Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Packe revizije

Županije ne vraćaju novac državi i probijaju masu za plaće

Brojač novca
Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL
03.09.2017.
u 21:14

Međimurskom županu Matiji Posavcu zamjera se što u proračun nije vratio 9,7 milijuna kuna primljenih u prošlom desetljeću

Državna revizija Saboru je poslala niz izvješća o obavljenim revizijama, a prve dvije revizije poslovanja županija u 2016. zbog niza nepravilnosti donijele su uvjetna mišljenja o poslovanju Međimurske i Vukovarsko-srijemske županije. Međimurskoj županiji, koju vodi HNS-ov Matija Posavec, revizori zamjeraju to što u državni proračun nije vratila niti je u poslovnim knjigama evidentirala 9,7 milijuna kuna od povrata kredita primljenih po programu razvoja poljoprivrede, na što je Državna revizija upozorava još od 2010., kao ni nešto manje od dva milijuna kuna danih putem Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju.

Vratit ćemo novac

Županija nije iskazala obveze po zateznim kamatama za sufinanciranje kredita županijske bolnice od 2,8 milijuna kuna, obveze za isti kredit iz proteklih godina od 82.106 kuna ni obveze za knjižnicu u Čakovcu od 406.337 kuna, upozorili su revizori. Iako prihvaćaju takav nalaz revizije, iz Županije odgovaraju da su novac za razvoj poljoprivrede, primljen početkom prošlog desetljeća, uložili u poslovnu banku, čime je stvoren kreditni potencijal u višestrukom iznosu, a novac od povrata uložili u daljnje kreditiranje poljoprivredne proizvodnje. Zatezne kamate zbog duga prema županijskoj bolnici evidentirat će nakon što otplate redoviti dug i potpišu sporazum o stanju duga, a kad je riječ o novcu iz jamstvenog fonda za prerađivačku industriju, kažu da su zatražili njegovu prenamjenu, ali da se Ministarstvo gospodarstva nije očitovalo. Ostane li tako, novac će, kažu, vratiti u državni proračun.

Godinama probijaju budžet

Vukovarsko-srijemskoj županiji HDZ-ova Bože Galića revizori zamjeraju isplatu mase za plaće veću od dopuštene. Županija je lani zaposlenicima isplatila nešto više od 12 milijuna kuna, iako ta svota nije smjela prijeći 9,3 milijuna. Zamjera im se i što su zaposlenici koja je sama dala otkaz, bez dokumentacije iz koje bi bili vidljivi razlozi za osobno uvjetovani otkaz, utvrdili otpremninu od 92.472 kune. Revizori su utvrdili i da je četvero zaposlenika Županije bez mjerljivih kriterija dobilo dodatke za uspješnost na radu od 57.744 kune. I ova Županija prihvaća nalaze državne revizije, uz obrazloženje da zbog stalnog smanjenja prihoda ne uspijeva ostati u zakonskim okvirima po kojima ukupna masa za plaće ne smije iznositi više od 20 posto ukupnih prihoda Županije.

Komentara 4

OB
ObrenM
07:43 04.09.2017.

Ako drzava moze pljackati siromasni puk,neka i zupanije malo ustinu od drzave.

MI
miki45
07:35 04.09.2017.

PA ako kradu svi zasto ne i oni sef policije u zagrebu zlato iii gdje novac od procistavaca od kuda kupijo bandic oldtajmere slike vikendice mamic rojs se sam falijo kako postao milijoner pa drugi razni dotepenci ---pa oni uoni u vladi uzimaju za razna putavanja i nepostojece troskove

MV
Mijat vrdoljak
07:00 04.09.2017.

Preustroj lokalne samouprave kreće od provođenja zakona a on glasi za plaće 20% od prihoda, ja bi ga smanjio na 15%, čime bi se smanjio broj zaposlenika prije svega zamjenika i zamjenika zamjenika i njima sličnima, broj skupštinara i raznihh nadzornih odbora. Jedini učinkoviti nadzorni odbor je rezultat i ako njega nema zna se smjena bez otpremnina i nagrada za nerad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije