Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJNO UPOZORENJE

ECDC predviđa: Ne poveća li se broj cijepljenih, u prosincu i siječnju Europu čekaju problemi

Bolnica u Sarajevu u kojoj se liječnici i pacijenti bore s virusom COVID-19
Armin Durgut/PIXSELL
25.11.2021.
u 21:28

"COVID potvrde u sustavu zdravstva sprječavaju intrahospitalne infekcije, te je tvrdnja da je potrebno njihovo ukidanje kako bi se smanjile intrahospitalne infekcije potpuno netočna  te pokazuje dubinsko nepoznavanje problematike".

Kao reakciju na objavu prof. Gordana Lauca u kojoj kaže da smo prošli vrh četvrtog epidemijskog vala pa zato treba ukinuti sve mjere, iz Ministarstva zdravstva ukazuju na zadnju procjenu rizika ECDC-a.

Ključne poruke temeljene su na rezultatima nedavnog modeliranja koje je proveo Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti, a upućuju na moguće vrlo visoko opterećenje europskih zemalja bolešću tijekom prosinca i siječnja u slučaju da se ne nastavi s povećanjem cijepljenih obuhvata u populaciji  u kombinaciji s drugim javnozdravstvenim, nefarmaceutskim mjerama.

- Pokazatelji prognoziraju da će necijepljene osobe činiti veliki udio među novohospitaliziranima, posebice necijepljeni koji pripadaju rizičnim skupinama. Najveći rizik je u zemljama koje nemaju dovoljno visoke obuhvate kao što je Hrvatska - naglašava ministar Vili Beroš.

Priopćenje ECDC-a prenosimo u cijelosti:

Prioritet podizanja cijepljenih obuhvata su sve osobe koje se mogu cijepiti, no posebice stariji, vulnerabilni i zdravstveni djelatnici. Treba nastaviti s primjenom booster doza u osoba 18 i više godina, s prioritetom cijepljenja dobi 40 i više godina.

Provedba cijepljenja zahtijeva vrijeme te se puni učinak očekuje tek dva tjedna nakon završenog cijepljenja. Kako postoje dokazi o slabljenju učinkovitosti cjepiva s protekom vremena i to u sprečavanju infekcija i prijenosa (transmisije) važno je održati ili ponovno uvesti ne-farmaceutske mjere.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj uključujući cijepljene obuhvate koji su još uvijek nezadovoljavajući i opterećenje cijelog zdravstvenog sustava oslikava ozbiljnost i težinu situacije u kojoj se nalazimo, a ova projekcija ECDC-a nas upućuje koliko još dodatne upornosti i snage će biti potrebno u savladavanju epidemije. Fokus nam treba i nadalje biti svakodnevan i mukotrpan rad te nas pojedinačne i izolirane objave osoba koji se ne bave cijepljenjem, epidemiologijom, prevencijom ili liječenjem zaraznih bolesti ne smiju ometati.

Posljednjih tjedan dana nije zabilježen porast u broju novooboljelih u odnosu na prethodni tjedan  te je 16.11. 7-dnevni prosjek novooboljelih iznosio 5267,4 dok je 23.11. 7 -dnevni prosjek novooboljelih iznosio 4.614,7. To najbolje pokazuje da odluke o graničenju okupljanja temeljene na upotrebi COVID potvrda, nastava na daljinu u tjednu od 1. studenog,  epidemiološkim mjerama u javnom prijevozu, te odluke o covid potvrdama u sustavu zdravstva i socijalne skrbi pokazuje rezultate. Iako s definitivnim zaključcima treba pričekati jer smo u ovom valu već imali jedan zastoj u porastu broja novooboljelih i to od 19.9. do 15.10., nakon kojeg je nažalost nastupio porast.

COVID potvrde u sustavu zdravstva sprječavaju intrahospitalne infekcije, te je tvrdnja da je potrebno njihovo ukidanje kako bi se smanjile intrahospitalne infekcije potpuno netočna  te pokazuje dubinsko nepoznavanje problematike.

Komentara 3

RA
radijatori
21:43 25.11.2021.

Hahahahaha, ovo je po onoj: "je li više vjeruješ svojim očima ili onome što ti kaže partija?" Brojevi zaraženih padaju već dva tjedna, ovaj tjedan rapidno (inače, točno kako su to predvidjeli Lauc i Bakić), a tome sigurno nisu doprinijele ove sramotne kovid-potvrde, a ni veća stopa cijepljenja zbog njih. Koje bijedno sluganstvo prema vani i koje ispiranje mozga prema narodu u Hrvatskoj, sramota!

Avatar Aristarh
Aristarh
09:13 26.11.2021.

Červrti val e pokazivao znakove usporavanja, i onda odjednom veliki skok. Sada isto pokazuje smirivanje ali nikako da padne, dok već najavljuju novi val iz JAR i to baš opasan za one koji još nisu cijepljeni?? Djecu??. Kako ne posumnjati u marketing.

PV
prcko.vita
06:27 26.11.2021.

Dragi ECDC kako da povećamo cijepljene u Europi kad je već sada skoro sva procijepljena? Narode. Jeste tu? Polako shvaćate da su vas prevarili? Zašto onda i dalje šutite i čekate na svoj red kao ovce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije