Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMANA KOVAČEVIĆ BARIŠIĆ

Država starce izručuje brutalnom tržištu

Umirovljenici
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
04.02.2020.
u 17:00

Hrvatska niti gradi staračke domove niti razvija servise za skrb i njegu starijih kod kuće

Hrvatska se smatra socijalnom državom dok svoje starce šutke izručuje brutalnom tržištu, ugovorima o dosmrtnom uzdržavanju i svima koji žele zaraditi na starosti i nemoći. Štoviše, Hrvatska takve potiče.

To čini ne gradeći staračke domove, ne razvijajući servise za skrb i njegu starijih ni u vlastitim domovima ni igdje drugdje te ne osmišljavajući socijalnu politiku koja će pratiti već niz godina rastući trend starenja nacije. A broj starijih od 65 u 2031. iznosit će milijun, čak 213 tisuća više nego u popisu stanovništva 2011. Istovremeno ćemo imati samo pola milijuna djece do 14 godina. Hrvatska se kune u tradicionalne vrijednosti i obitelj, ali nema pojma što bi sa svojim starcima.

Nijedan starački dom u 30 godina nije izgrađen, svi su iz socijalizma, iako je i HDZ u predizbornom programu najavljivao čak 16 novih. SDP ih nije ni najavljivao. U tih 48 domova smješteno je oko 11 tisuća starijih, od čega samo 2000 po socijalnom ključu, odnosno uz preporuku centra za socijalnu skrb jer nemaju čime platiti dom. Nema jasnih kriterija za dobivanje mjesta u tim domovima pa tako i oni imućniji uspiju uhvatiti solidan smještaj uz 24-satnu skrb za nevelik novac, dok nasljednicima ostavljaju svoje nekretnine.

Mali broj umirovljenika ostvaruje pravo na zajamčenu minimalnu naknadu jer prosječna mirovina od 2500 kuna premašuje dohodovni cenzus nužan za ostvarenje te naknade. A ako nisi korisnik ZMN-a, ne možeš ostvariti ni subvenciju troškova stanovanja. Nevažno što svaka peta starija osoba koja živi sama ne može zimi ugrijati svoj dom jer Hrvatska je u svojim apsurdima ustrajna.

Stanovništvo stari i u drugim europskim zemljama. No njihove vlade smišljaju subvencije za stanovanje i za preinake domova kako bi bili primjereni za život starijih. Omogućuju im standardiziran smještaj s odgovarajućom skrbi u zamjenu za njihove stanove i zamjenu stanova za manji i prilagođeniji smještaj. Ciljano zapošljavaju toliko potreban njegujući kadar. Razvijaju dalekovidne mjere kako bi se demografske neprilike nivelirale.

Hrvatska pak gasi požare, množi ilegalne staračke domove i kratkovidno se bori dan po dan. Ali ne s demografskim minusima, već uglavnom s ustašama i partizanima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije