Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Razočaran Europskom unijom: Nabrojio im sve propuste i dao ostavku!

Potpuno je izostala koordinacija zdravstvenih politika među državama članica, ponavlja se protivljenje inicijativama kohezivne financijske podrške, šire se jednostrane odluke o zatvaranju granica, kaže Mauro Ferrari
07. travnja 2020. u 23:42 26 komentara 16932 prikaza
Mauro Ferrari
Foto: Europska unija

Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća, vodeće znanstvene institucije Europske unije, podnio je ostavku i izjavio da je iznimno razočaran europskim odgovorom na globalnu pandemiju koronavirusa.

Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije TOMISLAV KRASNEC Prvi dani nekog drugog života. Za sve, pa i za EU

– Pridružio sam se Europskom istraživačkom vijeću kao gorljivi podupiratelj EU, ali kriza povezana s COVID-19 potpuno je promijenila moje poglede, iako nastavljam podržavati ideale međunarodne suradnje – rekao je Mauro Ferrari za list Financial Times, s kojim je razgovarao nakon podnošenja ostavke.

– Potpuno je izostala koordinacija zdravstvenih politika među državama članica, ponavlja se protivljenje inicijativama kohezivne financijske podrške, šire se jednostrane odluke o zatvaranju granica – nabrojio je Ferrari neke od opasnih europskih propusta koji su se dogodili u ovoj pandemiji.

Spread of coronavirus disease (COVID-19) in Bari Tomislav Krasnec Europska unija na odjelu intenzivne njege

Mauro Ferrari tvrdi da je od početka ožujka dolazio u sukob s Europskom komisijom jer mu nije dopušteno da uspostavi poseban program za borbu protiv koronavirusa iako je postalo očigledno da bi se pandemija mogla pretvoriti u tragediju nezabilježenih razmjera. Njegova je ideja bila da EU pruži priliku i osigura resurse najboljim znanstvenicima Europe i svijeta koji bi smišljali nove načine borbe protiv novog koronavirusa, s novim lijekovima, novim cjepivima, novim dijagnostičkim alatima i općenito novim pristupom utemeljenom na znanosti koji bi zamijenio često improvizirajuće intuicije političkih lidera. Takva njegova ideja, kaže, odbijena je.

Potom ga je saslušala osobno predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a činjenica da njih dvoje surađuju nije dobro primljena u ostatku administracije Europske komisije, gdje su se ideje dogovorene između njih dvoje na vrhu raspršile i nestale na putu prema nižim razinama koje su ih trebale pomoći provesti u djelo. 

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Cro_co_deal
  Cro_co_deal:

  Bolje da se ne radi zajednički i da ne odlučuje "izabrana krema". Ovako se svačiji pristup može procijeniti i odbaciti ili primjeniti. Jedino što bi trebalo biti zajedničko je novac i nabava opreme i novac za pomoć nakon što se ... prikaži još! virus stavi pod kontrolu. Diversity uvijek daje bolje rezultate.

 • cortesova arkebuza:

  Ovaj Talijan bi trebao biti ljut u prvom redu na političare u Italiji koji su u zadnjih 25 godina izvukli 70 milijardi iz zdravstva pa su imali katastrofu kad se Corona proširila Italijom. Najmanje 30 tisuća radnika nedostaje u zdravstvu, ... prikaži još! najmanje toliko ! Sad bacati drvlje i kamenje na EU je laganje samog sebe, zdravstvo u Italiji je ravno katastrofi i to nije tajna. Mi znamo iz 90-tih da EU nije jedinstvena ni u jednoj jedinoj stvari. Dok smo krvarili pola je EU bilo protiv nas dok su Njemačka i Austrija jedino pomagale što vojno što politički . Zato u se i u svoje se uzdaj pa ako dođe kakva pomoć dobro došla ako ne brini se o sebi sam na vrijeme i nema straha. Treba biti iskren i priznati da su naši političari ovu tešku i kompliciranu situaciju za sada jako dobro savladali.

 • Avatar donJozoDelaš
  donJozoDelaš:

  Od Brexita su uzdrmani temelji ovo je potres od 6.EU je pred svojim zalaskom malo pomalo svi se vraćaju svojim granicaama.Schengen je mrtav