Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Spasio je milijune nerođene djece, a sada je posljednji put dao krv

Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin koji se daje Rh negativnim majkama po rođenju Rh-pozitivnog djeteta, čime se spriječava razvoj Rh protutijela.
12. svibnja 2018. u 10:29 5 komentara 1000 prikaza
Darivanje krvi
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dobrovoljni darivatelj krvi iz Australije koji je zahvaljujući rijetkom tipu krvi spasio, kako se vjeruje, živote preko dva milijuna nerođene djece koja su trebala anti-D imunoglobulin dao je u petak u Sydneyu posljednji puta krv.

srčani udar istraživanje Ako imate ovu krvnu grupu, vjerojatnije je da ćete doživjeti - infarkt

Taj je 81-ogodišnjak uporno davao krv kroz 63 godine.

Okružen majkama i njihovim bebama, James Harrison medicinskoj je sestri pružio "zlatnu ruku" kako bi mu posljednji put izvadila krv, posebnu po tome što konstantno proizvodi visoke razine antitijela, vrijednih u proizvodnji anti-D injekcija.

Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin koji se daje Rh negativnim majkama po rođenju Rh-pozitivnog djeteta, čime se spriječava razvoj Rh protutijela.

Majke i djeca ponekad nemaju kompatibilna obilježja krvi, kao što je slučaj kad su djeca Rh-pozitivna, a majka Rh-negativna.

Nakon rođenja Rh-pozitivnog djeteta, Rh-negativna majka dobija injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se spriječilo stvaranje protutijela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne djece u budućim trudnoćama.

Harrisonove donacije pomogle su australskim majkama, njih više od dva milijuna, da na svijet sigurno donesu svoje bebe, objavio je Crveni križ.

Harrison je inspiraciju za dobrovoljno darivanje dobio kada je imao 15 godina, kada je trebao 13 litara krvi tijekom velike operacije.

To ga je navelo da počne davati krv čim je napunio 18 godina, 1954., puno ranije nego su znanstvenici otkrili rijetku kombinaciju Rh-negativne krvi i anti-D antitijela u njegovoj krvi.

HIV NOVA ISTRAŽIVANJA Znanstvenike zapanjilo otkriće: AIDS će se u potpunosti iskorijeniti? Žena, čuđenje Nije svejedno Ovo su bolesti koje vam prijete prema vašoj krvnoj grupi Krvna grupa VIŠE STOPE SMRTNOSTI Krvna grupa utječe na uspješnost u spašavanju života
'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija