Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nijemci u panici – Trump najavio carine i na uvoz automobila

Uvođenjem carina na čelik, aluminij, aute... Trump želi pokrenuti zatvorene pogone i na posao vratiti ljude koji su ga i doveli na vlast
06. ožujka 2018. u 17:45 9 komentara 1850 prikaza
Trump najavljuje carine i na aute
Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL

Nakon što je Donald Trump, naravno Twitterom, najavio uvođenje tarifa na uvoz čelika i aluminija, zemlje najveće izvoznice priprijetile su protumjerama, odnosno uvođenjem dodatnih carina na američke proizvode od političke važnosti, primjerice na motocikle Harley Davidson te burbon. Prvi se rade u Wisconsinu odakle je lider Kongresa Paul Ryan, a drugi u Kentuckyju odakle je lider senatske većine Mitch McConnell. Na to je “The Donald” zaprijetio još jednom, uvođenjem tarifa na robu uvezenu iz Europe.

Mijenjaju se odnosi Putin ima raketu kojom može gađati Trumpovu Floridu

Donald Trump, kako je već i najavljivao u predizbornoj kampanji, želi revitalizirati američku industriju i to na tlu Amerike. Proizvodnja čelika nužna je za više industrijskih grana, poput proizvodnje automobila, u detroitskim halama gdje su nekada nastajali kultni američkih automobili danas se uzgaja povrće, gljive i druga hortikultura. Jean-Claudea Junckera pogotovo je to zabrinulo zbog izvoza aluminija od kojeg se rade, primjerice, limenke.

Trump prijeti da bi u slučaju da Europska unija uzvrati za namete na čelik i aluminij on uveo porez od 25 posto na automobile uvezene iz Europe. To bi pogotovo pogodilo njemačku autoindustriju, odnosno najveću kompaniju, Volkswagen te BMW. Automobili oba proizvođača jako se dobro prodaju u Americi, a kod BMW-a je problem slojevitiji jer taj proizvođač ima i tvornice na američkom tlu odakle dolazi i snažan izvoz. Očito je kako Trump novim nametom nastoji izjednačiti sadašnju situaciju u kojoj američki automobili u Europi imaju carinu deset posto, a europski izvezeni u Ameriku 2,5 posto.

May i Trump TELEFONSKI RAZGOVOR May i Trump drže da su Sirija i Rusija odgovorne za patnje u Guti Donald Trump Šaljivi govor Šali li se ili? Trump najavio sastanak s Kim Jong-unom te pohvalio ideju doživotnog predsjednika Electrolux povlači ulaganja u SAD Švedska Electrolux odgodio ulaganje u SAD zbog Trumpove najave carina na uvoz čelika
Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  U ovom članku se vidi vrijeđanje predsjednika!Sramota!

 • ing-12345:

  Bravo Trump. Tako se štiti svoja zemlja a ne ovo što rade EU političari koji dozvoljavaju uvoz i komunističke diktature Kine bez ikakve carine .

 • Avatar babas
  babas:

  EU su stvorili Njemačka i Francuska baš iz razloga kako bi prodavali svoje automobile bez carine. Nije tajna da su to najveći izvoznici automobila unutar EU. Trumpov potez bio bi teški udarac za EU.