Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje Krima?

Dodik se pohvalio Putinovom čestitkom, SAD: Komšićev izbor legalan

Milorad Dodik, Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
10.10.2018.
u 18:18

'Svi oni protiv kojih postoje i minimalni dokazi da nisu bili lojalni koaliciji neće ostati na direktorskim mjestima, neki se već sada smjenjuju', kazao je Dodik.

Aktualni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pohvalio se u srijedu kako su mu na izboru za novog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine čestitali ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban, a istodobno je oštro napao američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack nazvavši je "bezobraznom i frustriranom ženom".

"Cormack se izravno miješa u izborni proces. To je bezobrazluk od strane jedne frustrirane žene", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo nastavljajući tako s diplomatskim skandalima započetim dan ranije kada je najavio kao će tražiti da BiH prizna Krim kao dio Rusije zbog čega su mu iz veleposlanstva Ukrajine poručili kako ga smatraju neprijateljem.

Nastavljajući svoj privatni rat s američkom diplomacijom, Dodik je ustvrdio kako se američka veleposlanica miješa tako što sada pokušava utjecati na brojanje glasova a ranije je, kako tvrdi, pokušavala progurati njegove protukandidate i kontrolirati političke procese u BiH. Osudio ju je i zbog konstatacije kako je izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH zakonit i sukladan ustavu.

"Tko nju pita, tko je nju pozvao to komentirati?", upitao je vičući Dodik.

Odmah je dodao kako je ranije tijekom dana telefonom razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom koji je pak njemu i Željki Cvijanović prenio Putinove čestitke na izboru na nove dužnosti. Kasnije je, kako je kazao, čestitke dobio i od mađarskog premijera Orbana.

Na pitanje kako će djelovati u Predsjedništvu BiH, Dodik je odgovorio kako će poštivati "slovo, a ne nikakav duh Daytona".

"S tim se slaže Rusija i to nije nikakav problem", kazao je Dodik koji najavljuje kako će kao član Predsjedništva BiH sudjelovati samo u donošenju onih odluka koje su u interesu RS.

"Preispitat ćemo mnoge stvari poput loših imenovanja veleposlanika. Svi moraju odmah podnijeti ostavku, a ja ću onda odlučiti tko će predstavljati Srbe", zaprijetio je Dodik a sličnu odmazdu najavio je i na razini RS.

Kazao je kako je naložio smjenu svih direktora javnih tvrtki koji tijekom izborne kampanje nisu jasno podržali njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i koalicijske partnere.

Foto: Privatni album//STRINGER/REUTERS/PIXSELL

"Svi oni protiv kojih postoje i minimalni dokazi da nisu bili lojalni koaliciji neće ostati na direktorskim mjestima, neki se već sada smjenjuju", kazao je Dodik.

SAD: Komšić je legalno izabran

Američko veleposlanstvo u BiH ocijenilo je u srijedu kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana državnog vrha u skladu s ustavom i izbornim zakonom, ali je pozvalo političare na dogovor kako bi se ostvarila jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i svih građana u toj zemlji.

"Gospodin Komšić izabran je na način propisan ustavom i izbornim zakonom", navodi se u odgovoru američkog veleposlanstva na upit mostarskog portala Dnevnik.ba.

Iz veleposlanstva su pozvali političare na dogovor kako bi se zajamčila ravnopravnost triju konstitutivna naroda, svih građana i ostalih koji se ne izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

"Neophodno je da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda", kažu u veleposlanstvu.

Brojne institucije i većinske hrvatske sredine u BiH smatraju izbor Komšića nelegalnim i nelegitimnim, tvrdeći da je izabran pomoću glasova Bošnjaka.

Kandidat Demokratske fronte pobijedio je na nedjeljnim izborima Dragana Čovića, dosadašnjeg hrvatskog člana tročlanog predsjedništva i čelnika HDZ-a, najjače hrvatske stranke u BiH.

HDZ BiH i oko njega okupljene stranke pobijedile su u gotovo svim hrvatskim općinama, kao i Čović za kojega je po podacima HDZ-a BiH glasovalo 80 posto hrvatskih birača.

>> Gotovi izbori u BiH, Komšić predstavlja Hrvate

Milorad Dodik, Vladimir Putin
1/6

Komentara 45

DU
Deleted user
18:29 10.10.2018.

SAD kažu da je Komšićev izbor legalan. To valjda znači da je Komšić izabran po zakonu...zakonito. Pa i Hitler je pobio milijune Židova sve po zakonu....valjda legalno za Amerikance.

KK
klara.kos.73
19:04 10.10.2018.

Ima li Bošnjaka u Hrvatskoj? Ajmo im izgraditi još koju đamiju, da im se nađe. I tako se razmnožavaju progresijom.

Avatar Trgovac
Trgovac
18:35 10.10.2018.

Sramota za Ameriku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije