Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Roda: Medicinski potpomognuta oplodnja ne smije postati svjetonazorsko pitanje

Irena Rožić: Više se ne smije vratiti zakonska restriktivnost koja je bila na snazi za mandata Darka Milinovića
30. travnja 2016. u 16:48 3 komentara 718 prikaza
bebe
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Građanskom akcijom "Zajedno za plodnost" Udruga RODA – Roditelji u akciji obilježila je danas završetak Tjedna borbe protiv neplodnosti uz poruku da je medicinski potpomognuta oplodnja način liječenja te stoga ne smije postati žrtvom svjetonazorskih interpretacija.

Šetnja Rodinih volontera i građana središtem Zagreba održana je pod geslom „Medicinski potpomognuta oplodnja – nikad više svjetonazorsko pitanje”, a Irena Rožić iz Roda istaknula je da su time htjeli upozoriti da se "više ne smije vratiti zakonska restriktivnost u području MPO-a koja je bila na snazi za mandata HDZ-ova ministra zdravstva Darka Milinovića". 

Time su, kaže, htjeli reagirati na izjave bivšeg predsjednika HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušića koji je u predizborno vrijeme najavljivao da će se dolaskom HDZ-a na vlast mijenjati sadašnji zakon, koji je na snazi od 2012.

"Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO) ne smije nikada više biti političko pitanje. Svim parovima koji su suočeni s neplodnošću mora biti omogućen pristup MPO-u ako to oni žele i to modernim postupcima, u skladu sa svjetskim trendovima i bez financijskih ograničenja", istaknula je Rožić.,

Navodi i kako je Zakon o MPO-u, koji je 2012. donijela vlada Kukuriku koalicija, puno bolji od onoga koji je bio na snazi prije 2012.  No, četiri godine nakon njegova donošenja, parovi u Hrvatskoj i dalje se suočavaju s brojnim teškoćama u liječenju neplodnosti, s obzirom da još uvijek ne postoji ni Državni registar o MPO-u,  niti banka spolnih stanica, a broj oplođenih jajnih stanica je ograničen. 

Problem je i obavezna neanonimnost donatora, stoga se u Rodama zalažu da se zakonski omoguće obje opcije - i anonimne i neanonimne donacije, jer dok god u Hrvatskoj budemo imali samo varijantu neanonimnih donacija, neće biti interesa donatora. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svaki se šesti par reproduktivne dobi susreće s problemom neplodnosti ili smanjenom plodnosti. Za Hrvatsku  u ovom trenutku to znači da  više od 150.000 parova treba ili je trebalo neku vrstu medicinske pomoći kako bi ostvarili roditeljstvo, upozorava Irena Rožić iz Udruge Roda. 

Iako ne postoji službena evidencija, kaže i kako se procjenjuje da je u Hrvatskoj od 80-ih godina prošloga stoljeća zahvaljujući asistiranoj reprodukciji rođeno nekoliko desetak tisuća djece. 

Treći Tjedan borbe protiv neplodnosti održavao se od 25. do 30. travnja, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike i Ministarstva zdravlja.

U Hrvatskoj se postupci MPO-a rade u sedam bolnica u javnom sustavu zdravstva, te u šest privatnih ustanova.

danijela dvornik Rat na sceni Danijela Dvornik napala Ninu Badrić zbog pjesme protiv pobačaja klinika bebe vikinzi Makedonska klinika u koju hrle Hrvatice: Mi stvaramo bebe po narudžbi

U Rodama kažu da za postupke medicinski potpomognute oplodnje u privatnim klinikama nema listi čekanja, no problem većem dijelu neplodnih parova u Hrvatskoj je cijena postupka koja u cjelokupnom iznosu potrebnom za postupak i lijekove može iznositi i do četiri prosječne neto plaće.

Pozdravljaju trend smanjivanja lista čekanja Za MPO u većini bolnica, ali upozoravaju kako pacijentice i pacijenti prije ulaska u program liječenja, vrlo često za obavljanje potrebnih pretraga potroše i nekoliko mjeseci.

Udruga ove godine planira pokrenuti online ocjenjivanje centara u kojima se provode postupci medicinski potpomognute oplodnje. Ono će pokazati zadovoljstvo pacijenta s uslugom, vremenom izdvojenim za informiranje pacijenta, dostupnosti liječnika za pitanja i slično.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Avatar abakus
    abakus:

    Protivim se svakom obliku MPO u kojem se manipulira već začetom djecom. Što se tiče neplodnosti, ona ne bi bila toliko visoka da se ljudi na djecu odlučuju mlađi, a ne tek nakon 30-e godine ili i kasnije. Karijera, uvjeti, ... prikaži još! ovo i ono... dijete treba roditi što prije a sve će se ovo drugo samo po sebi s vremenom riješiti. Nije u redu odgađati rađanje, pa još i mijenjati partnere i navući kakvu spolnu bolest koja može oštetiti reproduktivni sustav ili napraviti i pobačaj jer "nije vrijeme još za dijete" - a onda, kad rezultat svega toga bude nemogućnost začeća djeteta prirodnim putem, kukati i začinjati u epurveti djecu pa birati između njih koje će se implantirati a koje neće... Protivim se apsolutno ideji doniranja sjemena, a pogotovo anonimno. Svako dijete ima pravo znati tko su mu otac i majka i ima pravo živjeti s tim ljudima u obitelji. "Pravo na pobačaj" i "pravo na majčinstvo" dva su lica istog nasilja - onog nad djetetom, o čijim pravima se šuti.