Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET UKINUTA PRESUDA ZA MINIRANJE PERUĆE

Ukinuta presuda generalu JNA optuženom za rušenje Peruća. Vrhovni sud reagirao priopćenjem

Borislav Đukić
Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
31.05.2022.
u 14:24

Protiv njega je podignuta još jedna optužnica za ratni zločin kojom je obuhvaćeno ubojstvo 115 civila te silovanje najmanje pet žena

Borislavu Đukiću (74), umirovljenom general majoru JNA ponovo će se suditi zbog optužbi da je s 30 tona eksploziva htio srušiti HE Peruća. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je ukinuo nepravomoćno presudu kojom je Županijski sud u Splitu Đukića u prosincu 2020. nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Bila je riječ o ponovljenom suđenju jer je i ranija presuda ukinuta.

Prema optužnici Đukić se teretio da je 1993. organizirao rušenje brane i hidroelektrane Peruća, a cilj mu je bio potpuno potapanje civilnih i gospodarskih objekata. U temelje brane i pod most je postavljeno 20 do 30 tona eksploziva. Đukić  se teretio da je zapovjedio aktiviranje eksploziva i rušenje brane. Prema optužnici došlo je do snažne eksplozije  uslijed koje je urušena i oštećena brana  po cijeloj duljini i širini. Stručnjaci HEP-a spriječili su potpuno rušenje brane i stvaranje tzv. vodenog vala koji bi za posljedicu imao potapanje i dovođenje u neposrednu opasnost više od 50.000 stanovnika i cijelu njihovu imovinu nizvodno od brane.

Nasipanjem materijala i otvaranjem ustava ublažili su pritisak vode iz akumulacijskog jezera na branu. Pričinjena šteta je iznosila 130 milijuna kuna, a u prvoj verziji optužnici kao osoba koja je Đukiću  naredila miniranje i rušenje brane naveden je ratni zločinac Ratko Mladić. No to je kasnije izbačeno iz činjeničnog opisa jer nije nesporno utvrđeno da je Đukić bio taj s kojim je Mladić komunicirao.

Obrazlažući zašto je presuda ukinuta, Vrhovni sud navodi da su u njezinom obrazloženju navedeni "proturječni  i nerazumljivi razlozi o odlučnim okolnostima".

-  Nije odlučeno o zakonitosti ispitivanja jednog svjedoka. To je bilo potrebno jer postoji sumnja da je taj iskaz policija iznudila primjenjujući silu tijekom ispitivanja. Te je sumnje prvostupanjski sud dužan provjeriti i ocijeniti jesu li istinite i jesu li utjecale na vjerodostojnost iskaza. Osim toga, razlozi o odbijanju dokaznih prijedloga obrane na okolnosti alibija i ostalih navoda obrane nisu dovoljno i pravilno obrazloženi. Time je optuženiku teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje. U tom je dijelu obrazloženje prvostupanjskog suda proizvoljno jer nisu izneseni jasni i uvjerljivi argumenti zašto su ti dokazni prijedlozi odbijeni. U odnosu na ocjenu prvostupanjskog suda o nevjerodostojnosti iskaza niza ispitanih svjedoka koje je predložila obrana ti razlozi su paušalni i proizvoljni. Prvostupanjski sud nije uopće iznio bitan sadržaj iskaza tih svjedoka kako bi se vidjelo o čemu su svjedoci iskazivali niti je raščlanio iskaze. Time je također teško povrijeđeno optuženikovo pravo na pravično suđenje jer su i takvi razlozi prvostupanjskog suda proizvoljni. Budući da je time počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka prvostupanjska je presuda prema zakonu morala biti ukinuta. U ponovljenom će postupku prvostupanjski sud iznova provesti raspravu i ocijeniti sve ranije izvedene dokaze, a po potrebi i nove. Popravit će pogreške na koje je upozoren odlukom Vrhovnoga suda Republike Hrvatske. Potom će donijeti novu, na zakonu zasnovanu odluku, koju će valjano obrazložiti - navedeno je u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Đukić je inače tijekom suđenja tvrdio da nije počinio to za što ga se tereti te je tvrdio da je u doba miniranja Peruće,  na kraju siječnja 1993., bio u Kninu neraspoređen u očekivanju prekomande u vojsku bosanskih Srba ili vojsku Jugoslavije. Tvrdio je i da nisu postojali nikakvi planovi  za rušenje brane. Po njemu to vrlo nespretno i s malim količinama eksploziva počinile paravojne jedinice Milana Babića nakon što je artiljerijska vatra 126. brigade HV-a s položaja na brani potjerala jedinice kenijskog bataljuna iz sastava snaga UNPROFOR-a.

Optužnica  protiv Đukića podignuta je još 1995. Uhićen je u srpnju 2015. u zračnoj luci u Tivtu, a 23. veljače 2016. izručen je Hrvatskoj, gdje mu je nakon pet mjeseci započelo suđenje. Tom prvobitnom optužnicom još je bio optužen general Ratko Mladić,   zapovjednik 9. kninskog korpusa  te general Mile Novaković,  zapovjednik Srpske vojske Krajine, koji je u međuvremenu umro, kao i zapovjednik svih pograničnih jedinica srpske paravojske major Milan Korica. U njegovom slučaju je proveden izdvojeni postupak s obzirom na to da je jedino on bio dostupan hrvatskim pravosudnim organima.  Prva presuda donesena  je koncem 2018. no nju je ukinuo Vrhovni sud, a tom prvom presudom Đukić je bio osuđen na devet godina zatvora. Sada je presuda ponovo ukinuta, pa će mu se zbog Peruće suditi i treći put.

Protiv njega je podignuta još jedna optužnica za ratni zločin kojom je obuhvaćeno ubojstvo 115 civila te silovanje najmanje pet žena.

Komentara 24

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
14:53 31.05.2022.

Živela srpsko-hrvatska trgovačka kolacija. Živeo plenki, živeo pupovac, živeo srpski hdz.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
15:01 31.05.2022.

Dobrodošli u Republiku Srpsku Hrvatsku.

PA
Pahor
14:52 31.05.2022.

Tome nas vrhovni sud i sluzi. Oslobađanje ratnih zlocinaca, rusenje referenduma, oslobađanje tajkuna, progon branitelja itd. Nakupina isluzenih politicara od kojih su neki jedva i zavrsili pravo, suvisni u svojim strankama i uhljebljeni u vrhovnom sudu i dalje rade kako im se jaze. Uz dorh, uskok i nize sudstvo, bas oni su uzrok raspada hrvatskog drustva. Podmitljivi, nekompetentni, lijeni i pokvareni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije