Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona

Država reže novac za umjetnu oplodnju, parovi idu privatnicima

bebe
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
09.06.2016.
u 22:50

Radna skupina donosi izmjene, a država daje 
10 milijuna kuna manje za pomognutu oplodnju.

U tijeku je formiranje radne skupine u Ministarstvu zdravlja koja će izraditi izmjene Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a o kojima se govorilo u samom startu nove zdravstvene administracije. Tada je, podsjetimo, u prvi plan, uz abortus, izbila i umjetna oplodnja ponajprije zbog mogućnosti ponovne zabrane zamrzavanja zametaka. U prvom intervjuu svojeg prvog ministarskog dana dr. Dario Nakić demantirao nam je ikakve izmjene, no danas nam iz Ministarstva odgovaraju kako Zakon moraju uskladiti s EU direktivama premda ga je uskladila prošla vlast.

Manje postupaka u bolnicama

U svakom slučaju, normativne izmjene planirane su tijekom jeseni, a do kraja mjeseca iz Ministarstva će odgovoriti i na naše pitanje o broju postupaka umjetne oplodnje i njihovu, da tako kažemo, rezultatu. Jedini je to zapravo način da se utvrdi stvarno stanje, a potom i da se planiraju daljnji koraci u vezi s ovim pitanjem. Iz podataka koje smo dobili u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje jasno je da broj postupaka umjetne oplodnje i pacijentica posljednjih godina opada, baš kao i iznos milijuna koje država “daje” za ove postupke. Ovogodišnja 24,3 milijuna za pomognutu oplodnju rezultat su usklađivanja s iznosom za istu svrhu potrošenim godinu prije. Naime, 2014. godine bilo je odobreno, odgovorili su iz HZZO-a, ukupno 36,9 milijuna kuna, no pokazalo se da je postupaka znatno manje obavljeno u odnosu na odobrena sredstva – od 30 do 40 posto.

– Na temelju podataka o izvršenju postupaka, napravljena je projekcija za 2015. godinu i odobreno je 30 milijuna kuna za postupke medicinski pomognute oplodnje, što je još uvijek znatno više u odnosu na prošlogodišnja izvršenja te smatramo da u ovoj godini nitko neće biti zakinut – objasnili su iz Zavoda.

I dok administracija tumači brojke kao “manje novca zbog manje potražnje”, prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić objašnjava kako je u praksi sasvim drukčija situacija i vjeruje da broj postupaka umjetne oplodnje od 2012. godine nije smanjen. Problem je, kako ističe, u dosljednom prijavljivanju postupaka medicinski pomognute oplodnje. Naime, unatoč zakonskoj obvezi, Hrvatska nema registar ovih postupaka. Stoga zapravo nitko i ne zna koliko ih je učinjeno, koliko je pacijentica i s kakvim ishodom. Stoga prof. Vrčić upozorava na farmakoekonomske podatke za 2014. godinu prema kojima je u odnosu na godinu prije tržište medicinski pomognute oplodnje financijski poraslo za tri posto. U državnim ustanovama smanjeno je financijski za dva posto, a u privatnim je poraslo za 14 posto.

EU prosjek 2000 na milijun

Broj induciranih i/ili stimuliranih postupaka je prema nekim parametrima u 2014. godini u odnosu na 2013. porastao čak 50 posto – kaže ovaj liječnik, inače pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju, ginekološku endokrinologiju i menopauzu Klinike u Petrovoj dodajući da je razina uspješnosti postupaka u prosjeku oko 25 posto te se nada EU prosjeku od 30 posto. U EU je i preporuka dvije tisuće postupaka izvantjelesne oplodnje na milijun stanovnika, što znači, kaže prof. Vrčić, da bi ih u Hrvatskoj godišnje trebalo biti oko osam tisuća.

Komentara 8

SZ
slaven.zadravec
23:31 09.06.2016.

Dakle ipak nisu za život nego za nadzor nad tijelima žena.

LA
LANA555
23:07 09.06.2016.

Sramota

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
02:08 10.06.2016.

a skole prazne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije