Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽILI OSTAVKU MINISTRA

Prosvjedi diljem Hrvatske: 'Nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča'

Foto: PIXSELL
1/32
12.05.2022.
u 20:04

Na prosvjedu su pročitana svjedočanstva drugih žena, ali i Mirelino pismo nerođenom sinu Grgi, a prosvjednici su na spomen ministra zdravstva Vilija Beroša galamili 'Ostavka!'

Diljem Hrvatske održali su se prosvjedi pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!". Prosvjed se održao u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. 

Prosvjed je održan u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Prosvjednu akciju organizirale su udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

 

Tijek događaja pratite ovdje: 

20:00 - Ako ništa bar će započet razgovor o toj temi kojeg nema jer se reproduktivno zdravlje vodi kao tabu što nije u redu jer ako pričamo o zdravlju generalno zašto je jedan dio koji je tako fundamental svega zašto je taj dio isključen iz razgovora? Drago mi je što sam ovdje, drago mi je što sam došla jer će se barem započet razgovor i želim biti prisutna da vidim, čisto da vidim jer imam osjećaj da živim u balončiću na internetu u kojem svi dijele moje mišljenje i nisam svjesna kakve su stvari zapravo ovdje i kad sam čula Mirelinu priču bila sam zaprepaštena. Jer se bilo tko može naći u takvoj situaciji, a nema nikakvog konkretnog odgovora ni rješenja. To je odvratno. Tako da, da. Ja jesam za žene, rekla nam je prosvjednica Sara Janković. 

19:30 - U Zagrebu su bili i antoprosvjednici. 

- Ovaj svijet je u teškoj tami i ovo je pokazatelj u kakvom vrmenu živimo. Živimo u krajnjem vremenu, u posljednjim vremenima. Ovo su znakovi da ovaj svijet neće još dugo potrajati jer se sve izvrnute vrijednosti promoviraju - govorio je na megagon jedan antiprosvjednik. Više ovdje. 

 

19:07 - Prosvjed u Zagrebu je završio, a prosvjednici su za kraj uzvikivali 'Dosta, dosta, dosta' 

19:00 - Na prosvjedu je i glazbenik Damir Urban koji je nakon govora otpjevao svoju pjesmu 'Sama'. 

Foto: Paula Jerković

 

18:50 - Fotografije s prosvjeda u Rijeci. 

12.05.2022., Rijeka - Na Jadranskom Trgu odrzan je prosvjed pod nazivom Dosta Unistavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja zena u znak solidarnosti s Mirelom Cavajdom i svim zenama kojima je u Hrvatskoj uskracen zakonski zajamcen prekid trudnoce i drugi oblici zdravstvene skrbi. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

 

12.05.2022., Rijeka - Na Jadranskom Trgu odrzan je prosvjed pod nazivom Dosta Unistavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja zena u znak solidarnosti s Mirelom Cavajdom i svim zenama kojima je u Hrvatskoj uskracen zakonski zajamcen prekid trudnoce i drugi oblici zdravstvene skrbi. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

 

18:43 - Na skupu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone. 

- Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove, rekla je i poručila kako su članovi Vlade i premijer rekli su puno po tom pitanju, "i stoga - pustite nas da odradimo svoje". Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj Vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima  Hrvatske i u Zagrebu "i na tome ćemo raditi".

18:35 - Na prosvjedu su pročitana i svjedočanstva drugih žena, a prosvjednici su na spomen ministra zdravstva Vilija Beroša galamili 'Ostavka!'. 

18:30 - Na prosvjedu u Zagrebu okupili su se brojni građani, a koliko ih je najbolje pokazuju fotografije iz zraka. 

12.05.2022., Zagreb - Na Trgu bana Josipa Jelacica odrzan je prosvjed pod nazivom "Dosta! Unistavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja zena!" u znak solidarnosti s Mirelom Cavajdom i svim zenama kojima je u Hrvatskoj uskracen zakonski zajamcen prekid trudnoce i drugi oblici zdravstvene skrbi. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

18:25 - Na prosvjedu u Splitu žene su skinule crvene haljine koje su nosile. 

 

18:16 - Nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča i prisilit ćemo zdravstvo i javnost da poštuju žene - poručila je s prosvjeda Sanja Sarnavka, aktivistica za ženska prava koja je pročitala Mirelino pismo nerođenom sinu Grgi. 

18:13 - U Splitu na prosvjeduju sudjeluju i žene odjevene u crveno po uzoru na Sluškinjinu priču, seriju u kojima ženska prava ne postoje. 

12.05.2022., Split - Na Narodnom trgu odrzan je prosvjed pod nazivom "Dosta! Unistavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja zena!" u znak solidarnosti s Mirelom Cavajdom i svim zenama kojima je u Hrvatskoj uskracen zakonski zajamcen prekid trudnoce i drugi oblici zdravstvene skrbi. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

18:10 - U Zagrebu je na Trgu pročitano potresno pismo Mirele Čavajde u kojem se obratila nerođenom sinu Grgi. Pismo smo i mi danas objavili, a možete ga pročitati ovdje. 

18:03 - Brojni građani su se okupili i u Splitu. 

 

18:00 - Diljem Hrvatske počeo je prosvjed. 

17:45 - Na Trgu je i jedan antiprosvjednik koji je satima stajao s transparentom na kojem piše 'Ostanite doma. Ne vjerujte u ovo'. 

Foto: Paula Jerković

 

Ključne riječi

Komentara 141

GA
Gajger
18:18 12.05.2022.

"Svim sredstvima propagande, posebno tiska, radija i kina, kao i feljtonima, brošurama i predavanjima, treba sugerirati stanovništvu da je štetno imati više djece. Moramo naglasiti materijalne gubitke koje to nosi, tj. kao i pogodnosti koje osoba može dobiti za novac koji bi potrošila na djecu. Također treba napomenuti da postoji opasnost po zdravlje žene kada je u pitanju rađanje djece. S takvom propagandom započet će široka kampanja u korist kontracepcije. Mora se stvoriti kontracepcijska industrija. Distribucija i prodaja kontracepcijskih sredstava, kao i pobačaji, ne smiju biti ograničeni zakonom. Također će biti potrebno otvoriti specijalizirane ustanove i osposobiti osoblje za pobačaje. Stanovništvo će radije posegnuti za pobačajima kada te ustanove budu najbolje opremljene. Liječnici moraju moći uskočiti bez obzira na profesionalnu etiku." - Adolf H o slavenskom i židovskom stanovništvu, 1942.

Avatar solinarep
solinarep
18:20 12.05.2022.

Bilo bi lijepo kad bi ona neuka partizanka koja drži transparent o Hipokratovoj zakletvi, znala bar dio.... -"Svoje propise odredit ću po svojim silama i znanju na korist bolesnika i štitit ću ga od svega što bi mu moglo škoditi ili nanijeti nepravdu. Nikome neću, makar me za to i molio, dati smrtonosni otrov, niti ću mu za nj dati savjet. Isto tako neću dati ženi sredstvo za pometnuće ploda."-

Avatar southman
southman
18:27 12.05.2022.

Tako bi izgledala HR kad bi SDP Možemo i Centar doški na vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije