Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMPLICIRAN SLUČAJ

Čavajdi odobren pobačaj: Danas će se javiti u jednu od četiri zagrebačke bolnice koje su je ranije odbile

PIXSELL/RTL
12.05.2022.
u 09:27

Podsjetimo, Mirela Čavajda je trudnica kojoj četiri zagrebačke bolnice nisu htjele napraviti prekid trudnoće. Jučer je dobila novi nalaz iz KBC-a Rebro koji je mnogo lošiji od prijašnjeg koji je dobila prije dvadesetak dana na Svetom Duhu.

Slijedom odluke drugostupanjske komisije i svega što je jučer rekao ministar Vili Beroš, Mirela Čavajda danas će se javiti u jednu od četiri bolnice u Zagrebu koje rade prekid trudnoće. 

"U koju, to će odlučiti Mirela Čavajda, a kada vidimo opcije koje nude za rješenje, onda će odlučiti dalje što napraviti", rekla nam je jutros odvjetnica Vanja Jurić

Nekoliko je ginekologa posljednjih dana ponavljalo kako u Hrvatskoj ne mogu napraviti fetocid već jedino prijevremeni porod.

"To nije prekid trudnoće", jasna je odvjetnica. 

Podsjetimo, Mirela Čavajda trudnica je  kojoj četiri zagrebačke bolnice nisu htjele napraviti prekid trudnoće, dobila je jučer novi nalaz iz KBC-a Rebro koji je mnogo lošiji od prijašnjeg koji je dobila prije dvadesetak dana na Svetom Duhu. U međuvremenu je došlo do pogoršanja jer tumor na glavi fetusa rapidno raste. 

"U nalazu stoji da je evidentno povećanje volumena tvorbe te proširenje ventrikularnog sustava", potvrdila nam je Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde. 

Nalaz sa Svetog Duha tvorbu je opisao dimenzijama 60 X 40 mm, no sada su je liječnici iz KBC-a Zagreb evidentirali dimenzijama 70 x 50 x 60. Navode i da tvorba pritišće mozak i moždano deblo, a kao posljedica pojavio se hidrocefalus i to veličine 24 mm te su uočene velike ciste u mozgu.

U nalazu MR-a sa Svetog Duha od 21. travnja stoji da uslijed kretanja fetusa "brojni artefakti ometaju analizu", da se vidi "heterogena tumorska tvorba desne cerebralne hemisfere veličine cca 60 x 40 mm koji potiskuje desnu stranu mozga i mali mozak". Navodi se i da je "posljedično komprimirana desna lateralna klijetka bez jasnih znakova hidrocefalusa".  

Beroš je tvrdio da je M. Čavajda dobila psihološku pomoć na temelju dokumenta koji smo dobili na uvid – plana zdravstvene njege pacijentice koji je dobio sa Svetog Duha, a koji utvrđuje da je pacijentica Mirela Čavajda za vrijeme hospitalizacije iskazala smanjenu razinu straha nakon nekih postupaka.

Postupci koji se navode su: stvoriti profesionalno-empatijski odnos, poticati trudnicu na verbalizaciju straha, stvoriti osjećaj sigurnosti, redovito informirati trudnicu o planiranim postupcima liječenja, usmjeravati je na pozitivno razmišljanje i omogućiti joj sudjelovanje u donošenju odluka. Dokument je sastavljen 19. travnja

Podsjetimo, ministar Vili Beroš prošli je tjedan rekao da se u nalazu iz bolnice Sveti Duh ne vidi hidrocefalus ni pritisak tumora na likvorske putove. Tom prilikom rekao je da bi prisutnost ovih problema bio razlog za hitnu intervenciju.

"Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ćorušić izvijestio me da je komisija donijela odluku. Njihovo stručno mišljenje jest da je u takvom slučaju moguće neurokirurške liječenje ako porod prođe dobro. Tek nakon što se dozna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno. Da do toga dođe, to zahtijeva promptno rješavanje", rekao je Beroš.   

Ministar Beroš zatražio je od Inspekcija Ministarstva zdravstva da izvrši nadzor nad sve četiri bolnice kojima se Mirela Čavajda obratila, a koje su je šutke odbile.

Slovenija je, dodajmo, u međuvremenu odobrila Mireli prekid trudnoće.

Komentara 3

VI
Vita1
10:29 12.05.2022.

Nakon feticida nema ničega. Praznina i prazni političari.

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
10:14 12.05.2022.

hm, povucen dosadasnjim iskustvom, nekako je ova ‘afera’ brzo okoncana.

DU
Deleted user
10:05 12.05.2022.

Kad ju mozemo ponovno vidjeti na paradama zastite zivotinja pod parolom "pas to ne zeli". Zeli li tvoje dijete da ga ubije vlastita "mama"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije