Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANJA SARNAVKA

'DORH-u je nasilje nad ženama i djecom zadnja rupa na svirali. Nasilnici dobivaju najniže kazne'

Zagreb: Zaklada Solidarna predstavila je Fond za žene
Foto: Robert Anic/PIXSELL
05.01.2023.
u 22:40

CZSS inzistira na pomirbama, imali smo slučaj žena iz sigurne kuće koja je pobjegla od nasilnika, ali je morala dovoditi djecu u CZSS na viđanje svom bivšem partneru koji ju je na kraju ubio pred CZSS-om - ističe.

Muškarac je u srijedu navečer u Kozari putevima sjekirom usmrtio kćer svoje bivše partnerice, koju je također napao, nanijevši joj teške ozlijede. Majka ubijene djevojčice prevezena je u bolnicu u Dubravu gdje se liječnici bore za njen život. Prema podacima policije broj ubojstava žena te ubojstava žena od strane bliskih osoba u 2022. godini je u porastu, a 2023. godina počela je na najgori način.

Dugogodišnja aktivistica Sanja Sarnavka u razgovoru za 24sata je istaknula ključne probleme s obiteljskim nasiljem u Hrvatskoj.

- Kad je došao novi Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji, nadležno ministarstvo je napisalo da za provedbu zakona nisu potrebna dodatna sredstva. Kako se situacija može poboljšati, ako nisu uložena sredstva, ako se nisu osigurali mehanizmi koji koštaju. Država ne ulaže se novac u rad s nasilnicima, vi možete nekoga i kazniti, ali ako ne radite s njim, taj će nasilnik brzo naći novu žrtvu, a da ne govorim o psihološkoj podršci žrtvama da se zaliječe, da mogu funkcionirati, to sve košta, a sredstva se ne osiguravaju i ništa se od toga ne provodi - istaknula je Sarnavka.

VIDEO: Policija održala konferenciju za medije o ubojstvu djevojčice na Kozarim putevima

 

Ističe kako su žrtve nasilja u Hrvatskoj uglavnom prepuštene same sebi ili pak ovise o pomoći koju im pružaju udruge.

- Nasilje nikad neće nestati, mogu se dogoditi ubojstva na mah, ne postoji država gdje se ne događa nasilje, ali kad vidite da je negdje registrirano i da su navedena rješenja pomoći žrtvama, onda pak vidite da se kod nas stvari ne odrađuju kako treba. Male kazne za nasilnike su jedan od problema, DORH-u je nasilje nad ženama i djecom zadnja rupa na svirali nasilje, naša država nema mehanizme da žrtve izvuče iz nasilja, nema cjelovite priče. Kod nas se gotovo nikad ne napravi provjera rizika za ženu koja je prijavila nasilje. Imate užasne situacije u kojima je očito da se teško kazneno djelo poput ubojstva može dogoditi. No žrtve se ne štiti - navodi.

Žrtva može biti od 6 mjeseci do godine dana u sigurnoj kući, ali nakon toga je prepuštena sama sebi, napominje Sarnavka i navodi kako u Hrvatskoj svako ministarstvo funkcionira samo za sebe.

- Naši Centri za socijalnu skrb (CZSS) uporno tvrde da ako je partner ili bivši partner nasilan prema ženi, da to ne znači da ne treba viđati djecu. CZSS inzistira na pomirbama, imali smo slučaj žena iz sigurne kuće koja je pobjegla od nasilnika, ali je morala dovoditi djecu u CZSS na viđanje svom bivšem partneru koji ju je na kraju ubio pred CZSS-om - ističe.

Aktivistica je i ocijenila postupke prvostupanjskih sudova kao 'neshvatljive', navodeći kako su na njima većinom sutkinje koje nasilnicima dosuđuju najniže kazne.

- Ili uvjetna ih šalju guliti krumpire ili pak iz obiteljskog budžeta tek plate kaznu jer su prebili ženu, nije mi jasno što je s tim sutkinjama - ističe Sarnavka.

S druge strane, navodi kako smo neko vrijeme imali epidemiju hapšenja i žrtve i nasilnika.

- Neko vrijeme je policija masovno hapsila i žrtvu i nasilnika jer su se svađali. Toliko sam puta već ponavljala da mi nije jasno kako se nešto može nazvati svađom ako muškarac prebije svoju suprugu pa je na kraju i ubije. To nije svađa. Svađa je kad se dvije osobe deru jedna na drugu, a ne kad se nasilnik fizički iživljava na žrtvi. Kod nas se nasilje ne rješava, a sustav nema razumijevanja za žrtve - kazala je Sanja Sarnavka za 24sata.

VIDEO: Državna tajnica Margareta Mađerić o ubojstvu djevojčice u Kozarim putevima

Komentara 14

AR
aristip2021
23:42 05.01.2023.

Jučer smo čitali o ženi koja je ubila svog muža, zatim ga je, da bi prikrila taj svoj zločin, presvukla u novo odijelo... ali tada nije niti jedna "javna" osoba nije generalno ružno pričala o ženama kao sada ova o muškarcima. Umjesto da govori o posljedicama, daleko bolje bi bilo da savjetuje žene da ne ulaze u veze ili brak s kriminalcima, mafijašima i sličnim likovima jer onaj koji puca u zaštitara u banci ili izbode drugog navijača na utakmici lako puca ili izbode nožem i svoju djevojku ili ženu. Inače za zločine pod istim uvjetima u pravilu muškarci dobiju daleko veće kazne od žena, tako da je bez veze što se ovoj daje prostora u medijima...

Avatar Heterodox
Heterodox
23:12 05.01.2023.

Zbog takvih ko Sarnavka ženama i je loše u ovom društvu.

DU
Deleted user
23:34 05.01.2023.

Sarvanka i slicni "pametnjakoviči" ne kuže ili nas hebu u mozak a stvar je jasn : NIKAKVI zakoni neće spriječiti krkane da maltretiraju druge.Taj cigan iz Kozari puteva je naumio to što je i tu nista ne pomaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije