Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Porast novih slučajeva: Stožer spreman za vraćanje dijela mjera ako će biti potrebno

Vili Beroš
Foto: POOL
1/5
18.06.2020.
u 12:29

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da pojava novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko dana nije neočekivana, to pokazuje da je i dalje potreban oprez, a zasad među zaraženima nema turista koji su došli na godišnji odmor

Za sada dva nova slučaja zabilježena su u Istri, dva u Zagrebačkoj županiji te novih četvero u Institutu Hrvoje Požar u Zagrebu. U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja.

"U posljednja 24 sata imamo 11 novooboljelih. Većina je unos iz inozemstva, no imamo i lokalne transmisije. Svi novooboljeli promptno su obrađeni i identificirani su svi bliski kontakti i kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom zdravstvenog sustava i epidemiologa situacija je stavljena pod kontrolu", kazao je državni tajnik Tomislav Dulibić na sjednici Vlade.

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 66 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije tri su novooboljele osobe. Dvije su osobe iz Splita, dok je jedna osoba iz Solina. Sve tri novooboljele osobe boravile su izvan Republike Hrvatske. Njihovi kontakti obrađeni su te se 14 osoba nalazi u samoizolaciji. Od troje novooboljelih, jedna osoba je hospitalizirana u KBC-u Split.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su ukupno zabilježena 563 slučaja zaraze koronavirusom, dok se još četiri slučaja vode kao aktivno oboljela.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do četvrtka do 11 sati evidentirane su 133 osobe kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o dvije osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule, priopćili su iz Zagrebačke županije.

"Informaciju imamo od utorka popodne, jedan djelatnik dobio je simptome, bio je zadnji put u Institutu 5. lipnja. Dijagnosticiran je tek ovaj utorak. U nedjelju je primljen u zaraznu bolnicu. Stanje mu je stabilno", kazao je ravnatelj Instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić za N1.

"Kontaktirali smo epidemiološku službu, epidemiolozi su obavili testiranje i pokazalo se da imamo još dva pozitivna slučaja te dva studenta, ukupno je pet potvrđenih", kazao je ravnatelj

"Ukupno je 80 zaposlenika, obavit će se detaljna dezinfekcija, a zaposlenici su poslani kući. Na službenom putu nije bio nitko, a da li je bio neki privatni put, to ne znam", dodao je. Ravnatelj je potvrdio da se testirao i da je negativan.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić rekla je da su u protekla 24 sata detektirana nova četiri slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu.

Rekla je da surađuju s upravom Instituta koja je omogućila da se epidemiološki izvidi obavljaju i organizirala rad od kuće. "Situacija je pod kontrolom. Svi su kontakti obrađeni i u tijeku je testiranje tih kontakata", rekla je. Apelirala je na sve građane da se drže propisanih mjera – socijalnog razmaka, dezinfekcije ruku i nošenja maski u zatvorenom prostoru.

 "16 ljudi stavljeno je u samoizolaciju", rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

U Istri dva nova slučaja

Nakon više od dva mjeseca bez novooboljelih u Istri zabilježena su dva slučaja zaraze. Naime, dva pacijenta pozitivna na COVID-19 hospitalizirana su jučer popodne u pulskoj Općoj bolnici, potvrdio je u četvrtak ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović.

"U 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije pregledano je 19 uzoraka brisova, od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Radi se o uvezenim slučajevima, odnosno osobama koje su protekli tjedan boravile u BiH, na području Sanskog mosta",  navodi se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite. 

Video: Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

"Epidemiološkom obradom ustanovljeni su bliski kontakti koji su testirani, rezultati su negativni te su oni stavljeni u samoizolaciju. Trenutačno je u samoizolaciji sedam osoba, a u obradi su još tri osobe", istaknuo je Stojanović dodavši kako se to moglo očekivati.

Procijenio je da je zbog izvrsne organizacije sustava i brze reakcije epidemiološka situacija na području Istarske županije i dalje stabilna.

Ravnatelj Stojanović stoga apelira na građane da bez prijeke potrebe ne putuju u države i područja s pogoršanom epidemiološkom situacijom. Apelira i da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako bi sačuvali svoje zdravlje i da prilikom povratka ne bi bili mogući izvor zaraze u mjestima svojeg stanovanja i rada.

Kako doznaje Dnevnik.hr, na Energetskom institutu Hrvoje Požar, gdje je potvrđena jedna pozitivna osoba, nakon testiranja kontakata potvrđena su još dva slučaja. Kako se doznaje, dvoje novozaraženih zaposlenika nemaju nikakve simptome. 

Nakon jučerašnjih desetak zaposlenih koji su pozvani na testiranje, danas su pozvani i drugi. Prema riječima ravnatelja Instituta Dražena Jakšića, neki od pozvanih na testiranje blaže simptome imali su još prošlog tjedna, no nije prepoznato da su povezani s koronavirusom.

Beroš: Nije neočekivano

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da pojava novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko dana nije neočekivana, to pokazuje da je i dalje potreban oprez, a zasad među zaraženima nema turista koji su došli na godišnji odmor.

"Činjenica je da je virus i dalje među nama. Najbitnije je da u svim novim slučajevima znamo način zaraze, da je epidemiološka služba brzo detektirala sve oboljele i da su poduzete sve potrebne epidemiološke mjere", rekao je Beroš Hini.

Ističe kako među zaraženima nema turista koji su u Hrvatsku došli na godišnji odmor, ali ne može se isključiti da će i toga biti.

"Mi smo se u jednom trenutku otvorili, to je bila naša odluka i potreba, a ako se dogodi ponovni porast oboljelih, imamo spremne mjere koje možemo poduzeti", rekao je Beroš koji u Dubrovniku prisustvuje vježbi u povodu uspostavljanja Hitne helikopterske medicinske službe tijekom ljetne sezone.

Komentara 115

MA
max
12:47 18.06.2020.

Zatvorite granice prema Srbiji i Bosni, od tamo nam dolaze zaraženi!

DU
Deleted user
10:41 18.06.2020.

Kakva socijalna distanca, kakve maske, pogledajte malo oko sebe po trgovinama, kafićima, bolnicama. Nitko se ne pridržava nikakvih mjera, zreli smo za slijedeći još gori val.

DU
Deleted user
13:26 18.06.2020.

Slijedeća dva tjedna su ključna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije