Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjere zapošljavanja

EK poručuje Mrsiću: Možete trošiti novac na mlade, mi ćemo refundirati

Mirando Mrsić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
28.03.2014.
u 18:10

Europska komisija će usvajanje operativnih programa za inicijativu Garancija za mlade tretirati kao prioritet - kaže Jonathan Todd, glasnogovornik EK zadužen za pitanja zapošljavanja

- Očekujemo da će nam države članice do sredine travnja prezentirati finalnu verziju plana implementacije inicijative Garancija za mlade, ali države mogu i sada trošiti novac za mjere zapošljavanja mladih jer taj novac kasnije možemo refundirati ako je potrošen u skladu s Garancijom za mlade - poručili su danas iz Europske komisije nakon našeg pitanja o najavi ministra Miranda Mrsića da nema novih poticaja za zapošljavanje mladih dok ne stigne novac iz EU.

U europskom programu pod nazivom "Garancija za mlade" za Hrvatsku je rezerviran 61,82 milijun eura, a taj novac moći ćemo početi koristiti nakon što Europska komisija odobri tzv. plan implementacije. Ministar Mirando Mrsić i njegov tim predali su prvi nacrt tog plana još u listopadu 2013., a finalna verzija tog plana trebala bi formalno biti predana zajedno s nacionalnim programom reformi koji Hrvatska šalje Europskoj komisiji u travnju.

- Zakonski okvir dopušta zemljama članicama da traže refundiranje za troškove prihvatljivih projekata zapošljavanja mladih koji sežu unatrag do 1. rujna 2013. godine. To znači da neka zemlja članica EU može, ako je sigurna da su njezine mjere u skladu s okvirom Garancije za mlade, početi trošiti novac na te mjere jer su ti troškovi podložni refundiranju. Oni se mogu refundirati tek nakon finalnog usvajanja operativnih programa. Europska komisija će usvajanje operativnih programa za inicijativu Garancija za mlade tretirati kao prioritet - kaže Jonathan Todd, glasnogovornik EK zadužen za pitanja zapošljavanja.

Naše pitanje glasnogovorniku Komisije odnosilo se konkretno na Hrvatsku i, premda Todd u svome odgovoru ne spominje Hrvatsku već sve zemlje članice EU, glasnogovornik je naglasio i što mogu učiniti zemlje koje u svojim nacionalnim proračunima nemaju dovoljno novca da premoste razdoblje do refundiranja (a to je, sudeći prema izjavama ministra Miranda Mrsića, upravo slučaj s Hrvatskom).

- U svrhu osiguranja dovoljno financijskih sredstava do usvajanja operativnih programa, zemlja članica može razmotriti uzimanje kreditne premosnice, primjerice kroz Europsku investicijsku banku - kaže glasnogovornik EK Jonathan Todd.

Podsjetimo, ministar Mrsić najavio je da se privremeno prekidaju poticaji za zapošljavanje mladih nezaposlenih Hrvata dok iz europskog u hrvatski proračun ne sjedne novac kroz inicijativu Garancija za mlade, što će možda biti tek u rujnu. Inicijativa EU pod nazivom Garancija za mlade želi postići da svaka osoba mlađa od 25 godina u roku od četiri mjeseca nakon završetka obrazovanja ili nakon gubitka radnog mjesta pronađe novo radno mjesto, dobije dodatno usavršavanje ili se zaposli kao pripravnik.

Dodatni izvor u europskom proračunu za smanjenje nezaposlenosti je Europski socijalni fond (ESF), jedan od strukturnih fondova EU, no kako Hrvatska još nije dobila dozvolu za rad sa strukturnim fondovima tako ne može još povlačiti ni novac iz ESF-a. Ishođenje dozvole za rad, tzv. akreditacije, je posao koji vodi ministarstvo Branka Grčića, a nakon nekoliko mjeseci kašnjenja Hrvatske u uspostavljanju potrebnog sustava, sada se konačno čini da je izdavanje akreditacije samo pitanje dana. Izvori iz Europske komisije, naime, govore da su stručnjaci iz Bruxellesa prošli tjedan provjerili uspostavljeni sustav u Zagrebu te da optimistično najavljuju da bi sada konačno mogli dati zeleno svjetlo i izdati akreditaciju.

>> Mrsić ne može do novca za mlade jer Grčić nema dozvole Europske unije

>> Mrsiću rebalans uzeo 177 milijuna kuna za zapošljavanje

>> Milanović: Ne ukidamo poticaje za zapošljavanje!

Komentara 14

GT
gangster_te_voli
18:30 28.03.2014.

Znate sto je najvece zlo Hrvatske? eto nabrojit cu vam: domaci politicari (nesposobni i korumpirani...ponajprije iz HDZa i SDPa) te "komsije" sa Istoka koji su i oruzjem ubijali Hrvatsku. sve drugo su price za malu dijecu

GT
gangster_te_voli
18:41 28.03.2014.

ja bi svakome bez dokazanog zavrsenog Studija zabranio bilo kakvu Managersku poziciju i ulazak u Sabor. nemogu glupi i neobrazovani ljudi sa kupljenim "diplomama" voditi zemlju! odnosno mogu...ali na nacin kako je Hrvatska unistena posljednjih 24 godina. Rezultat vidimo danas.

GT
gangster_te_voli
18:38 28.03.2014.

Problem broj jedan u Hrvatskoj su dokazano nesposobni korumpirani politicari nedovoljne strucne spreme i nikakvog znanja sa vecinom kupljenim diplomama. nista u zivotu nije slucajnost. pa tako niti katastrofalna ekonoms´ka situacija u koju su Hrvatsku 24 godine HDZ/SDP fijaska unakazali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije