pravo, a ne roba kojom se ucjenjuje, zbog koje cvjeta korupcija, zbog koje se ratuje. Ne možete ne kupiti energiju, a poznata je činjenica da je energija najskuplja kada je – nema. Nijedna država ne može biti stvarno suverena i slobodna ako ne kontrolira energiju koja joj je potrebna. S druge strane, u energetici se krije ogroman novac. Na to niti jedna politika nije imuna i tu su također demokracija i prava građana u opasnosti. Demokratizacija energetike u smislu većeg korištenja obnovljivih izvora energije na način da u projektima sudjeluju građani, poduzetnici i lokalne zajednice, jedini je način postizanja stabilnog i sigurnog društva.

Cijene energije dosegle su rekordne razine u 2022. godine. Prema izvješću Vijeća Europske unije uzrok porasta cijene energije je ruska invazija na Ukrajinu, odnosno ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu. Ako samo taj i niti jedan drugi segment ne uzmemo u obzir jasno je da je pitanje energetike ključno pitanje svakog društva., složili su se te naglasili kako nam kronično nedostaje politički okvir unutar kojeg bi sve struke trebale funkcionirati.

Ako ne postoji jasan plan i cilj kojeg kao zemlja želimo dostići onda nam je komunikacija osuđena na neprestano upozoravanje što bi se trebalo činiti, koliko je nešto dugoročno pogubno za nas, našu djecu, društvo. Ali očito treba biti još glasniji, jer samo onda kada politika prepozna u tome političke glasove počinje slušati narod. Struke koje se bave temom energije i klime moraju uložiti dodatne napore da budu glasnije, jasnije i direktnije. Da ih svatko može razumjeti i onda i samo zajedno možemo pojačati političku volju i napraviti promjenu. Razumijevanje terminologije koja je nepoznata široj javnosti ili se nerijetko i pogrešno koristi te greenwashing dodatni su komunikacijski izazovi., rekla je Ivana Belić

Na pitanje što se u Hrvatskoj treba promijeniti da uhvati val energetske tranzicije Domac je pojasnio Hrvatska ima relativno značajan udio obnovljivih izvora energije, ali to je puno manje od mogućeg i poželjnog. Od zemlje u kojoj je izgrađena prva hidroelektrana u Europi i koja je proizvodi sunčane panele prije većine ostalih, došli smo do situacije da u posljednjih tridesetak godina nismo naprivili ništa značajno, da smo po korištenju sunčeve energije predzadnji u Europi i da uvozimo i do 35% potrebne energije. Vide se pomaci na polju energetske tranzicije, ali puno sporije nego što bismo to mogli očekivati s obzirom na prirodne uvjete, ali i stručno znanje kojim raspolažemo. Naše najvažnije energetske tvrtke, HEP i INA beznadno su zapele u močvari lošeg upravljanja, a INA i u pitanjima neriješenog vlasništva s mađarskim tzv. partnerima. Malo je područja u Hrvatskoj u kojoj je politika odigrala tako loše kao u energetici. Cijela 2022. godina je protekla bez ikakvog vidljivog pomaka na području velikih investicija u obnovljive izvore energije. To je nažalost nastavak krize koja traje preko 7 godina i to znači da već godinama propuštamo prilike za investicije od barem 10 milijardi eura samo u sektoru obnovljivih izvora energije u trenutku kada svakodnevno uvozimo skupu energiju. U svemu gubimo i veliku sliku – ne radimo dovoljno na mreži, ni prijenosnoj, ni distribucijskoj koja nam treba da bismo mogli prihvatiti nove izvore energije. Zato se energetikom treba baviti ozbiljno, sustavno i stručno, razmišljajući stalno što je hrvatski nacionalni interes.

Na koncu su još jednom podcrtali kako je važna dobro informirana javnost, jer dobro informirana javnost može donositi bolje financijske odluke koje mogu poboljšati ekonomsku dobrobit pojedinca. Osim toga, informirana javnost može pomoći u promicanju građanskog sudjelovanja i poticanju angažiranijeg društva. Sve ono što treba da se dogodi energetska tranzicija društva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije