Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u akciji na plesu

Dijeljenjem letaka podržali Europski prosvjed zrakoplovaca

avion
Reuters/Pixsell
22.01.2013.
u 13:13

I hrvatsko zrakoplovno osoblje pridružilo se prosvjedu u kojem sudjeluje 41 europska država

Ukupno 41 europska država, uključujući Hrvatsku, danas se suočava s masovnim štrajkom ''Prosvjed za sigurnost'' (''Walk for safety'') kojim se zrakoplovno osoblje protivi prijedlogu novog europskog pravilnika o radnom vremenu članova posade zrakoplova.

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (European Aviation Safety Agency – EASA) želi donijeti novi pravilnik o radnom vremenu posada zrakoplova (Flight Time Limitations), a osoblje europskih zračnih kompanija drži da bi on negativno utjecao na sigurnost putnika i posada zrakoplova. Stoga prosvjedom od političara traže da odaberu set pravila koji će jamčiti sigurnost. Traže da se sigurnost putnika stavili ispred komercijalnih interesa zrakoplovnih kompanija.

– Posade zrakoplova već godinama čekaju sigurna pravila kojima bi se kontrolirala opasnost od umora u letačkim operacijama – upozorio je Nico Voorbach, predsjednik ECA-e na konferenciji za medije održanoj još krajem studenog prošle godine u Bruxellesu. Na njoj je istaknuto da "istraživanja pokazuju kako se letačke i kabinske posade bore s visokom razinom umora, drijemajući za kontrolama zrakoplova te da je bez obzira na tu činjenicu, EASA odlučila zanemariti znanstvene preporuke i pokrenuti prijedlog pravilnika koji prihvaća visoku razinu zamora posada".

Stoga je kabinskom osoblju cilj današnjim Walkoutom pokazati da je odlučno u osiguranju sigurnosti zračnog prometa, a ako mjerodavni njihove zahtjeve ne shvate ozbiljno, spremni su i pokrenuti štrajk.

U prosvjedu sudjeluje i Hrvatsko zrakoplovno i to dijeljenjem bedževa, letaka i priopćenjima za javnost. Posade zrakoplova na uniformama nose bedž s logom kampanje, a na Zračnoj luci Zagreb dijele informativne letke.

>>U europskom prosvjedu zrakoplovnih posada čak 41 zemlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije