Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Čuljak:

'Događaji u Vukovaru posljedica su Vladina nasilnog postavljanja ploča'

Tomislav Čuljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
23.09.2014.
u 20:00

– Vrijeme je da se pozove Vladu da počne provoditi hrvatske zakone i odluke Ustavnog suda u Vukovaru – kazao je Tomislav Čuljak

U zagrebačkoj središnjici HDZ-a, politički tajnik stranke Tomislav Čuljak i predsjednik gradskog odbora HDZ-a Andrija Mikulić komentirali su skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru i prikupljanje potpisa za referendum udruge "U ime obitelji".

– Današnji događaji u Vukovaru posljedica su protuzakonitog i nasilnog postavljanja ploča čime se kršio 8. članak Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. I odluka Ustavnog suda o tome svjedoči. Vrijeme je da se pozove Vladu da počne provoditi hrvatske zakone i odluke Ustavnog suda u Vukovaru – kazao je Tomislav Čuljak. Na pitanje je li danas u Vukovaru razbijanjem ploča izvršena odluka Ustavnog suda, Čuljak je jasno rekao "ne", ali i dodao da su današnji događaji "posljedica onih događanja kada su nasilno i protuzakonito postavljane ploče".

– Na to pitanje odgovor treba dati Vlada. Isto kako su donijeli odluku da se postave dvojezične ploče na način kako su ih postavljali, isto tako nakon odluke Ustavnog suda trebali su donijeti određenu odluku i objaviti je građanima i stanovnicima Vukovara i reći što namjeravaju činiti s tim pločama – zaključio je Čuljak.

"HDZ će uvijek voditi računa o interesima Hrvatske"

Andrija Mikulić je kazao da HDZ-u nije prihvatljiva inicijativa za promjenu Ustava koju je pokrenula Željka Markić.

– Je li slučajno ili namjerno propušteno predložiti i promjenu članka 45. Ustava koji diskriminira 450 tisuća Hrvata koji žive u BiH i izvan granica, širom svijeta. Kako je moguće da jedna udruga koja sebe predstavlja domoljubnom može sebi dopustiti da predloži promjene Ustava, a da ne pokuša ispraviti tu nepravdu prema našim sunarodnjacima koji žive izvan granica Hrvatske. HDZ će tu nepravdu ispraviti čim preuzme odgovornost za vođenje Hrvatske – rekao je Mikulić te dodao da su "špekulacije i spinovi" izjave da tu inicijativu podržava Crkva. – Nađite mi bilo koga iz crkvene hijerarhije koji će podržati da Hrvati izvan Hrvatske budu i dalje obespravljeni time da im je omogućeno birati samo tri zastupnika, njima su narušena ljudska prava – rekao je Mikulić i dodao da je HDZ protiv snižavanja izbornog praga jer bi to dovelo do destabilizacije političkog sustava.

– U ovoj teškoj gospodarskoj krizi, u koju nas je dovela Kukuriku vlada, to bi bilo pogubno – poručio je Mikulić te dodao da će "HDZ uvijek voditi računa o interesima Hrvatske, a ne o svojoj popularnosti".

>>Poskidali i razbili sve dvojezične ploče, u Vukovaru veći broj policajaca

>>Referendum nije razvaljivanje vrata, već provjetravanje

Komentara 22

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
20:12 23.09.2014.

Dakle, još jednom. HDZ je 2010. godine u suradnji sa svojom subraćom iz SDP-a izmijenio članak 45. Ustava i ograničio broj zastupnika iz dijaspore na tri. To je učinjeno dana 16.06.2010. kada je na vlasti bila domoljubna koalicija HDZ-SDSS-Šemso Tanković-Nazif Memedi.

L0
luena 01
20:40 23.09.2014.

@regijon ti lupetas bez veze ali nije nista novo kod tebe... reci samo jednu stvra,kad su ljudi isli na skolu ili vrtic srpske djece... zasto ti se uopce dopusta ovakve lazi-neistinu iznositi u javnost...

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
20:22 23.09.2014.

Dođanja u Vukovaru su nastavak rata protiv nepravde,protiv Yu nostalgičara,protiv Srba i protiv domaćih izdajnika.Vukovarci izdržite ta ovi protivnici ne mogu još dugo;jedan za drugim krepavaju.Za istinu i pravdu-do pobjede!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije