Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dr. Slaven Letica: Bivši rektor dr. Aleksa Bjeliš ne shvaća da 'njegov' Etički kodeks ne regulira plagiranje i akademsko nepoštenje


Kao što ništa glede plagiranja i znanstveno-nastavnog nepoštenja nije razumio prije devet godina, bivši rektor Bjeliš, nažalost, ništa ne razumije ni danas!
23. siječnja 2017. u 09:34 5 komentara 1829 prikaza
slaven letica
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Nakon punih devet godina, za njega, spasonosne šutnje, bivši rektor zagrebačkog sveučilišta i današnji čitatelj Večernjeg lista dr. Aleksa Bjeliš napokon se, pismom čitatelja, očitovao o sadržaju pisma o tematici akademske čestitosti, nečasnosti i znanstvenih otmica i krađa (plagijata) koje smo mu dr. Gordana Cerjan – Letica i ja uputili 11. veljače 2008. 
 Tvrdi da je naš prijedlog o osnivanju multidisciplinarnog znanstvenog tijela koje bi se ozbiljno (!) i sustavno pozabavilo tematikom plagijata i znanstveničkog/nastavničkog nepoštenja naprosto stigao prekasno: “Početkom 2008. kada je u moj tadašnji ured stiglo spomenuto pismo, Etički savjet je, dakle, već radio”.


Kao što ništa glede plagiranja i znanstveno-nastavnog nepoštenja nije razumio prije devet godina, bivši rektor Bjeliš, nažalost, ništa ne razumije ni danas! 
Naime, povod našem pismu bio je upravo Etički kodeks Sveučilišta u Zagrebu kojim se javno i danas hvali, a kojeg je Senat Sveučilišta usvojio na 13. sjednici 15. svibnja 2007.
U pismu koje smo mu uputili mi se pozivamo upravo na ispraznost tog Etičkog kodeksa: “U Etičkom kodeksu (EK-u) Sveučilišta u Zagrebu uopće nema definicije različitih oblika plagijata, nego su u članku 19. navedene samo načelne odredbe, od kojih nekima - zaštiti intelektualnog vlasništva, primjerice - nije uopće mjesto u EK-u, jer su predmet zakonske regulative.

Nasuprot tome, gotovo sva vodeća zapadna sveučilišta, posebice američka, precizno određuju što se sve smatra plagijatom.”
Iako se dr. Aleksa Bjeliš pokušava javno sporiti sa sadržajem pisma kojeg, očito, nije pažljivo pročitao i proučio 2008., a ne shvaća ni danas o čemu se zapravo radi, utješna je činjenica što danas nije rektor nego – čitatelj Večernjega lista.

Plagiranje

Članak 19. Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu

(1) Svaki oblik plagiranja radova i ideja smatra se povredom Etičkoga kodeksa.

(2) Svi članovi akademske zajednice koji sudjeluju u znanstvenoistraživačkom i umjetničkom radu moraju jamčiti za izvornost objavljenih znanstvenih radova i umjetničkih djela autorstvo kojih im se pripisuje te točnost i poštenje u prikazivanju i navođenju informacija o porijeklu ideja i navoda kojima su se u radu koristili.

(3) Očekuje se od članova sveučilišne zajednice da navedu kao autore sve i samo one sudionike u procesu nastajanja znanstvenoga rada koji su intelektualno pridonijeli radu.

(4) Potrebno je štititi pravo na intelektualno vlasništvo nad rezultatima istraživanja i prikupljenim podacima svih članova sveučilišne zajednice.

(5) Prilikom izbora ili reizbora u znanstvena, umjetničko-nastavna i znanstveno-nastavna zvanja, pristupnici trebaju predati izjavu o izvornosti kojom će potvrditi da je svaki njihov rad i dostignuće na koji se pozivaju izvorni rezultat njihova rada te da taj rad ne sadržava druge izvore do onih navedenih u radu. Senat može svojom odlukom utvrditi standardni tekst izjave koja će se predavati u postupku izbora ili reizbora.

(6) Izvan slučaja iz st. 5. ovoga članka, sastavnice mogu utvrditi tekst izjave o izvornosti koju bi prilikom predaje svojih znanstvenih i stručnih radova davali članovi akademske zajednice.     

>>Bjeliš: Etički savjet sam zbog plagiranja osnovao 2006., puno prije nego što je predložio Letica

dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Inace Letica je 80-tih godina predavao predmete (bio asistent Milanu Skrbicu) Marksisticka medicinslka socijologija te Teorija i praksa samoupravnog socijalizma na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Danas je veliki HOS-ovac. Tako nam je sve u nasoj banani.

 • misho32:

  taj Letica si je umislio da je nepogrešiva moralna veličina , koja može svakom dijeliti moralne lekcije . A izgubio je u javosti svaku vjerodostojnost braneći svoju snahu ,Daliju Orešković predsjednicu povjerenstva za sukob intersa , za koju tvrdi da ... prikaži još!a je stekla veliko povjerenje i vjerodostojnost javnosti. J

 • novalastavica:

  Letica je prikriveni partijas kao i njegova snajka