Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI EKONOMIST

'Dr. Doom' otkrio što misli gdje bi mogla pasti prva nuklearna bomba: 'Moramo se suočiti sa svijetom kakav jest'

Vladimir Putin i Joe Biden
Foto: NEWSCOM/SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
1/3
01.11.2022.
u 21:57

Osvrćući se na energetsku krizu, visoku inflaciju i stagflaciju sedamdesetih godina prošlog stoljeća, navodi kako je danas situacija gora jer su javni i privatni dug sada veći.

Ekonomist Nouriel Roubini, koji je dobio nadimak "dr. Doom" jer je uspješno predviđao velike krize, za Spiegel je govorio o "megaprijetnjama" s kojima se svijet suočava i kako se s njima treba nositi.

- Odrastao sam u Italiji 1960-ih i 1970-ih. Tada se nikad nisam brinuo o ratu između velikih sila ili nuklearnoj zimi, nikad nisam čuo riječi klimatske promjene ili globalna pandemija. Nitko se nije brinuo o tome da će roboti preuzeti većinu poslova. Imali smo slobodniju trgovinu i globalizaciju, živjeli smo u stabilnim demokracijama, iako one nisu bile savršene. Zaduženost je bila vrlo niska, stanovništvo nije bilo prestarjelo, nije bilo nepokrivenih obveza iz mirovinskog i zdravstvenog sustava. To je svijet u kojem sam odrastao. Sada moram brinuti o svim tim stvarima, kao i svi ostali - kazao je. S obzirom da se u isto vrijeme odvija više velikih kriza, otkrio je što misli kako bi političari trebali postaviti svoje prioritete. 

- Naravno, moraju se pobrinuti za Rusiju i Ukrajinu prije nego što se pobrinu za Iran, Izrael ili Kinu. Ali kreatori politika također bi trebali razmišljati o inflaciji i recesiji. Eurozona je već u recesiji i mislim da će biti duga i ružna. Ujedinjeno Kraljevstvo je još gore. Čini se da je pandemija obuzdana, ali uskoro bi se mogle pojaviti nove varijante COVID-a. A klimatske promjene usporena su katastrofa koja se ubrzava - ističe ekonomist.

Opisao je kako bi SAD mogao izvršiti pritisak na Europu da ograniči svoje poslovne odnose s Kinom kako ne bi ugrozila američku vojnu prisutnost na kontinentu. Tvrdi da se takav scenarij već odigrava.

- SAD je upravo donio nove propise koji zabranjuju izvoz poluvodiča kineskim tvrtkama za AI, kvantno računalstvo ili vojnu upotrebu. Europljani bi htjeli nastaviti poslovati sa SAD-om i Kinom, ali to neće biti moguće zbog pitanja nacionalne sigurnosti. Trgovina, financije, tehnologija, internet - sve će se podijeliti na dva dijela - tvrdi. 

Upozorio je da Rusija i Kina pokušavaju izgraditi alternativu dolaru i sustavu SWIFT. Dvije zemlje to dosad, ipak, nisu uspjele. Roubini je ispričao kako je predsjednika jedne afričke zemlje upitao zašto dobiva 5G tehnologiju iz Kine, a ne sa Zapada.

- Rekao mi je, mala smo država pa će nas netko ionako špijunirati. Onda bih mogao uzeti kinesku tehnologiju, jeftinija je - navodi.

Na pitanje hoće li kineski renminbi dugoročno zaista zamijeniti dolar, navodi kako će trebati vremena, ali da su Kinezi dobri u dugoročnom razmišljanju

- Imaju sofisticiranije sustave plaćanja nego bilo tko drugi na svijetu. Alipay i WeChat pay koristi milijarda Kineza svaki dan za milijarde transakcija. U Parizu već možete kupovati u Louis Vuittonu uz WeChat - ističe.

Osvrćući se na energetsku krizu, visoku inflaciju i stagflaciju sedamdesetih godina prošlog stoljeća, navodi kako je danas situacija gora jer su javni i privatni dug sada veći

Najveći rizik koji opisuje u knjizi su klimatske promjene. - Trenutno ne postoji način da se značajno smanje emisije CO2 bez smanjenja gospodarstva. Iako je 2020. bila najgora recesija u 60 godina, emisije stakleničkih plinova pale su samo za 9%. Bez snažnog gospodarskog rasta nećemo moći riješiti problem duga. Dakle, moramo pronaći načine za rast bez emisija - tvrdi.

S obzirom na sve paralelne krize, navodi kako je zabrinut za preživljavanje demokracije protiv autoritarnih sustava poput Kine ili Rusije.

- Demokracije su krhke kada postoje veliki šokovi. Uvijek se onda nađe neki mačo muškarac koji kaže "ja ću spasiti državu" i koji sve svali na strance. Upravo to je Putin napravio s Ukrajinom. Erdogan bi iduće godine mogao napraviti istu stvar s Grčkom i pokušati stvoriti krizu jer bi inače mogao izgubiti izbore. Ako se Donald Trump ponovno kandidira i izgubi izbore, ovaj bi put mogao otvoreno pozvati pristalice nadmoći bijele rase da napadnu Kapitol. Mogli bismo vidjeti nasilje i pravi građanski rat u SAD-u. U Njemačkoj stvari za sada izgledaju relativno dobro - navodi.

- Moramo se suočiti sa svijetom kakav jest. Čak i ako dođe do nuklearnog sukoba. Jer tada bi prva bomba pala na New York, a sljedeća na Moskvu - zaključno je rekao. 

VIDEO Rusi uzeli putovnicu umirovljeniku iz Ukrajine pa prasnuli u smijeh: 'Gotovo je, imamo predsjednika!'

Komentara 34

Avatar Optimyst
Optimyst
22:08 01.11.2022.

Kakvo sranje od portala, a bio sam uvjeren da ne postoji ništa gore od "24 sata" . Odvratni ste.

BI
billynik
22:02 01.11.2022.

Opet vi o nuklearnim bombama, prizivate vraga.

Avatar Dzambo1
Dzambo1
03:46 02.11.2022.

Neg se pgleda ''realno'' toliko ''izvikane'' Ekonomije drzava u svijetu....a to je najvaznije jer dzabe ti je sto proizvodis bilo sta KAD ti je dug za vratom svaki dan sve veci a kod nekih drzava sve sto proizvedu dug im je veci od toga...i to ti bukvalno dodje da ''ja'' na primjer zaradim mjesecno 1,000 Eura a na kraju mjeseca moram vratit 1,200 Eura il cak vise od toga a ''odakle'' mi ta razlika..pa recimo samo ''natiskam'' koliko mi treba bez ikakvog pokrica za to tiskanje novca...ajd da vidimo gdje ko stoji trenutno...SAD cak 107%, UK cak 81 %, Njemacka 60%, Italija cak 135%, Francuska cak 98%, Canada cak 90%, Japan nevjeovatnih 237%,a to su sve drzave koje se ''guraju'' kao jake Ekonomije i kad bi se provelo ono sto je bilo u bivisoj Yugi prvo vratite dug pa onda mozete zajmati ponovo Bog sami zna sta bi bilo a Rusija slaba Ekonomija pa im je dug tek samo 13%....nije me briga ni za jedne ni za druge al ako dodje do vece ''guzve'' cisto se vidi ko bi to mogao izazvati jer ima dobar razlog za to treba vracati toliku lovu a nemaju vise svojih Ekonomija da to urade da odplate toliki dug il da barem smanje na ''normalu''....toliko o ''nukrealnim bombama''...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije