Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Samo iz vojnog proračuna 101,5 mil. kuna zbog požara

Do 15. kolovoza naša protupožarna eskadrila odradila je već 11.982 leta, što je već gotovo dvostruko više nego u cijeloj prošloj godini
23. kolovoza 2017. u 20:15 7 komentara 481 prikaza
Đevrske: požar
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Nema nijednog dana u kolovozu a da zračne snage Ministarstva obrane nisu djelovale na gašenju požara, dakle rade bez prestanka već puna 22 dana. Ali i noći jer tijekom noći, kada hrvatski kanaderi, zračni traktori i namjenski helikopteri ne lete i ne gase požare, nastupaju postrojbe tehničara i inženjera koje u zračnoj luci na zadarskom Zemuniku do zore moraju ponovo osposobiti moćne protupožarne letjelice koje sada donose spas ugroženim poljima, šumama i kućama u Dalmaciji. Kada protupožarni zrakoplovi slete u Zemunik, prvo ih odvuku u hangare i dobro isperu od korozivne morske vode te od crnila dimnih ostataka koji potpuno zamagljuju stakla pilotske kabine. S kakvim se “čudovišnim” požarima ove sezone bore razni naši gasitelji, najbolje se vidi baš iz statistike koju vodi MORH.

Dubci: Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom i burom vatrena stihija Na području Drniša evakuirani stanovnici. Župan: Idemo na proglašenje velike nesreće!

Penali zbog kanadera

A ona pokazuje da je do 15. kolovoza 2017. naša protupožarna eskadrila odradila već 11.982 leta, što je već gotovo dvostruko više nego u cijeloj 2016. (ukupno 6364)! Financijski to znači da su nas požari, što se troškova koji se pokrivaju iz vojnog proračuna tiče, već stajali 52,35 milijuna kuna, a procjena je MORH-a da će nas protupožarna sezona u cijeloj 2017. stajati ukupno oko 101,5 milijuna kuna. Toliki je porast troškova i stoga što će se ove godine aktivirati i odredbe iz M+ ugovora s Viking Airom Ltd., koji je kupio od bivšeg vlasnika tvrtku koja proizvodi kanadere, a kojom se penalizira MORH prijeđe li eskadrila od šest naših kanadera ukupno godišnje 1200 sati naleta. Kako kanaderi upravo prelaze dogovoreni broj sati (a to ima veze s osiguravanjem planiranih količina rezervnih dijelova koji će biti utrošeni u sezoni), može se očekivati da će “prebačaj” u satima naleta biti značajan. MORH procjenjuje da će probiti limit za dodatnih 400 sati naleta, dakle za oko 5 milijuna kuna, jer svaki dodatni sat penalizira se s 2415 dolara.

Đevrske: požar
1 / 6
Požar u Dalmaciji

Na terenu, nakon neprospavane noći, no uz pomoć vatrogasnih snaga iz unutrašnjosti Hrvatske, vatrogasci nastavljaju borbu s požarima koji su plamtjeli od zadarskog do splitskog područja. Veliki požar kod Pristega u Zadarskoj županiji u utorak oko podneva nošen snažnim vjetrom stigao je nadomak kuća, a jednu je i zahvatio. Koliko je bilo dramatično, svjedoči podatak da su u jednom trenutku u gašenju bile angažirane sve zračne snage, svih šest kanadera i šest zračnih traktora. Kako gori i na prostoru koji nije razminiran, stalno su se čule detonacije. Požar na Promini, gdje se vodila bitka protiv vatre za sela i kuće, još nije pod nadzorom, ali stanje je bilo bolje nego noć prije. Sela više nisu bila ugrožena, ali još je gorjelo na lokaciji Veliki točak. Na požarištima se opet pojavio i ministar obrane Damir Krstičević.

– Daleko od toga da je pod kontrolom, ali stanje je znatno bolje. Stavlja se pod nadzor, radi se svim snagama – izvijestili su ga kninski vatrogasci. Najteže je bilo na južnoj strani, prema Drnišu, gdje se s vatrom borilo 200 vatrogasaca.

požar gasitelji se bore Veliki požar na Mljetu, na području Bribira evakuirano 39 osoba

Stotine vojnika u pričuvi

Pojedina područja još su gorjela, a požarište se dimilo, da bi se onda ponovno počela pojavljivati vatra na lokacijama za koje se mislilo da su na njima borbe s plamenom završene. U utorak je pak lokaliziran požar između Pučišća i Pražnica na Braču zahvaljujući brzoj intervenciji gotovo svih otočkih vatrogasnih društava koja su reagirala čim je vatra buknula. Na požarištu Lišnjak-Drniš angažirano je 96 vojnika te 72 na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca. U MORH-u kažu da su u pripravnosti za angažman na terenu 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i Lori u Splitu. Također, još 210 pripadnika u pričuvi je za mogući angažman, a trenutačno su okupljeni i u pripravnosti u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Đevrske: požar
1 / 10
Požar - Pristeg
Požar - Lišnjak nadomak Drniša Lišnjak nadomak Drniša Pogledajte kako izgleda okoliš poharan vatrenom stihijom Požar u Dalmaciji Oglasili se Nacionalni park Krka o privođenju mladića koje su prijavili za izazivanje požara Damir Krstičević Ministar Krstičević: 'Uspjeli smo zajedno obraniti Drniš. Hvala dragom Bogu, nitko nije stradao'
Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  Penali će se plaćati zbog exskurzije u izrael te ostale zemlje...

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Kod Zadra su uhicene 2 zene koje su zapalile sumu kod Brguda jer tamo zive Srbi.

 • wwwcro:

  Ove Srbe što su palili požare u zatvor dok ne otplate sve troškove gašenja požara...