Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dežurstva liječnika su obvezna, ali se ne zna tko će dežurati

Osim nejednake naknade za dežurstvo, bitno različit bit će i ritam dežuranja u pojedinim dijelovima zemlje. Tamo gdje je više liječnika njih će to obvezno dežurstvo 'hvatati' jedanput-dvaput godišnje
04. siječnja 2019. u 18:43 19 komentara 2618 prikaza
dr. Vikica Krolo
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Hoće li i gdje građanima idući vikend biti dostupni obiteljski liječnik, pedijatar i zubar? Izmijenjeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je krenuo s 2019. godinom navodi obvezu dežurstava spomenutih liječnika subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom od osam do 20 sati, ali nije donesen poseban pravilnik koji regulira uvjete tih dežurstava kao što nisu sklopljeni ni posebni ugovori s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. 

LJUBICA GATARIĆ Kratkoročni pad cijena lijekova uvod je u poskupljenje

Oprema ordinacija

Istina, zakon je pitanje dežurstava stavio na dušu lokalnim jedinicama, a već je u Splitsko-dalmatinskoj županiji došlo do kurcšlusa. Naime, ta je županija, kako kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, poslala raspored dežurstava zadnji dan prošle godine. Pregovori sa tom županijom, međutim, tek slijede, a pitanje je kako su dežurstva (i jesu li uopće) riješena u ostalima. U svakom slučaju, zbog izostanka pravila koja trebaju urediti dežurstva u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zasad se čini da se negdje neće, a negdje hoće dežurati, no po različitim uvjetima - kako tko dogovori sa županijom. Nadalje, obiteljski liječnici tražili su prije, a i danas to ponavljaju, osiguranje uvjeta za rad u dežurstvu

- Stalno smo govorili da nam na mjestima dežurstva treba oprema primjerena današnjem vremenu, ne može to biti samo slušalica i moje znanje, nego da imam i s čime raditi. Dostupnost laboratorija, eventualno radiološke pretrage jer mi se ne protivimo dežurstvu nego tome da se radi neozbiljno - napominje dr. Krolo. 

Prosvjed građana zbog rada Doma zdravlja i Hitne pomoći u Metkoviću Smrt devetogodišnjaka Troje od 10 liječnika učinilo je propust u Gabrijelovu slučaju

Novi zakon, podsjetimo, donio je u hrvatsku primarnu zdravstvenu zaštitu i institut ordinacija umjesto dosadašnjih koncesija koji nisu imali obvezu dežurati. Doduše, nije je imao nitko, ali su županije (odnosno domovi zdravlja) organizirale dežurstva kao "dodatak" zdravstvene zaštite svojim stanovnicima.

Ponajprije su stoga dosad dežurali liječnici zaposlenici domova zdravlja, a stupanjem zakona na snagu 1. siječnja ove godine dežurstvo je postalo obveza svima. Kad je o uvjetima dežuranja riječ, uz prije spomenute, dr. Krolo navodi i druge uvjete u opremanju ordinacije u kojoj se dežura, dostupnost računala itd. dok će se o naknadi za dežurstvo, čini se, pregovarati na razini svake županije posebno. 

Galerija: Udruga Roda u Ministarstvo zdravstva donijela 400 šokantnih svjedočanstva žena

dr. Vikica Krolo
1 / 9
Predstavnice udruge Rode Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena

Nejednaka naknada

Osim nejednake naknade za dežurstvo, bitno različit bit će i ritam dežuranja u pojedinim dijelovima zemlje. Tamo gdje je više liječnika njih će to obvezno dežurstvo "hvatati" jedanput-dvaput godišnje, a u krajevima gdje liječnika ionako nema dovoljno primarci će dežurati puno više.

Satnica za dežurstvo postoji u kolektivnom ugovoru, ali liječnici očekuju potpisivanje ugovora sa Zavodom. U svakom slučaju, nejasno je hoće li tko, gdje i pod kojim uvjetima dežurati iako je zakon stupio na snagu, no nije donesen dokument koji definira pravila igre u uvedenim obveznim dežurstvima.

>> Pogledajte šokantnu ispovijest zastupnice Mosta

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Quadric:

    Veći problem je što je sve dostupno i besplatno (koristi koliko želiš, a nepotrebno). Ovih dana su hitne prepune bolesnika od 18-35 godina zbog prehlade (curenja nosa, grlobolje, suhog kašlja, afebrilni), trajanja tegoba 1-2 dana. Edukacija o snižavanju temperature i ... prikaži još! kongestije nosa na razini djeteta. Svi moraju biti pregledani i to se slažem, ali ako nije hitno stanje po pregledu treba bolesnika upozoriti da će daljnju obradu (vađenje krvi, ev radiološka obrada) trebati platiti.

  • hatikva:

    U HŽ-u plaćaju strojovođama dežurstva dok oni spavaju kod kuće... Danas u vrijeme mobitela se može ova prva pomoć koju je osmislio Kujundzic organizirati lako i u zdravstvu. Ali to je upravo to - prva pomoć i ništa više, to ... prikaži još! nije hitna pomoć... Samo tko će i to raditi...

  • rimac444:

    Činjenica je da ništa što je državno (ničije) ne funkcionira. Činjenica da više od polovice bolničkih liječnika ništa ne radi. Privatni sektor bi sa manje od 20 % liječnika i osoblja bio učinkovitiji i jeftiniji. Nema reforme bez konkurencije.