Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog Komšića

'Čović će žešće krenuti zahtijevati definiranje trećeg entiteta u BiH'

Dragan Čović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.10.2018.
u 16:46

Zbog trijumfa Dodika najviše će dobiti Beograd i Moskva. No situacija je takva da jednostavno nema dobrog rješenja, kaže Davor Gjenero

Pobjeda Željka Komšića na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH redefinirat će, nema sumnje, i odnos Hrvatske prema bosanskohercegovačkom Predsjedništvu. Odnosi “snaga” u ovom tijelu u sljedeće će četiri godine biti znatno drugačiji nego što su bili u proteklom mandatu, dok je Hrvate iz BiH zastupao Dragan Čović.

– Situacija je takva da će Hrvatska potiho podržavati Dodika u Predsjedništvu BiH jer će on jedini raditi na smanjenju utjecaja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Sigurno je da će politika Zagreba osjetno zahladiti, no ne treba sumnjati kako će ona biti korektna – drži politički analitičar dr. Žarko Puhovski.

“Ne čini se dobro”

S druge strane, dio političkih analitičara smatra da je ovakva potpora Dodiku, do koje će, složni su gotovo svi poznavatelji političke scene, doći, u principu vrlo loše rješenje.

– Zbog trijumfa Dodika najviše će dobiti Beograd i Moskva. No situacija je takva da jednostavno nema dobrog rješenja. Što god službeni Zagreb sada poduzeo i kako god se postavio, jednostavno se ne čini dobro – kaže politički analitičar Davor Gjenero.

Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dodatno se komplicira i politička situacija u svim strukturama ove države. Pogotovo imajući na umu da se Dragan Čović nema namjeru predati i povući s političke scene, već nastavlja djelovati. I to s punim pravom, imajući na umu da je HDZ BiH ostvario odličan izborni rezultat.

Izabrani hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić nema podršku Hrvata
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

No upravo bi Čovićeva buduća politika mogla otežati položaj Zagreba na međunarodnoj političkoj sceni. Naime, iako toga ni u Sarajevu ni u Bruxellesu nisu svjesni, službeni Zagreb nema prevelikog utjecaja na politiku Dragana Čovića.

Zagreb ne utječe na Čovića

– Gotovo je sigurno kako će Čović sada krenuti žešće zahtijevati definiranje trećeg entiteta. Bruxelles će, gotovo je sigurno, tražiti od Zagreba da obuzda HDZ BiH, da Čović smanji tenzije, no sadašnja hrvatska vlada na Čovića nema nikakvog utjecaja. Uostalom, Čović je i prije nekog vremena, tijekom predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, pokazao tko doista ima utjecaja među Hrvatima iz BiH kada su tamošnji birači apstinirali od glasanja za Kolindu Grabar Kitarović u prvom krugu izbora. Na kraju je zaprijetio da će podržati Ivu Josipovića ako ne dođe do dogovora. U tom je trenutku vodstvu HDZ-a iz Hrvatske postalo jasno tko je među bosanskohercegovačkim Hrvatima lider na kojeg se ne može utjecati – tvrdi Gjenero.

Promjena odnosa prema Predsjedništvu BiH ipak bi mogla rezultirati i nekim pozitivnim pomacima.

– Dugoročno je dobro ovo što se dogodilo za odnose Hrvatske i BiH. Premijer Plenković prečesto je bio u Mostaru ne definirajući je li tamo kao predsjednik hrvatske Vlade ili predsjednik HDZ-a, agitirajući pri tome samo za jednog kandidata. Sada bi se to moglo normalizirati – zaključuje dr. Puhovski.

Izbori u BiH

Dragan Čović
1/6

 

Komentara 44

Avatar Trgovac
Trgovac
17:07 10.10.2018.

Muslimani su izborom Komšića moralno legitimirali Republiku Srpsku. Sad Srbi mogu reć da se nismo oružjem i ratom odvojili od muslimana to bi i nama mogli napravit ko Hrvatima. Muslimani su dokazali da im se ne može vjerovati, a Hrvati su to platili na svojoj koži.

Avatar Trgovac
Trgovac
17:08 10.10.2018.

Ovakva nakaradna tvorevina u kojoj se Hrvatima krše temeljna ljudska prava i pravo na demokratsko predstavljanje se i treba raspast.

Avatar Trgovac
Trgovac
17:03 10.10.2018.

Pa to i jest apsurd. Tri naroda, dva entiteta. Treba nam hrvatski entitet. Da smo ga imali ne bi nas muslimani preglasali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije