Naslovnica Vijesti Hrvatska

Debeljak odgovara Horvatu: Sva su jamstva u ponudi koju je Vlada već prihvatila

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je da bi odluka o privremenom financiranju, koja uključuje i deblokadu računa državnom injekcijom, mogla biti donesena do kraja ovog tjedna
26. veljače 2019. u 18:11 21 komentara 2626 prikaza
Tomislav Debeljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Trgovački sud u Rijeci odgodio je odluku o mogućem stečaju 3. maja do 12. ožujka, za kada je sazvano novo ročište. Tako je tvrtka dobila još 15 dana za deblokadu računa opterećenog blokadama od oko 107 milijuna kuna. Neslužbeno se može čuti da vjerovnici koji drže oko 30 milijuna kuna duga nisu neskloni povlačenju blokada.

Brodosplit Brodosplit Naša ponuda je na snazi, mada joj rok ističe

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je da bi odluka o privremenom financiranju, koja uključuje i deblokadu računa državnom injekcijom, mogla biti donesena do kraja ovog tjedna. U kratkim izjavama ponovno je naglasio da Brodosplit, točnije Tomislav Debeljak, mora verificirati, kako je rekao, svoju financijsku sposobnost za restrukturiranje Uljanik Grupe, i to jamstvima banaka. Kasnije tijekom utorka stigao je i odgovor ministru Horvatu iz Brodosplita.

Pula: Uljanikove dizalice obasjane plavim svijetlom | Autor : Duško Marušić/PIXSELL Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ističu da se odgovori na sva, pa i danas postavljena pitanja, nalaze se u njihovoj ponudi koja je, podsjećaju, i prihvaćena zato što sadrži potrebna jamstva za sve što su ponudili. Izrazili smo spremnost da uz odgovarajuće kolaterale, u prijelaznom razdoblju do odobrenja programa restrukturiranja, kako kažu, osiguramo dio sredstava potrebnih za dovršetak gradnje nedovršenih brodova, čime bismo rasteretili dio državne obveze.

I ne samo to, mi smo, ističu u Brodosplitu, u Bruxellesu svojim profesionalnim pristupom otvorili sva vrata pozitivnom restrukturiranju i isplati neisplaćenih radničkih plaća. Sve to dobrovoljno, volonterski, samo da bismo pomogli radnicima, hrvatskoj brodogradnji i državi.

štrajk u brodogradilištu 3. maj Brodogradilišta Ročište o otvaranju stečaja u 3. maju odgođeno za 12. ožujka

– Naša ponuda, u kojoj se nalaze svi ti odgovori, još uvijek je na snazi, iako je njezin rok valjanosti pri kraju, a kao što smo u njoj i naveli, nakon što ostali dionici odrade ono što je neophodno, mi smo spremni istog trenutka pokrenuti i napraviti sve ono što smo ponudili – poruka je Tomislava Debeljaka Vladi koja sada mora odgovoriti ubrzanjem postupka dogovaranja.

Kako je Večernji list već pisao, Debeljak nije suvlasnik Uljanik Grupe, nego samo odabrani strateški partner i, prije dokapitalizacije tvrtke, a taj se proces može provesti tek kad plan restrukturiranja odobri Europska komisija, nema vlasničke odnose s 3. majem i Uljanikom te stoga bez kolaterala ni ne može plasirati novac u tuđe tvrtke.

VIDEO Radnici Uljanika u štrajku:

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • malisani:

  Unatoč činjenici što mislim da nikakva dodatna državna jamstva nikako ne smiju biti dana za brodogradnju, jadna je nama budućnost kada ovakvi diletanti vode strateške resorne politike poput gospodarstva. Može imati Gugi koliko hoće, ali neznanje ne golemo, a praznina ... prikaži još! poput crne rupe. Adio i neka ugasi svjetlo tko izlazi posljednji.

 • okvals54:

  Ovi umjesto da lopove tipa Miletic,Jakovcic,Rosanda i ostala IDS bagra strpaju u bajbokanu,oni dave Debeljaka.Nesto tu smrdi.

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Podrska g. Debeljak!