Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najsloženija vojna vježba Velebit: 5500 vojnika 72 sata na poligonima širom Hrvatske

Ministar obrane Damir Krstičević potvrđuje da HV, prvi put nakon Domovinskog rata, održava združenu vježbu svih svojih sastavnica
01. listopada 2018. u 14:01 181 komentara 29594 prikaza
Slunj: Vojna vježba Kuna 18 na vojnom poligonu Eugen Kvaternik
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U postrojbama Hrvatske vojske teku zadnje pripreme za središnji događaj ne samo u 2018. godini nego u zadnje 23 godine, održavanje najsloženije dosad vojne vježbe “Velebit ‘18. – Združena snaga”.

Topovnjača Vukovar - povratak posade Stigla topovnjača Dirljivo u Splitu: Djeca pohitala u zagrljaj očevima na povratku iz NATO misije

U toj najvećoj vojnoj vježbi nakon Domovinskog rata sudjelovat će čak 5500 profesionalnih pripadnika HV-a i dio pričuvnog sastava. Vježba se održava od 13. do 15. listopada, neprekidno 72 sata na čak 11 vojnih lokacija i vojnih poligona širom Hrvatske. Kada vježba počne, aktivirat će se vojni poligoni Gašinci, vojno vježbalište Gakovo, Kupa i Cerovac kod Karlovca, vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, vojarna “Josip Jović” u Udbini, vojni poligoni “Crvena zemlja” kod Knina, Žirje, Zečevo, Dugi otok i vojni poligon Rt Kamenjak kod Medulina.

Pogledajte video o vojnoj vježbi:

U uvjetima cyber prijetnje

Ova velika vježba isplanirana je još prošle godine, a u zadnjih šest mjeseci osmišljena je do zadnjih detalja. Scenarij vježbe zamišljen je vrlo ambiciozno i, premda je HV i do sada održavao vježbe u kojima su sudjelovale različite grane vojske, ova je po svemu najsloženija. Zato se i zove Združena snaga, jer ima karakter združene operacije i njome se očito simulira prava ratna operacija u obrani, ali i u napadu.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Damir Krstičević Novi strateški projekt Krstičević na sjednici Vlade: Vraćamo Hrvatsku vojsku u Pulu

U MORH-u kažu da će se ovom vježbom provjeriti sposobnost usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti svih organizacijskih cjelina Oružanih snaga. Potvrđuju da je glavna svrha vježbe provjeriti sposobnost HV-a, kao i provjera sposobnosti u uvjetima cyber prijetnje.

Zapovjedništvo Velebita ‘18. bit će smješteno u vojarni Josip Jović u Udbini i tamo će vježbu pratiti najveći broj gostiju, Glavni stožer, MORH, a kao podređena zapovjedništva bit će formirano zapovjedništvo snaga Sjever na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju te zapovjedništvo snaga Jug na vojnom poligonu Dugi otok. Premda raspored vojnih postrojbi podsjeća na grupiranje vojnih snaga HV-a iz doba oslobodilačke akcije Oluja 1995., u Velebitu ‘18. manevri snaga odvijat će se i na Jadranu pa je po tome Velebit i složenija operacija. Naravno, Oluja i Velebit ‘18. ne mogu se mjeriti po broju pripadnika HV-a jer ih je u ratnoj operaciji bilo više od 200 tisuća, a sada više od 5500. No, s obzirom na brojnost sadašnjeg HV-a, može se ustvrditi da će u ta 72 sata najveće poslijeratne vojne vježbe u Hrvatskoj sudjelovati gotovo polovica profesionalnog sastava HV-a pod oružjem.

HV Hrvatski proizvod HV testira radio koji javlja položaj i stanje vojnika na terenu

Zapovjednik vježbe i ujedno zapovjednik Zapovjedništva operacije Velebit direktor je Glavnog stožera OS RH, viceadmiral Robert Hranj. Taj rođeni Varaždinac od 2012. do 2015. bio je zapovjednik HRM-a, a završio je Vojnu akademiju te Mornaričku ratnu školu u New Portu u SAD-u. U vojnom vrhu države kažu da su težišni ciljevi ove velike vježbe provjera postojećih sposobnosti HV-a u integraciji i združenom djelovanju, brzine manevriranja, uspješnog uvođenja novog oružja i opreme, zaštita snaga, sposobnost planiranja, vođenja i provedbe združenih operacija.

U vježbi će postrojbe Hrvatske vojske provoditi ofenzivne i defenzivne operacije kopnenih i zračnih te pomorskih snaga, pomorski desant i borbu protiv ubačenih terorističkih skupina. U vježbi Velebit sudjelovat će stotine raznih vozila HV-a, od toga oko 150 oklopnih vozila i deseci borbenih letjelica.

Na simuliranom bojištu vidjet će se tenkovi M84, borbena oklopna vozila Patria, pancir-haubice PZH 2000, zrakoplovi iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (Kiowa OH 58 D, MiG 21, Pilatus, helikopteri Mi-8), raketne topovnjače i brodovi iz sastava HRM-a. Očekuje se da će HRM u sklopu vježbe s raketne topovnjače ispaliti raketu RBS-15 dometa 80 kilometara.

>> Vojna vježba hrvatskih MiG-ova i Eurofightera britanskog RAF-a

KNIN UOČI OLUJE Barbara (19): Puno mi znači ovaj dan, prijavit ću se u Hrvatsku vojsku

Ministar obrane Damir Krstičević za Večernji list potvrđuje da je vježba “Velebit ‘18. – Združena snaga” glavni obučni događaj HV-a u 2018. godini i drago mu je da će HV prvi put od rata održati združenu vježbu svih sastavnica HV-a.

– U vježbi Velebit objedinjujemo vježbe koje su se do sada provodile pojedinačno, provest će se združeno djelovanje kopnenih, pomorskih, zračnih, specijalnih i cyber snaga. Ciljevi vježbe su provjeriti čitav spektar sposobnosti HV-a – brz i učinkovit manevar, visoku integriranost snaga, kontrolirano i precizno upravljanje vatrom, usklađeno djelovanje postrojbi i zaštitu snaga. Vježba Velebit kruna je dvogodišnje obuke i uvježbavanja te prilika da se pokaže izvrsnost na svim područjima i razinama – kaže Krstičević. Sa zadovoljstvom najavljuje da će ovu vježbu pratiti i “naši strateški partneri i prijatelji iz SAD-a, Nacionalne garde Minnesote”.

Zagreb: Borbeni zrakoplovi izraelske vojske F16 Barak u bazi HRZ-a na Plesu Uoči obilježavanja Oluje Avioni F-16 Barak prvi put sletjeli na Pleso: 'Hvala našim prijateljima iz Izraela'

Upitna svjetska sigurnost

Do predstojeće vježbe Velebit ‘18., najveća poslijeratna održana vojna vježba HV-a bila je ona u listopadu 2015. na području Slunja. I ona je također imala obilježja integrirane vojne akcije, na terenu se našlo više od tisuću vojnika uz sudjelovanje oklopnih snaga, zračnih snaga i HRM-a u blizini Dugog otoka.

Ta je vježba održana u teškim uvjetima, kiši i blatu, no HV je svejedno i tada pokazao visoku spremnost. Utrošeno je oko 20.000 metaka i oko tisuću raznih granata i projektila. Te je godine, podsjetimo, u kolovozu održan i veliki vojni mimohod u povodu 20. obljetnice Oluje u Zagrebu uz sudjelovanje više od tri tisuće vojnika s 300 vozila i 30-ak letjelica.

"FLYING SABRE 18" FLYING SABRE 18 Ovako to izgleda kada hrvatski MiG-ovi vježbaju s britanskim RAF-om

Ovom velikom i složenom vojnom vježbom Hrvatska se pridružuje valu sličnih velikih vojnih vježbi koje se 2018. održavaju širom svijeta. Najveće vojne vježbe u proteklim desetljećima održale su i snage NATO-a u Europi, a nedavno je završena i najveća vojna vježba ruske vojske. Zanimljiv je i politički kontekst, kao i tajming u kojem se odvija ova složena 72-satna vojna vježba HV-a. U susjednoj Bosni i Hercegovini šest dana prije vježbe održavaju se opći izbori za koje svi analitičari predviđaju da bi mogli biti izuzetno dramatični, a ovih je dana došlo i do dramatičnog pogoršanja sigurnosne situacije u još jednom dijelu bivše državne zajednice, situacija na Kosovu toliko se pogoršala da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podigao pripravnost vojske Srbije na najvišu razinu. U takvim uvjetima, kada je svjetska sigurnost opet upitna, logično je da HV provjeri svoje sposobnosti i isproba nova oružja i doktrine vođenja sukoba.

>> Oružja koja se proizvode u Hrvatskoj

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar PrinciPGavrilo
  PrinciPGavrilo:

  vrhunska vezba... mora da kanaderi simuliraju F-16

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Sto su Srbijanci zapjenili na portalu..hahaha. Nije vam Srbi ovo vise 91.,dosao je Dan da ce te se vi braniti,a drugi napadati.

 • smalto:

  Pa gdje ce ovi? Ovi ne smiju vrapca podici u zrak bez dozvole NATO pakta. I sto imaju oni sa Kosovom? Ne treba se nasa vojska pacati sa pokradenim komadima tudjih drzava gdje se uzgajaju teroristi za Bliski istok. Pa ... prikaži još! NATO komesari znaju da oni uzgajaju teroriste na Kosovu i nece ni oni da se pacaju, samo ih promatraju sto rade. Nema nasa drzava sto raditi u drustvu mudzahedina, taj smo film gledali 90-ih u Bosni, znamo kako je zavrsilo. Za Hrvate u BiH je vazno da se strogo drze Dodika i Srbije, i ne pacaju nikako sa HDZ-evcima iz Hrvatske, to sam puno puta ponovila, i ponovit cu opet, ako misle da spase svoju drzavu i glavu svome narodu. Ovi bi da nas pobrate sa Siptarima islamistima, kao i gazdarica im iz Berlina Europu sa Arapima, zato nasi gradjani u BiH moraju dobro otvoriti oci i distancirati se od njih.