Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelji na sudu

Do srijede u Zagreb stiže popis 33 osobe s beogradskih procesa

'12.11.2010. Zagreb, Hrvatska - U Ministarstvu pravosudja odrzan je sastanak zajednicke komisije Hrvatske i Srbije za ratne zlocine. Ministrica pravde Srbije Snezana Malovic i ministar pravosudja Draz
'Petar Glebov/PIXSELL'
14.01.2011.
u 22:00

Uz 26 osoba protiv kojih se vode istrage, ali nisu raspisane tjeralice, još je sedam osoba koje je Beograd osudio za rušenje ustavnog poretka SFRJ ili SRJ

Do srijede 19. siječnja u Zagreb će stići novi popisi osoba koje su u Beogradu pod sumnjom da su počinile ratne zločine. Kako doznajemo, na jednom je popisu 26 osoba protiv kojih se vode istrage, ali za njima nisu raspisane tjeralice, a na drugom sedam osoba koje su u Beogradu osuđene za rušenje ustavnog poretka SFRJ ili SRJ!

Nisu konačni popis

To ne znači da su popisi konačni jer srbijanske vlasti tek sređuju arhive vojnih sudova u Beogradu i ni oni ne znaju koliko je hrvatskih državljana protiv kojih su se vodili postupci za ratne zločine ili za oružanu pobunu i rušenje ustavnog poretka. Za nekoliko dana, tako, znat ćemo tko je još, osim već spominjana popisa sa 40 imena, u nekoj fazi kaznenog postupka za ratne zločine. Valja reći i da je na tom popisu sa 40 imena njih 39 srpske nacionalnosti i postupci će se voditi u Srbiji, a samo je jedan bio hrvatski državljanin, Veljko Marić, kome se već sudi u Beogradu. Problem s osuđenima za oružanu pobunu i rušenje ustavnog poretka bit će, pak, uskoro riješen, obećala je prošle srijede Snežana Malović, srbijanska ministrica pravosuđa, koja je s tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem posjetila Zagreb. U Zagreb je jučer oko podne stigla i kopija spisa Tihomira Purde, objavilo je odmah Državno odvjetništvo RH, te je spis proslijeđen u osječko Županijsko državno odvjetništvo. Ondje će, navodi DORH, spis biti analiziran i nakon toga donesena odluka. Tu su hrvatski tužitelji u neobičnoj poziciji. Naime, ako u spisu ima dokaza za osnovanu sumnju da je Purda s Petrom Janjićem Tromblonom i Dankom Maslovom počinio ratni zločin protiv ranjenika u Vukovaru, tada traže od suda pokretanje istrage i mogu tražiti izručenje Purde Hrvatskoj.

Presudna težina dokaza

Međutim, ako iskazi svjedoka ne potkrepljuju sumnje da se zločin doista odigrao, istraga ne može biti pokrenuta i Hrvatska nema razloga da od BiH traži izručenje Purde. U tom slučaju, a to su iz Srbije već najavili, Srbija traži izručenje. No moguće je da u tom slučaju i Sud BiH ne udovolji zahtjevu Srbije. Kako bilo, sve ovisi o težini dokaza protiv Purde u srbijanskom spisu, o čemu je brigu vodio i Savo Štrbac, nekadašnji krajinski ministar informiranja. Kako se i očekivalo, Sud BiH odbio je ukinuti Purdi pritvor, a njegov odvjetnik Josip Muselimović kaže kako će sud tražiti od Srbije službenu potvrdu da spis ustupaju hrvatskom pravosuđu. Purdina supruga Slobodanka razočarana je što joj suprug nije pušten, a ministar branitelja Tomislav Ivić kaže kako se čini sve da se vrati kući.

Komentara 245

BU
bubnjevi
06:41 15.01.2011.

Mrzim Četnike, Ustaše i sve FAŠISTE/NACISTE/RASISTE svih boja inijansi!!! DOSTA!

VI
vinotok
11:55 15.01.2011.

Zašto Purda nije još pušten ? Slab dogovor hrvatskih vlasti s Beogradom , koji nastoji da se u Hrvatskoj otvori proces protiv Purde . Slično govori i sud BiH . Dakle - to nije dobar dogovor za službeni zagreb , a žrtva je Purda , sutra i drugi . Usporedite sve izjave ( Zagreb , Beograd i Sarajevo ) . Zašto Jadranka nije konkretna ?

OB
-obrisani-
13:19 15.01.2011.

Hvala na pažnji, TRAKTORISTI, i ostavljam vas u vašoj bijedi i neznanju sa starohrvatskim pozdravom....... IN HOC SIGNO VINCET!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije