Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekstremno vatrena sezona

Samo iz vojnog proračuna 101,5 mil. kuna zbog požara

Đevrske: požar
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
23.08.2017.
u 20:15

Do 15. kolovoza naša protupožarna eskadrila odradila je već 11.982 leta, što je već gotovo dvostruko više nego u cijeloj prošloj godini

Nema nijednog dana u kolovozu a da zračne snage Ministarstva obrane nisu djelovale na gašenju požara, dakle rade bez prestanka već puna 22 dana. Ali i noći jer tijekom noći, kada hrvatski kanaderi, zračni traktori i namjenski helikopteri ne lete i ne gase požare, nastupaju postrojbe tehničara i inženjera koje u zračnoj luci na zadarskom Zemuniku do zore moraju ponovo osposobiti moćne protupožarne letjelice koje sada donose spas ugroženim poljima, šumama i kućama u Dalmaciji. Kada protupožarni zrakoplovi slete u Zemunik, prvo ih odvuku u hangare i dobro isperu od korozivne morske vode te od crnila dimnih ostataka koji potpuno zamagljuju stakla pilotske kabine. S kakvim se “čudovišnim” požarima ove sezone bore razni naši gasitelji, najbolje se vidi baš iz statistike koju vodi MORH.

Penali zbog kanadera

A ona pokazuje da je do 15. kolovoza 2017. naša protupožarna eskadrila odradila već 11.982 leta, što je već gotovo dvostruko više nego u cijeloj 2016. (ukupno 6364)! Financijski to znači da su nas požari, što se troškova koji se pokrivaju iz vojnog proračuna tiče, već stajali 52,35 milijuna kuna, a procjena je MORH-a da će nas protupožarna sezona u cijeloj 2017. stajati ukupno oko 101,5 milijuna kuna. Toliki je porast troškova i stoga što će se ove godine aktivirati i odredbe iz M+ ugovora s Viking Airom Ltd., koji je kupio od bivšeg vlasnika tvrtku koja proizvodi kanadere, a kojom se penalizira MORH prijeđe li eskadrila od šest naših kanadera ukupno godišnje 1200 sati naleta. Kako kanaderi upravo prelaze dogovoreni broj sati (a to ima veze s osiguravanjem planiranih količina rezervnih dijelova koji će biti utrošeni u sezoni), može se očekivati da će “prebačaj” u satima naleta biti značajan. MORH procjenjuje da će probiti limit za dodatnih 400 sati naleta, dakle za oko 5 milijuna kuna, jer svaki dodatni sat penalizira se s 2415 dolara.

Đevrske: požar
1/6

Na terenu, nakon neprospavane noći, no uz pomoć vatrogasnih snaga iz unutrašnjosti Hrvatske, vatrogasci nastavljaju borbu s požarima koji su plamtjeli od zadarskog do splitskog područja. Veliki požar kod Pristega u Zadarskoj županiji u utorak oko podneva nošen snažnim vjetrom stigao je nadomak kuća, a jednu je i zahvatio. Koliko je bilo dramatično, svjedoči podatak da su u jednom trenutku u gašenju bile angažirane sve zračne snage, svih šest kanadera i šest zračnih traktora. Kako gori i na prostoru koji nije razminiran, stalno su se čule detonacije. Požar na Promini, gdje se vodila bitka protiv vatre za sela i kuće, još nije pod nadzorom, ali stanje je bilo bolje nego noć prije. Sela više nisu bila ugrožena, ali još je gorjelo na lokaciji Veliki točak. Na požarištima se opet pojavio i ministar obrane Damir Krstičević.

– Daleko od toga da je pod kontrolom, ali stanje je znatno bolje. Stavlja se pod nadzor, radi se svim snagama – izvijestili su ga kninski vatrogasci. Najteže je bilo na južnoj strani, prema Drnišu, gdje se s vatrom borilo 200 vatrogasaca.

Stotine vojnika u pričuvi

Pojedina područja još su gorjela, a požarište se dimilo, da bi se onda ponovno počela pojavljivati vatra na lokacijama za koje se mislilo da su na njima borbe s plamenom završene. U utorak je pak lokaliziran požar između Pučišća i Pražnica na Braču zahvaljujući brzoj intervenciji gotovo svih otočkih vatrogasnih društava koja su reagirala čim je vatra buknula. Na požarištu Lišnjak-Drniš angažirano je 96 vojnika te 72 na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca. U MORH-u kažu da su u pripravnosti za angažman na terenu 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i Lori u Splitu. Također, još 210 pripadnika u pričuvi je za mogući angažman, a trenutačno su okupljeni i u pripravnosti u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Đevrske: požar
1/10

Komentara 7

Avatar neidemdalje
neidemdalje
21:02 23.08.2017.

Penali će se plaćati zbog exskurzije u izrael te ostale zemlje...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:12 23.08.2017.

Kod Zadra su uhicene 2 zene koje su zapalile sumu kod Brguda jer tamo zive Srbi.

WW
wwwcro
22:01 23.08.2017.

Ove Srbe što su palili požare u zatvor dok ne otplate sve troškove gašenja požara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije