Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Milanović: Ne ukidamo poticaje za zapošljavanje!

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
27.03.2014.
u 11:23

Čekamo novac iz europske garancije za mlade, to je točno, ali oni koji su u programu – u programu će i ostati, rekao je Zoran Milanović.

Premijer Zoran Milanović je imao potrebu na početku sjednice Vlade demantirati medijske napise da je Vlada ukinula poticaje za zapošljavanje mladih (Mrsićeva mjera sa 1600 kuna).

– Ništa ne ukidamo. To je netočna informacija. Da je tako, to bi bilo i u rebalansu proračuna. Čekamo novac iz europske garancije za mlade, to je točno, ali oni koji su u programu – u programu će i ostati – rekao je Zoran Milanović.

Veće plaće nastavnicima

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavio je novi sustav nagrađivanja učitelja nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama koji je potpuno drukčiji od prijašnjeg i koji se najviše bazirao na radnom stažu, a sada će primarni kriterij biti stručnost.

Nakon što su 2013. godine 3 posto smanjili plaće učiteljima, sada za 3,5 posto povećavaju njihovu plaću, rekao je ministar. Oni koji zasluže status mentora imat će 6 posto veću, a oni koji zasluže status savjetnika imat će 8 posto veću plaću. Ministar Željko Jovanović iznio je i nekoliko konkretnih slučajeva. Rekao je da će neto plaća nastavnika – početnika, koji sada ima 5546 kuna, nakon ove Vladine odluke iznositi 5696 kuna, odnosno imat će 150 kuna veću plaću. Učitelji sa 10 godina radnog staža imat će 158 kuna veću plaću. Sada, naime, imaju 5736, a imat će 5894 kuna.

Jovanović je rekao da će takav nastavnik sa 10 godina radnog staža, ako zasluži status mentora, imati plaću veću za 294 kuna. Ukupno će mu plaća biti veća za 750 kuna u odnosu na kolege koji se nisu trudili postati mentorima ili savjetnicima. Ministar je naveo i primjer nastavnika koji ima 10 godina radnog staža i zaslužio je status savjetnika. On će imati 418 kuna više, odnosno zaradit će  6905 kuna umjesto dosadašnjih 6487 kuna. Jovanović tvrdi da je to 1210 kuna veća plaća od nekog učitelja koji se nije trudio napredovati do statusa mentora i savjetnika. – Od svih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, ovom odlukom za njih 62 posto plaću ćemo povećati od 100 do 400 kuna, 23 posto imat će iste plaće, a preostalih 15 posto imat će manje plaće nego do sada jer se nisu trudili dobiti status mentora ili savjetnika – rekao je Jovanović.

Milanović žali što nisu više povećali plaće

U raspravu se uključio i premijer Zoran Milanović rekavši da je ovo jedna gesta Vlade i da mu je žao što u ovom trenutku plaće u osnovnim i srednjim školama ne mogu biti još povećane. Milanović je rekao da uz trud koji je, naravno, potreban za napredovanje, treba izgraditi i pošten i transparentan sustav napredovanja.

Vlada je donijela odluku da će 2. travnja biti raspisan javni natječaj za istraživanje ugljikovodika (nafte i plina) u Jadranu za 29 istražnih polja. Tvrde da vlada velik interes i da su termini u data roomu (uvid u podatke o seizmičkom snimanju Jadrana) zakupljeni sve do kraja svibnja i više od 20 tvrtki već je rezerviralo svoje termine.

Premijer "bocnuo" Holy

Vlada je, kao i na svakoj sjednici, verificirala odgovore na zastupnička pitanja saborskih zastupnika. Kako su samo Mirela Holy i Ante Babić postavili pitanja, Babić jedno, a Holy četiri, očito je da je premijer Zoran Milanović bocnuo svoju bivšu kolegicu Mirelu Holy poručivši zastupnicima, odnosno njoj, da prije nego što pošalju pitanje Vladi, dobro pročitaju o čemu je riječ.

Premijer tvrdi da je to imao potrebu reći zato što je mnogo postavljenih pitanja iz nadležnosti lokalne samouprave, a ne Vlade. Rekao je da razumije potrebu zastupnika da se nekome svide, ali ih je ipak pozvao na ozbiljnost u radu.

>>Mrsiću rebalans uzeo 177 milijuna kuna za zapošljavanje

Komentara 38

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:38 27.03.2014.

Pa ovo je postala prava komedija... Partija je doslovno izgubila kompas... A u cijeloj priči jedini koji ispaštamo smo MI...

Avatar mlijeko
mlijeko
11:04 27.03.2014.

IZGUBLJENI ...ko guske u magli..malo tamo..malo vamo...ali izlaza nema ....

Avatar MK
MK
11:14 27.03.2014.

Zoki sve vise i vise izgleda ko Nenad Stazic...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije