Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća ikad

Najsloženija vojna vježba Velebit: 5500 vojnika 72 sata na poligonima širom Hrvatske

Slunj: Vojna vježba Kuna 18 na vojnom poligonu Eugen Kvaternik
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/2
01.10.2018.
u 14:01

Ministar obrane Damir Krstičević potvrđuje da HV, prvi put nakon Domovinskog rata, održava združenu vježbu svih svojih sastavnica

U postrojbama Hrvatske vojske teku zadnje pripreme za središnji događaj ne samo u 2018. godini nego u zadnje 23 godine, održavanje najsloženije dosad vojne vježbe “Velebit ‘18. – Združena snaga”.

U toj najvećoj vojnoj vježbi nakon Domovinskog rata sudjelovat će čak 5500 profesionalnih pripadnika HV-a i dio pričuvnog sastava. Vježba se održava od 13. do 15. listopada, neprekidno 72 sata na čak 11 vojnih lokacija i vojnih poligona širom Hrvatske. Kada vježba počne, aktivirat će se vojni poligoni Gašinci, vojno vježbalište Gakovo, Kupa i Cerovac kod Karlovca, vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, vojarna “Josip Jović” u Udbini, vojni poligoni “Crvena zemlja” kod Knina, Žirje, Zečevo, Dugi otok i vojni poligon Rt Kamenjak kod Medulina.

Pogledajte video o vojnoj vježbi:

U uvjetima cyber prijetnje

Ova velika vježba isplanirana je još prošle godine, a u zadnjih šest mjeseci osmišljena je do zadnjih detalja. Scenarij vježbe zamišljen je vrlo ambiciozno i, premda je HV i do sada održavao vježbe u kojima su sudjelovale različite grane vojske, ova je po svemu najsloženija. Zato se i zove Združena snaga, jer ima karakter združene operacije i njome se očito simulira prava ratna operacija u obrani, ali i u napadu.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

U MORH-u kažu da će se ovom vježbom provjeriti sposobnost usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti svih organizacijskih cjelina Oružanih snaga. Potvrđuju da je glavna svrha vježbe provjeriti sposobnost HV-a, kao i provjera sposobnosti u uvjetima cyber prijetnje.

Zapovjedništvo Velebita ‘18. bit će smješteno u vojarni Josip Jović u Udbini i tamo će vježbu pratiti najveći broj gostiju, Glavni stožer, MORH, a kao podređena zapovjedništva bit će formirano zapovjedništvo snaga Sjever na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju te zapovjedništvo snaga Jug na vojnom poligonu Dugi otok. Premda raspored vojnih postrojbi podsjeća na grupiranje vojnih snaga HV-a iz doba oslobodilačke akcije Oluja 1995., u Velebitu ‘18. manevri snaga odvijat će se i na Jadranu pa je po tome Velebit i složenija operacija. Naravno, Oluja i Velebit ‘18. ne mogu se mjeriti po broju pripadnika HV-a jer ih je u ratnoj operaciji bilo više od 200 tisuća, a sada više od 5500. No, s obzirom na brojnost sadašnjeg HV-a, može se ustvrditi da će u ta 72 sata najveće poslijeratne vojne vježbe u Hrvatskoj sudjelovati gotovo polovica profesionalnog sastava HV-a pod oružjem.

Zapovjednik vježbe i ujedno zapovjednik Zapovjedništva operacije Velebit direktor je Glavnog stožera OS RH, viceadmiral Robert Hranj. Taj rođeni Varaždinac od 2012. do 2015. bio je zapovjednik HRM-a, a završio je Vojnu akademiju te Mornaričku ratnu školu u New Portu u SAD-u. U vojnom vrhu države kažu da su težišni ciljevi ove velike vježbe provjera postojećih sposobnosti HV-a u integraciji i združenom djelovanju, brzine manevriranja, uspješnog uvođenja novog oružja i opreme, zaštita snaga, sposobnost planiranja, vođenja i provedbe združenih operacija.

U vježbi će postrojbe Hrvatske vojske provoditi ofenzivne i defenzivne operacije kopnenih i zračnih te pomorskih snaga, pomorski desant i borbu protiv ubačenih terorističkih skupina. U vježbi Velebit sudjelovat će stotine raznih vozila HV-a, od toga oko 150 oklopnih vozila i deseci borbenih letjelica.

Na simuliranom bojištu vidjet će se tenkovi M84, borbena oklopna vozila Patria, pancir-haubice PZH 2000, zrakoplovi iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (Kiowa OH 58 D, MiG 21, Pilatus, helikopteri Mi-8), raketne topovnjače i brodovi iz sastava HRM-a. Očekuje se da će HRM u sklopu vježbe s raketne topovnjače ispaliti raketu RBS-15 dometa 80 kilometara.

>> Vojna vježba hrvatskih MiG-ova i Eurofightera britanskog RAF-a

Ministar obrane Damir Krstičević za Večernji list potvrđuje da je vježba “Velebit ‘18. – Združena snaga” glavni obučni događaj HV-a u 2018. godini i drago mu je da će HV prvi put od rata održati združenu vježbu svih sastavnica HV-a.

– U vježbi Velebit objedinjujemo vježbe koje su se do sada provodile pojedinačno, provest će se združeno djelovanje kopnenih, pomorskih, zračnih, specijalnih i cyber snaga. Ciljevi vježbe su provjeriti čitav spektar sposobnosti HV-a – brz i učinkovit manevar, visoku integriranost snaga, kontrolirano i precizno upravljanje vatrom, usklađeno djelovanje postrojbi i zaštitu snaga. Vježba Velebit kruna je dvogodišnje obuke i uvježbavanja te prilika da se pokaže izvrsnost na svim područjima i razinama – kaže Krstičević. Sa zadovoljstvom najavljuje da će ovu vježbu pratiti i “naši strateški partneri i prijatelji iz SAD-a, Nacionalne garde Minnesote”.

Upitna svjetska sigurnost

Do predstojeće vježbe Velebit ‘18., najveća poslijeratna održana vojna vježba HV-a bila je ona u listopadu 2015. na području Slunja. I ona je također imala obilježja integrirane vojne akcije, na terenu se našlo više od tisuću vojnika uz sudjelovanje oklopnih snaga, zračnih snaga i HRM-a u blizini Dugog otoka.

Ta je vježba održana u teškim uvjetima, kiši i blatu, no HV je svejedno i tada pokazao visoku spremnost. Utrošeno je oko 20.000 metaka i oko tisuću raznih granata i projektila. Te je godine, podsjetimo, u kolovozu održan i veliki vojni mimohod u povodu 20. obljetnice Oluje u Zagrebu uz sudjelovanje više od tri tisuće vojnika s 300 vozila i 30-ak letjelica.

Ovom velikom i složenom vojnom vježbom Hrvatska se pridružuje valu sličnih velikih vojnih vježbi koje se 2018. održavaju širom svijeta. Najveće vojne vježbe u proteklim desetljećima održale su i snage NATO-a u Europi, a nedavno je završena i najveća vojna vježba ruske vojske. Zanimljiv je i politički kontekst, kao i tajming u kojem se odvija ova složena 72-satna vojna vježba HV-a. U susjednoj Bosni i Hercegovini šest dana prije vježbe održavaju se opći izbori za koje svi analitičari predviđaju da bi mogli biti izuzetno dramatični, a ovih je dana došlo i do dramatičnog pogoršanja sigurnosne situacije u još jednom dijelu bivše državne zajednice, situacija na Kosovu toliko se pogoršala da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podigao pripravnost vojske Srbije na najvišu razinu. U takvim uvjetima, kada je svjetska sigurnost opet upitna, logično je da HV provjeri svoje sposobnosti i isproba nova oružja i doktrine vođenja sukoba.

>> Oružja koja se proizvode u Hrvatskoj

Komentara 181

DU
Deleted user
16:47 01.10.2018.

vrhunska vezba... mora da kanaderi simuliraju F-16

DU
Deleted user
14:29 01.10.2018.

Sto su Srbijanci zapjenili na portalu..hahaha. Nije vam Srbi ovo vise 91.,dosao je Dan da ce te se vi braniti,a drugi napadati.

Avatar nusijom
nusijom
18:16 01.10.2018.

Ovog JNA oficircica pod hitno smijeniti dok nije napravil nekakvo *ranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije