Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNI OD NAJBOLJIH NA SVIJETU

Donacija SAD-a: Pogledajte predstavljanje helikoptera Black Hawk

Predstavljeni helikopteri Black Hawk UH-60M
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/36
12.10.2018.
u 14:50

Na donaciji je zahvalio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov.

Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su u petak u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso,  a riječ je o letjelicama koje Vlada SAD-a donira Hrvatskoj i koji bi u redoviti službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.

Donacija vrijedna 53 milijuna dolara uključuje dva helikoptera posljednje generacije, isporuku opreme te obuku pilota i tehničkog osoblja. Helikopteri će se koristiti za vojne i civilne svrhe i to je dio procesa prelaska na zapadne tehnologije, naglašeno je na predstavljanju, kojemu su nazočili ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

>> Pogledajte predstavljanje helikoptera Black Hawk

 

Ministar Krstičević je zahvalivši SAD -u na donaciji i podsjetio da je u Zemuniku otvoren centar za obuku pilota helikoptera NATO. Black Hawk, kojeg nazivaju i radni konj, jedan je od najboljih helikoptera u svijetu, rekao je. Ovo je investiranje partnera i prijatelja u hrvatsku sigurnost, rekao je i istaknuo strateško partnerstvom s SAD-om. Napomenuo je da će ti helikopteri postupno zamijeniti postojeće istočne proizvodnje, u skladu s gospodarskim mogućnostima. Ocijenio je da je HV danas izrasla u moćnu i respektabilnu vojnu silu.

Američki veleposlanik Kohorst je rekao da je danas povijesni dan u partnerstvu SAD-a i Hrvatske. Naglasio je da je hrvatskoj strani već donirana razna vojna oprema među, kojom i helikopteri Kiowa. Naglasio je ulogu Hrvatske u mirovnim misijama UN-a i NATO-a. Hrvatska je još prije 20-tak godina bila primatelj međunarodnih mirovnih snaga, a danas je članica EU i NATO-a, rekao je.

Predstavljeni helikopteri Black Hawk UH-60M
1/36

Na donaciji je zahvalio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov.

Nakon svečanosti, za ministra obrane i američkog veleposlanika organiziran je promotivni let helikopterima Black Hawk.

Natjecanje najspremnijih tenkovskih i oklopno-mehaniziranih posada

Komentara 49

PP
pp
15:18 12.10.2018.

Jako lijepo. Ovo je najnovija inačica s kojom su opremljene i američke specijalne snage.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
15:05 12.10.2018.

Ovi moji još se igraju lego kocki i nikako da slože izraubane ruske mig 29 ice 😂

PR
prajdali100
15:16 12.10.2018.

Trebaju nam žurno F16, i više Black Hawk helikoptera. Što je sa MLRS 240 i PZO sustavima koji su najavljivani !? Ulaganje u nacionalnu sigurnost nema cijenu.Koliko si jak , toliko te cijene i uvažavaju. Treba nam tehnički moderna vojska.Vrhunskee ljude smo uvijek imali. Krstičeviću legendo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije