Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZA INTERVENCIJA

Pogledajte havariju jahte od 20 metara kod Lošinja: Potonula s 4000 litara nafte, jedva izbjegnuta katastrofa

jahta
Foto: Županijska lučka uprava Mali Lošinj
1/2
11.08.2022.
u 12:54

Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mjestu potonuća jahte ispred luke Unije spriječila je nekontrolirano istjecanje nafte i ekološko zagađenje mora šireg razmjera.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je u srijedu u 15.42 sati zaprimljen poziv očevica u MRCC Rijeka o potonuću motorne jahte nedaleko od obale otoka Unije, slijedom čega je u suradnji s Lučkom kapetanijom Rijeka, lučkim ispostavama Mali Lošinj i Cres te Županijskom lučkom upravom Mali Lošinj pokrenuta koordinirana akcija radi osiguravanja mjesta potonuća od posljedica onečišćenja mora zbog eventualnog istjecanja pogonskog goriva iz brodskog spremnika. O događaju je obaviještena Postaja pomorske i aerodromske policije Rijeka (PPAP Rijeka).

Na poziciji potonuća djelatnici ŽLU Mali Lošinj postavili su plutajuće upijajuće brane, a područje potonuća od eventualnog onečišćenja dodatnim branama osigurali su djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprečavanja i uklanjanja onečišćenja iz mora.

S obzirom na to da je motorna jahta potonula u području višeg intenziteta pomorskog prometa, po nalogu LK Rijeka putem obalne radiopostaje ORP Rijeka-radio odaslana je "SECURITE" obavijest o prepreci na plovnome putu.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka započeli su u srijedu očevidne radnje o uzrocima potonuća motorne jahte Cleo, dužine oko 20 metara, s talijanskom zastavom, na kojoj su u trenutku havarije boravile četiri osobe, svi državljani Republike Italije, koji su brodskim tenderom pravovremeno napustili tonuću jahtu te nisu prijavili nikakve ozljede. Izjave brodolomaca uzete su u sklopu očevida, a vlasniku potonule motorne jahte iz nadležnosti LK Rijeka izdan je nalog za vađenje plovila s dna mora.

Riječka kapetanija jutros je angažirala pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji obavljaju podmorsku provjeru stanja trupa plovila kako bi se utvrdio uzrok prodiranja mora i potonuća te kako bi se potonulo plovilo pripremilo za izron na površinu.

ŽLU Mali Lošinj prva na mjestu havarije jahte ispred Unija – spriječeno zagađenje mora

Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mjestu potonuća jahte ispred luke Unije spriječila je nekontrolirano istjecanje nafte i ekološko zagađenja mora šireg razmjera. Oko potonule jahte postavljeno je više od 320 metara samoupijajuće brane, a uz brod ŽLU u asistenciji je pomogao i vlasnik brodice iz Malog Lošinja Petar Stupar. 

Prema riječima ravnatelja ŽLU Filipa Balije, od djelatnika u luci Unije dobili su dojavu da tone dvadesetmetarska jahta talijanske zastave u neposrednoj blizini luke te su se odmah uputili na mjesto havarije kako bi postavili zaštitne plutajuće brane. Tročlana posada, inače talijanski državljani, napustila je plovilo u kojem se nalazi 4000 litara nafte. O havariji je odmah bila obaviještena i Lučka kapetanija Rijeka, čiji je brod kao i brod dezinsekcije danas stigao na mjesto potonuća, izvijestila je ŽLU. 

Ključne riječi

Komentara 4

BL
Blaugrana1984
13:21 11.08.2022.

Ako je imao 4-5 tona nafte puno sam i rekao...

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
17:30 11.08.2022.

Konačno dobre vijesti jer sada imamo Hrvatsku koja ima naftu na morskome dnu i možemo postati balkanska Norveška.

DU
Deleted user
14:33 11.08.2022.

Da niste malo pretjerali s tim tonama nafte, pa nije tanker.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije