Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi nakon EU

EIB odobrila 250 milijuna eura vrijedan zajam

HBOR i EIB
Foto: Photo: Tino Juric/PIXSELL
1/4
12.07.2013.
u 13:58

Zajam je, među ostalim, namijenjen financiranju malog i srednjeg poduzetništva i Mid-Cap poduzeća

Europska investicijska banka odobrila je zajam Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak u iznosu 250 milijuna EUR za financiranje malog i srednjeg poduzetništva i Mid-Cap poduzeća, malih i srednje velikih infrastrukturnih projekata u javnom sektoru, kao i investicija u sektoru industrije ograničene veličine u područjima ekonomije znanja, energetike, zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja u Hrvatskoj.

„Veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da je prvi EIB-ov zajam koji je potpisan nakon hrvatskog pristupanja Uniji namijenjen rješavanju ključnog EIB-ova prioriteta u kreditiranju – unapređenju izuzetno otežanih uvjeta financiranja za MSP i srednje kapitaliziranih poduzeća u sadašnjoj produljenoj ekonomskoj krizi. Bolja raspoloživost dugoročnih sredstava za financiranje od presudne je važnosti za daljnji razvoj ovog sektora, koji je temelj hrvatskog gospodarstva i glavni pokretač rasta i razvoja", izjavio je Anton Rop potpredsjednik EIB-a.

Prilikom potpisivanja ugovora Anton Kovačev, predsjednik uprave HBOR-a, osvrnuo se na poslovanje HBOR-a u prvih šest mjeseci 2013. te iznio podatak da je odobreno 3,9 milijardi kuna kredita. Nastavljen je i trend povećanja udjela investicijskih kredita u odnosu na kredite namijenjene za financiranje obrtnih sredstava, navodi se u priopćenju HBOR-a. Povećanje kreditne aktivnosti rezultat je, među ostalim, i privremene mjere sniženja kamatnih stopa za kreditiranje novih investicija koju je HBOR uveo tijekom 2012. godine, a koja je trebala biti na snazi do kraja lipnja 2013. S obzirom na veliki interes koji poduzetnici pokazuju za ova sredstava, HBOR je odlučio zadržati snižene kamatne stope do kraja tekuće godine i na taj način pridonijeti poticanju investicija i oporavku hrvatskog gospodarstva.

>>Odobreno 90 milijuna eura za male i srednje poduzetnike

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije