Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISLAMSKO PRAVO

Egipatski imami traže zabranu "Tisuću i jedne noći" zbog bluda

Aladin
Autor
Zorana Bajt
10.05.2010.
u 19:16

Egipatski intelektualci osudili su zahtjev za zabranu “Tisuću i jedne noći” navodeći da se pravnici koji stoje iza tužbe ponašaju kao talibani.

Skupina egipatskih islamskih pravnika traži da se čuveno djelo klasične arapske književnosti “Tisuću i jedna noć” zabrani jer sadrži “bludne scene”, prenosi BBC. Zbirka priča, u kojoj su najpoznatije priča o Sindbadu moreplovcu, priča o Aladinu i čarobnoj lampi te priča o Ali Babi i 40 razbojnika, opisana je kao poziv na “razvrat i blud”. Nedavno reizdanje knjige izazvalo je, međutim, brojne kontroverzije u Egiptu gdje pojedine islamske skupine traže njenu zabranu jer sadrži “scene seksa i uvredljiv jezik”.

– Bio sam šokiran uvredljivim rečenicama u njoj – rekao je Ayman Abdul-Hakim, član nevladine skupine pravnika koja je podnijela tužbu tražeći povlačenje cjelokupnog izdanja s tržišta i potpunu zabranu knjige. Egipatski intelektualci osudili su zahtjev za zabranu “Tisuću i jedne noći” navodeći da se pravnici koji stoje iza tužbe ponašaju kao talibani. U međuvremenu, egipatska agencija za kulturu odlučila je objaviti još jedno izdanje nakon što je prvo rasprodano, ističući da je “Tisuću i jedna noć” neprocjenjivo kulturno blago koje se ne može zabraniti.

– Činjenica da je prvo izdanje planulo čim se pojavilo pokazuje da su Egipćani pohlepni čitatelji koji neće dopustiti da na njih utječe grupica ljudi koja se poziva na islam da bi ugušila slobodu – kazao je predstavnik agencije.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
23:11 19.05.2010.

Dogmatizam na djelu! Svi koji drugačije razmišljaju nemaju pravo!

Avatar BABAMACA
BABAMACA
11:07 24.09.2010.

e pa kod nas se kaze ko voli nek izvoli. Ko hoce nek gleda ko nece nek negleda , ali me zanima ko moze dati neki komentar ako ne gleda seriju jer ko komentarise znaci i da gleda moze recii dali je dobra ili losa toliko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije