Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUSTAJU OD RAKETA

Kakav obrat: Trump i Kim Jong-un sastat će se uživo, Kim obećao denuklerizaciju!

Donald Trump s učenicima
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.03.2018.
u 07:29

"Kim je obećao da će se Južna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa", rekao je novinarima u Bijeloj kući, Chung Eui-yong

Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastat će se do svibnja, a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je jučer južnokorejski dužnosnik nadležan za nacionalnu sigurnost, a potvrdila Bijela kuća.

"Predsjednik Trump je rekao da će se sastati s Kim Jong Unom do svibnja", objavio je Chung Eui-yong rekavši da je Trumpa izvijestio o posjetu Sjevernoj Koreji. Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders  je rekla da će Trump "prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti".

"Kim je obećao da će se Južna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa", rekao je novinarima u Bijeloj kući, Chung Eui-yong, načelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost  nakon što je izaslanstvo Južne Koreje izvijestilo američke dužnosnike i Trumpa o razgovorima između Seula i Pjongjanga

Kim je izrazio želju "da se sastane s Trumpom što je prije moguće", rekao je Chung i dodao kako da je Trump zahvalio za južnokorejskom izaslanstvu na informiranju i "rekao da će se susresti s Kim Jong Unom do svibnja kako bi se postigla denuklearizacija". Chung je rekao da su Južna Koreja i Trump optimisti glede nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja.

Donald Trump s učenicima
1/4

Južnokorejski dužnosnik također je dodao da će se nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju dok riječi ne potvrdi konkretnim akcijama, te najavio da će zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje planirane za travanj biti održane. Sanders je rekla da SAD želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje i dodala da "sve sankcije i maksimalan pritisak moraju ostati". Japanski ministar obrane Itsunori Onodera je odgovarajući na objavu iz Washingtona rekao da se Sjeverna Koreja mora obvezati  da će u potpunosti odustati od razvoja nuklearnog oružja kako bi se s Pjongjangom mogli održati smisleni razgovori. Trump je o najnovijem razvoju događaja razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom, a SAD neće pristati na ništa manje od trajne denuklearizacije, rekao je agenciji Reuters neimenovani dužnosnik Trumpove administracije.

Abe je novinarima u petak rekao da je u telefonskom razgovoru s Trumpom ponovio kako međunarodna zajendica mora nastaviti s maksimalnim pritiskom na Pjongjang, te da se nada da će već idućeg mjeseca posjetiti SAD i s Trumpom razgovarati o Sjevernoj Koreji. "Pozdravljamo promjenu stajališta Sjeverne Koreje", rekao je Abe.

Državni tajnik SAD-a Rex Tillerson je ranije rekao da su "razgovori o razgovorima" s Pjongjangom mogući ali da su pregovori o denuklearizaciji vjerojatno još daleko. Chung i čelnik južnokorejske Nacionalne obavještajne službe Suh Hoon doputovali su ranije u četvtak u Washington kako bi prenejeli stajališta Sjeverne Koreje o mogućim pregovorima s Washingtonom i mogućnosti da Pjongjang obustavi nuklearne testove ako se vlastima Sjeverne Koreje daju jamstva sigurnosti.

"To je odluka koju je predsjednik sam donio. Razgovarao sam s njim rano jutros o odluci i imali smo vrlo dobar razgovor", kazao je Tillerson novinarima tijekom posjeta afričkoj državi Džibuti.

"Predsjednik Trump već je neko vrijeme govorio da je otvoren za razgovore i spreman na susret s Kimom kad se stvore pravi uvjeti", kazao je šef američke diplomacije.

"I mislim da je po predsjednikovoj procjeni vrijeme sada stiglo".

On je kazao kako je SAD iznenađen blagonaklonošću Kima u razgovorima s južnokorejskim izaslanstvom održanima ovoga tjedna u Pjongjangu.

Kazao je kako je to do sada najsnažnija indikacija da je Kim "ne samo voljan nego stvarno želi razgovore".

Komentara 25

PR
prajdali100
08:58 09.03.2018.

"Južna Koreja će se suzdržati od daljeg testiranja nuklearnog oružja i raketa....".Valjda Sjeverna Koreja !!!!!

OP
opančar
08:55 09.03.2018.

trump je gospon čovjek, samo da se rijesi vlade iz sjene uz putina bi čovječanstvu bilo puno bolje.

FR
franjo
09:21 09.03.2018.

Kim i Trump sastat će se uživo? Koji naslov ! Neće se valjda sastati mrtvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije