Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinski rat

Nijemci u panici – Trump najavio carine i na uvoz automobila

Trump najavljuje carine i na aute
Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL
06.03.2018.
u 17:45

Uvođenjem carina na čelik, aluminij, aute... Trump želi pokrenuti zatvorene pogone i na posao vratiti ljude koji su ga i doveli na vlast

Nakon što je Donald Trump, naravno Twitterom, najavio uvođenje tarifa na uvoz čelika i aluminija, zemlje najveće izvoznice priprijetile su protumjerama, odnosno uvođenjem dodatnih carina na američke proizvode od političke važnosti, primjerice na motocikle Harley Davidson te burbon. Prvi se rade u Wisconsinu odakle je lider Kongresa Paul Ryan, a drugi u Kentuckyju odakle je lider senatske većine Mitch McConnell. Na to je “The Donald” zaprijetio još jednom, uvođenjem tarifa na robu uvezenu iz Europe.

Donald Trump, kako je već i najavljivao u predizbornoj kampanji, želi revitalizirati američku industriju i to na tlu Amerike. Proizvodnja čelika nužna je za više industrijskih grana, poput proizvodnje automobila, u detroitskim halama gdje su nekada nastajali kultni američkih automobili danas se uzgaja povrće, gljive i druga hortikultura. Jean-Claudea Junckera pogotovo je to zabrinulo zbog izvoza aluminija od kojeg se rade, primjerice, limenke.

Trump prijeti da bi u slučaju da Europska unija uzvrati za namete na čelik i aluminij on uveo porez od 25 posto na automobile uvezene iz Europe. To bi pogotovo pogodilo njemačku autoindustriju, odnosno najveću kompaniju, Volkswagen te BMW. Automobili oba proizvođača jako se dobro prodaju u Americi, a kod BMW-a je problem slojevitiji jer taj proizvođač ima i tvornice na američkom tlu odakle dolazi i snažan izvoz. Očito je kako Trump novim nametom nastoji izjednačiti sadašnju situaciju u kojoj američki automobili u Europi imaju carinu deset posto, a europski izvezeni u Ameriku 2,5 posto.

Komentara 9

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:42 06.03.2018.

U ovom članku se vidi vrijeđanje predsjednika!Sramota!

I1
ing-12345
06:17 07.03.2018.

Bravo Trump. Tako se štiti svoja zemlja a ne ovo što rade EU političari koji dozvoljavaju uvoz i komunističke diktature Kine bez ikakve carine .

Avatar babas
babas
13:17 07.03.2018.

EU su stvorili Njemačka i Francuska baš iz razloga kako bi prodavali svoje automobile bez carine. Nije tajna da su to najveći izvoznici automobila unutar EU. Trumpov potez bio bi teški udarac za EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije