Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gasitelji se bore

Veliki požar na Mljetu, na području Bribira evakuirano 39 osoba

požar
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/30
Autori: Hina, Vecernji.hr
23.08.2017.
u 00:00

Ako imate fotografije ili snimke s mjesta događaja, pošaljite nam ih na e-mail: dojavi@vecernji.net

Požari ponovno haraju Dalmacijom. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je jutros da je na snazi uzbuna za sve vatrogasce na području Hrvatske.

Tijek dana pratite u nastavku:

23:55 - U Šibensko-kninskoj županiji preko noći na srijedu ostaju aktivna dva požara, onaj kod Đevrsaka te onaj na Promini s kojim se gasitelji bore već šest dana. Požar u Đevrskama je pod kontrolom, a sa šireg područja Bribira evakuirano je 39 osoba i noć će provesti u osnovnoj školi u Skradinu, doznajemo iz Županijskog centra 112. Požar na Promini je pod kontrolom te će ga preko noći ostati gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

23:30 -  Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je kako požar koji je u poslijepodnevnim satima buknuo na Mljetu nije pod kontrolom, a u srijedu rano ujutro očekuje se pomoć vatrogasaca s kopna, te je zatražena i pomoć četiri kanadera. ''Požar je aktivan. Vatrogasci se bore, probijaju, izrazito je grub teren. Gašenje otežava i vjetar. Ujutro prvim trajektom vatrogasci s kopna idu u pomoć iz Konavala, Dubrovnika, Župe, Stona, Primorja. Podnio sam zahtjev za četiri kanadera i poduzimamo sve mjere kako bismo to ujutro riješili'', rekao je Simović te dodao kako trenutno nijedno mjesto nije ugroženo iako ne isključuje mogućnost da vatra zaprijeti kućama tijekom noći. Inače, gori gusta borova šuma na području iznad Rope, u blizini Nacionalnog parka.

21:45 -  Požar na Promini je pod nadzorom i tijekom noći ostat će ga gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, a u Đevrskama vatra je odbijena od kuća, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.  

- Prije sat vremena sam se spustio s Promine i taj požar držimo pod kontrolom. Ima otoka otvorene vatre, to je kao tempirana bomba, a na terenu je oko 150 vatrogasaca i vojnika. U Đevrskama je vatra odbijena od kuća i ono što je najvažnije, nitko nije stradao, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dukić.  Aktivan je još jedan požar, onaj kod Bribira, koji se spojio s onim u susjednoj županiji.

 - Upravo se prebacujem na Bribirsku glavu, a s nama ide i autocisterna kao pomoć gasiteljima na terenu. Situacija je prilično teška jer je vatrena linija velika. Jednostavno trebamo po prioritetima čuvati vatru preko noći - istaknuo je Dukić.

20:15  Zbog požara koji je buknuo kod Đevrsaka, evakuirano je 12 osoba iz sela Pavići iza Bribira, koji su smješteni u Skradin. U Šibensko-kninskoj županiji još uvijek je aktivan požar na Svilaji. Novi požar koji je planuo na 'benkovačkoj cesti' iza 15 sati ubrzo će biti ugašen, a zemaljskim snagama pomaže i kanader.

- Ne možemo točno reći koliko je vatrogasaca na terenu jer ih se stalno prebacuje po požarištima. Trenutno je najveći problem požar kod Đevrsaka gdje smo zbog približavanja vatre kućama oko 19 sati evakuirali selo Pavići iza Bribira, a 12 osoba je prevezeno u Osnovnu školu u Skradinu - kažu u šibenskom ŽC112.

požar
1/15

18:45  - Požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu i zračne snage ulažu maksimalne napore u obrani naselja i kuća, javlja MORH. Airtractor AT-802 cijeli dan natapa požarište Pristeg, čuvajući sigurnom trasu autoceste A1 Zagreb-Split, a svoja djelovanja proteže i do graničnih područja koja su označena minski sumnjivim. U međuvremenu pojavio se novi požar u Zatonu kod Šibenik, kojeg su dva kanadera CL-415 brzo stavila pod nadzor gasitelja. Novi požari izbili su i na lokaciji Lećevica u zaleđu planine Kozjak, gdje je odmah upućen kanader, a kod Imotskog požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV.

18.00 - Na području Lećevice u utorak poslijepodne buknuo je požar, a gase ga vatrogasci iz Splita, Kaštela i Trogira, izvijestio je vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

požar
1/10

17:40  - Brzom intervencijom svih raspoloživih vatrogasnih snaga s otoka Brača stavljen je pod nadzor požar koji je u utorak buknuo kod Pučišća, te je u jednom trenutku zaprijetio i stambenim objektima, doznaje se od zapovjednika DVD Supetar Nikole Martinića. "Izgorjelo je 5,5 hektara od čega su pola maslinici, a ostalo makija i šuma," rekao je Martinić Hini. Po njegovim riječima u jednom trenutku situacija s vatrenom stihijom bila je "vrlo ozbiljna" pošto je vjetar mijenjao smjer,  te je preusmjeravao širenje požara. Vatra se u jednom trenutku približila i  stambenim objektima, no munjevitom akcijom vatrogasci su spriječili daljnje širenje požara.

17:20 Iz Hrvatskih autocesta su pojasnili da je radi požara koji je na neko vrijeme u ponedjeljak zatvorio autocestu A1 kod Benkovca,  odluka o zatvaranju  određenih dionica u blizini požarišta donesena zbog sigurnosti korisnika, tj. događaja koji se karakterizira kao viša sila, a odluka o slobodnom prolasku vozila kroz naplatne postaje donesena je zbog normalizacije prometa.

17.00  - Šibenska policija potvrdila je da se trenutno razgovara s više osoba koje se  dovodi u vezu s podmetanjem požara te su privedene u policijsku postaju kako bi se prikupila sva saznanja

požar
1/10

16:45 -  Na području  Zadarske županije u utorak poslijepodne aktivno je još nekoliko požarišta, ali su sva  pod kontrolom vatrogasnih snaga, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenik župana Šime Vicković. Trenutačno je najlošija situacija na području Miranja i Ceranja na benkovačkom području, gdje vatrogasci zbog minski sumnjivog prostora nisu u mogućnosti ući u teren, no unatoč tome,  nisu ugroženi ljudski životi kao ni stambeni i gospodarski  objekti. Zadarska je županija u suradnji sa zadarskom Općom bolnicom te Domom za stare i nemoćne  osigurala  prehranu za sve snage na terenu, ističe se u priopćenju.

16:15 - Protupožarni zrakoplovi  iz vojarne u Zemuniku u utorak su, uz postojeća požarišta na Promini, Lišanima Ostrovičkim i Pristegu, upućena su na tri nova požarišta kod Biograda i Kistanja koja su se ponovno razbuktala, izvijestili su iz MORH-a.

15.40 -  Kako se doznaje od Tomislava Dželalije, zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Drniša, stanovnici zaseoka Velušić, Bibići i Rajići u utorak popodne su vraćeni kućama. 

"Na terenu su i dalje zračne i kopnene snage. Dva kanadera još nadlijeću požarište, a u međuvremenu smo izvršili povratak civila koji su bili smješteni u dječjem vrtiću u Drnišu. Još ima nešto otvorenog plamena, puše lagani maestral, ali ako vjetar pojača vjetar, požar se može lako ponovno rasplamsati", kaže Dželalija. 

15.30 - Još je aktivan požar na Promini koji i dalje nadlijeću zračne snage, a najgore je bilo kod zaseoka Rajići gdje je vatra došla samo par metara od kuća, no zahvaljujući dobro organiziranim vatrogasnim snagama, kuće su obranjene i najgore je prošlo. 

U međuvremenu je planuo i požar u Kistanjama blizu vodotornja koji je brzo stavljen pod kontrolu i lokaliziran.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Aktivan je i požar u Đevrskama gdje je na terenu desetak vatrogasaca, doznaje se u centru 112 Šibensko-kninske županije.

13.00 – Ponovno gori blizu kuća u Pristegu. Stanovnik Pristega Josip Anić ispričao je za televiziju N1 da se pojavio novi plamen koji se zbog vjetra, ali i minskog polja na kojem je izbio, sve brže širi prema kućama. "Svakih 15 minuta jučer pukla je mina, a one se nalaze 250 do 300 metara od table. Mirni jesmo neko kratko vrijeme, ali sve ovisi o tome što će se događati s ovim plamenom. Ne vjerujem da će biti jednako strašno kao jučer", kazao je Anić.

U blizini kuća čuju se i detonacije mina. 

12.55  Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić izjavio je u utorak kako je za petak dogovorio sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem na kojem bi se trebao riješiti, kako je rekao, bar dio financijskih problema s kojima se susreće HGSS. Opširnije OVDJE

 

12.05  Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika u utorak su upućene na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter Mi-8 MTV, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na ostalim današnjim požarištima u Pristegu još je uvijek zračni traktor koji natapa požarište, dok su na Promini angažirana tri kanadera CL-415 i dva zračna traktora AT-802. Na požarištima je, osim zračnih snaga, angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.

U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika, koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i u Lori u Splitu. Također, 210 pripadnika u pričuvi je za mogući angažman. Smješteni su u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

požar
1/6

11.40 – Na 120 hektara na Velebitu, djelomično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, požar koji gori tjedan dana nije ugasila ni kiša. Na nepristupačnom terenu gasi 38 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasnog, Otočca, Sinca, Brinja, Perušića te za gašenje požara osposobljeni rendžeri Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit, doznaje se u ponedjeljak u Vatrogasnoj zajednici Ličko-senjske županije. Opširnije OVDJE

10.55 – Požar na Promini koji danas gase dva kanadera, dva zračna traktora, 250 vatrogasaca i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske obišao je ministar obrane Damir Krstičević zahvalivši svima koji su sudjelovali u gašenju te poručivši kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom. Opširnije OVDJE

10.45 – Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz Zemunika danas, u utorak su, uz požarišta na Promini, angažirana i na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

požar
1/20

Na požarište u Pristeg upućen je kanader CL-415 i zračni traktor AT-802, dok dva zračna traktora koji su na Promini istodobno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih. Na požarištima je, osim zračnih snaga, angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH, i to na požarištu Lišnjak Drniš, te 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca, navodi se. U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i u Lori u Splitu. Također, 210 pripadnika u pričuvi je za mogući angažman. Smješteni su u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

10.30 – Policijska uprava šibensko-kninska izvijestila je kako su uhitili i kazneno prijavili dvojicu maloljetnika osumnjičenih za izazivanje požara u ponedjeljak u mjestu Radučić u općini Ervenik. Opširnije OVDJE

Foto: DUZS

10.25 – Čak 180 tisuća kuna iznosi materijalna šteta u požaru koji je u ponedjeljak buknuo na odlagalištu otpada u Dugom Ratu, doznaje se u utorak u splitskoj policiji.

Policija je priopćila kako su na mjestu događaja na adresi Industrijski put obavili očevid i utvrdili kako je vatra zahvatila odlagalište otpadnog materijala, kao i četiri osobna vozila. – Utvrđena je sumnja da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar, a počinjena materijalna šteta cijeni se na oko 180 tisuća kuna – kazali su u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj. 

10.20 – Tri požara na području Splitsko-dalmatinske županije, u Dupcu te na otoku Hvaru i kod Labina Dalmatinskog lokalizirana su, a u njihovu gašenju nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca, izvijestio je u utorak županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

požar
1/19

Požar na području Dubca, istočno od Omiša, koji je buknuo u ponedjeljak navečer, lokaliziran je jutros oko 8 sati, a požar na rtu Kabal na Hvaru, koji je buknuo u ponedjeljak prijepodne, lokaliziran je u noći s ponedjeljka na utorak oko ponoći, rekao je Glavina. U utorak u ranim jutarnjim satima buknuo je požar i kod Labina Dalmatinskog ali je, prema riječima Dražena Glavine, lokaliziran u utorak nešto poslije 8 sati.

On je također kazao kako je s područja Splitsko-dalmatinske županije u ponedjeljak upućeno pet vatrogasnih cisterni kao pomoć u gašenju požara na zadarskom području, ali će te cisterne danas biti vraćene u Splitsko-dalmatinsku županiju jer je stanje na zadarskom požarištu, kako je rekao Glavina, danas povoljnije no jučer. Također je izvijestio kako je u gašenju požara na rtu Kabal na Hvaru, koji je opožario oko 30 hektara šume, u ponedjeljak bio angažiran i jedan brod koji je do jedne uvale prevezao vatrogasnu pumpu s pomoću koje je spašen jedan stambeni objekt.

10.20 – Stanje ja jako loše, kriminalno. Bukti nadomak kuća – kazao stanovnik Pristega Đuro Šuša, piše Dnevnik.hr. Dodao je da je navikao na takve stvari, a na pitanje je li ga strah rekao je: – I jest i nije.

10.00 – Požari su se gasili cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja, no sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio, ali se u poslijepodnevnim satima očekuje jačanje bure – rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadra Željko Šoša. – Jučer je eksplodiralo oko 70 ili 80 mina. Brani se doslovno svaka kuća, kako naiđe fronta. Saniran je i požar u Popovićima, ali to ne znači da je tamo posao gotov. Ljudi su i dalje na terenu, dežuraju jer je moguće da vjetar ponovno rasplamsa rubne dijelove. Ako će nam danas biti dostupne zračne snage, uvjeren sam da ćemo sve požare na našem području staviti pod kontrolu – kazao je Šoša u utorak ujutro na sjednici Kriznog stožera Zadarske županije.

požar
1/29

Prema njegovim riječima, tamo gdje je minirano vjerojatno će gorjeti i dalje, ali na tim područjima nema velike štete jer ionako ljudska noga tamo ne može kročiti.  – Napravit ćemo sve da zaštitimo građane i njihovu imovinu. Jučer smo imali 30 požara, a na terenu je sada oko 150 ljudi. Osim požara na benkovačkom području, aktivni su požari u Vrani, Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, nadziru se požari u Kožinu, Svetom Filipu i Jakovu, Slivnici. Imamo dovoljno snaga! Hvala gasiteljima iz cijele Hrvatske, mojim kolegama koji su poslali pomoć – poručio je Šoša.

Napomenuo je i kako je  autocesta A1 otvorena, ali uz ograničeni promet. Na novinarski upit odakle su sve stigli gasitelji, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković kazao je da su se povlačile snage sa šibenskog područja, iz Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije...  – Dali smo uzbunu za sve vatrogasne snage u Hrvatskoj, tako da su ovdje, na zadarsko područje dosad došle snage iz 15 županija. Ukupno 263 vatrogasca, 46 interventnih vozila 23 kombija za prijevoz ljudi. Jučer su u požaru sudjelovala 109 pripadnika Hrvatske vojske i dva vozila za pitku Hrvatske vojske –rekao je. Ističe i kako su policijske snage također bile dobro organizirane. "Osim u Zadarskoj županiji, jučer je bilo niz požara. Imali smo dva potpaljivanja Hvara, požar u Milni na Braču, Kožinu, kod Gornjih Brela, na Ugljanu. Aktivirao se požar na području Promine, gdje smo imali manju evakuaciju ljudi. Iako je jutros stanje bolje, budimo oprezni. Čuvat ćemo požarišta, ljudi će se izmjenjivati, logistika je dogovorena i nadam se da ćemo sve staviti pod kontrolu. Budimo svi skupa na oprezu jer vjetar je i dalje tu – pozvao je Tucaković.

Kazao je i kako se ostali požari u Dalmaciji nadziru i saniraju, a na području Gornjih Brela evakuirani su turisti. Oni će se jutros vratiti u mjesta na kojima su bili na odmoru.

– Požar je okružen i uhvaćen, bez zračnih snaga. Zemaljske snage su tamo odradile svoj posao. Poslat ćemo jedan helikopter da sanira izdimljavanje na vrhu brdu i otpustit ćemo snage iz Dubrovačko-neretvanske županije jer procjenjujemo da bi bura mogla jačati na području južne Dalmacije tako da ljudi budu spremni i na tom dijelu. Na Promini je jutros situacija mirnija, u 6.40 sati poslali smo jedan kanader, a ako ne bude jakog vjetra, poslat će se još dva kanadera i tri zračna traktora. Jedan požar aktivan je i kod Jablanca u Ličko-senjskoj županiji, ali sve je pod kontrolom – izvijestio je Tucaković.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je svima koji su sudjelovali u gašenju požara te naglasio kako nije bilo panike, a sve službe radile su svoj posao sinkronizirano i na vrijeme, što je u takvim situacijama najvažnije.

– Nitko nije nastradao, nitko nije ozlijeđen, nijedna kuća nije izgorjela. Opožarena površina je golema. Obišli smo cijelo područje, a iz zraka izgleda još mnogo lošije. Nisu čak toliko stradale poljoprivredne površine, većinom su gorjeli šuma i pašnjaci. Imamo 200 ljudi na terenu, osigurali smo za sve tople obroke, piće, vodu, sve što im treba – poručio je Longin.

9.25 – U požaru koji je jučer u 20.50 sati buknuo u Dupcima pokraj Omiša do utorka ujutro je izgorjelo oko 20 hektara borove šume, a 213 vatrogasaca na terenu još uvijek ga gasi, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split. Požar koji je sinoć nošen jakom burom divljao i mijenjao smjer gasi 30 postrojbi s 52 vozila i to Zadvarje, Makarska, Gradac, Drvenik, Podgora, Promajna, Tučepi, Brela, Baška Voda, Omiš, Dugi Rat, Kučiće, Zagvozd, Lovreć, Gata, Imotski, Trogir, Kaštela, Gomilica, Mladost, Žrnovnica, Dugopolje, Slatine, Podstrana, JVP Split, JVP Dubrovačko primorje-Dubrovački vatrogasci te DIP Dubrovnik.

Iako se stanje na terenu jutros u 4.40 sati smirilo, požar je još uvijek aktivan na nekoliko mjesta na brdu, pa će brojni vatrogasci i danas ostati na terenu ne bi li požar lokalizirali. Osim tog požara, na području Splitsko-dalmatinske županije i dalje je aktivan onaj na Hvaru, točnije poluotoku Kabal, predio Tiha, koji je planuo u ponedjeljak oko 9.30 sati, a potom su vatrogasci u 11.20 sati dobili dojavu o još jednom požaru na tom području koji je bio udaljen od prvog požara samo 150 metara.

Odmah se u gašenje požara sa sedam vozila uključilo 30 vatrogasaca iz DVD-a Split, Vranjic, Omiš, Dugi Rat, Kaštela, Mladost, Gomilica, Trogir, JVP Split i sezonci iz Sinja. Zbog promjene vjetra nešto poslije 15 sati požar je promijenio smjer i u jednom momentu počeo se širiti prema Starom Gradu, no vatrogasci su ga svladali. Gasitelji i dalje rade na sanaciji požarišta. I dalje je aktivan i požar na Svilaji koji je buknuo još 12. kolovoza i koji je do danas u nekoliko navrata bio lokaliziran, no zbog vremenskih uvjeta i na nekim mjestima teško pristupačnog terena gašenje je otežano.

9.05 – Iz MORH-a su jutros izvijestili da će ministar obrane Damir Krstičević obići požarišta na području Promine, a sastat će se i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem. 

– Trenutačno u Promini od ranog jutra požar gase dva kanadera CL-415 i dva zračna traktora AT-802, a na požarištima je angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca. U pripravnosti za angažman na terenu nalazi se 189 pripadnika koji su smješteni u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i u Lori u Splitu. Također, 210 pripadnika u pričuvi je za mogući angažman, a smješteni su u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama – izvijestili su iz MORH-a.

– Jučerašnji dan ocijenjen je kao dan s najvećim angažmanom zračnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone. Zračne snage sudjelovale su u gašenju deset požara, a gašenje se odvijalo na još nekoliko lokacija jer je došlo do spajanja više požarišta u jednu vatrenu frontu. Sveukupno je izbačeno oko 1000 vodenih bombi, što je najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu u dosadašnjem dijelu sezone. Također, na jučerašnjim požarima zračne snage ostvarile su oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu od početka protupožarne sezone. Tako su jučer zračne snage izbacile oko 4000 tona vode, a ukupno je od početka PP sezone potrošeno milijun i 370 000 litara goriva.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 251 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 68 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji). Zračne snage PP NOS OS RH u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64 700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta – stoji u priopćenju MORH-a.

8.55 – U ranim jutarnjim satima na požarišta na Promini kod Drniša stiglo je iz Karlovačke županije 28 novih vatrogasaca sa sedam vatrogasnih vozila te ih je sada na raznim požarištima ukupno 42 s 13 vozila. Vod od 28 vatrogasaca vodi Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković koji kaže da su na požarište zapadnog djela Promine raspoređeni u osam sati te su dobili zadatak da lokaliziraju, spriječe širenje požara koji se zavukao u nekoliko kotlina na padinama Promine.

– To su lokacije na kojima se ne očekuje djelovanje zračnih snaga već naših zemaljskih. Hvatamo ovo dopodnevno vrijeme dok nema jakog vjetra te na ovoj lokaciji mijenjamo kolege iz Zagreba da se mogu odmoriti – rekao je Franković Hini telefonom s požarišta. Kod kuće je u pripravnosti još 40 vatrogasaca, bilo za potrebe intervencija u Karlovcu ili za pomoć kolegama na požarištima priobalja, doznaje Hina u Županijskoj vatrogasnoj zajednici.

Vatrogasci su došli sa sedam vozila iz Karlovca, Mahićna, Dvorišća Ozaljskog, Orlovca, Vojnoća, Koritinje i Slunja, a vatrogasci su još i iz Slunja, Rakovice, Ozlja, Vrhovca, Kašta, Jurova i Siće. Kako stanovnici Karlovačke županije ne bi pomislili da su zbog toga nezaštićeni, zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Miroslav Rade ističe da operativna sposobnost nije umanjena jer je u pripravnosti još 40 vatrogasaca te da profesionalna Javna vatrogasna postrojba radi u uobičajenim smjenama.

– Kada kažemo 40 ljudi, to su oni koji su oslobođeni od posla i spremni su krenuti odmah za potrebe intervencija u Karlovcu ili za ispomoć nekome. Osim toga, u cijeloj je županijskoj Vatrogasnoj zajednici oko 1200 osoba osposobljenih za razne intervencije koje bi možda zatrebale. Samo je u Karlovcu tristo dobro obučenih vatrogasaca – rekao je Rade. Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili uz Karlovčane i kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

8.50 – Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je jutros da je na snazi uzbuna za sve vatrogasce na području Hrvatske, piše televizija N1

– Izdana je uzbuna za sve vatrogasne snage u RH. Jučer je angažirano stotinjak pripadnika vojske. Cijeli je sustav podignut. Stanje je jutros mirnije, ali budimo oprezni. Došli su novi ljudi koji će čuvati požarište. Nadam se da ćemo sve požare staviti pod kontrolu, ali treba biti oprezan jer bi bura nakon podneva trebala ojačati. Najbitnije je da nitko nije ozlijeđen – kazao je Tucaković.

8.30 – Stručni timovi zrakoplovno-tehničkog i osoblja za potporu letenja Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika cijelu su noć, u ponedjeljak, 21. kolovoza 2017., pripremali protupožarne avione za današnje akcije gašenja požara iz zraka. Uz ispiranja kanadera CL-415 od morske soli i punjenja gorivom, zrakoplovni tehničari najviše su vremena posvetili poslijeletnim pregledima, povremenim 50-satnim pregledima i provjerama, kao i svim drugim zahvatima kako bi do jutra kompletne zračne snage bile pripravne poletjeti na požarišta. Zahvaljujući upravo iznimnom trudu i radu zrakoplovnih tehničara, ostvaren je visok stupanj ispravnosti i spremnosti zračnih snaga u gašenju požara, a posebnu zahvalu zrakoplovnim tehničarima sinoć je za vrijeme posjeta zračnim snagama uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević – izvijestili su jutros iz MORH-a.

8.25 – Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva zračna traktora te sto pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija. – Vatrogasci, mještani, lovci, planinari... zajedno su uspjeli formirati liniju obrane pa je požar u naselju Lišnjak, zaselak Čuline, zaustavljen. Međutim, požar i dalje bukti u naselju Velušić, zaselak Bibići-Raiči – kazao je Dželalija. Nakon noćašnje evakuacije dvadesetak osoba iz tih mjesta, novih evakuacija stanovnika jutros nije bilo.

7.20 – Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20.30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju pod nadzorom je gasitelja – kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca, odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.

Odmah po dojavi, na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Unatoč vjetru i teškom terenu, gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu, pa kuće, kao i gospodarski objekti u tim mjestima, nisu ugroženi vatrom. Ipak, manji dio žitelja Piska bio je preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak, kazao je Glavina.

U požaru kod Brela, koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja osim dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinja na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.

Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koju izbijaju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.

požar
1/20

Državna cesta D8, koja je od sinoć bila zatvorena za promet zbog požara i većeg broja vatrogasnih vozila pa se promet odvijao zaobilaznim cestama iza Biokova i Mosora, od jutros u 5.30 sati otvorena je za sav promet.

3.53 – Požar s planine Promine potpomognut vjetrom i dalje se širi prema Drnišu, a trenutačno u njegovu gašenju sudjeluje četristotinjak vatrogasaca i građana, izjavio je Hini noćas oko 4 sata načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

– Sve snage su na terenu i brani se Grad Drniš. Vatra se dalje širi jer puše vjetar. Raspoređujemo snage i formiramo liniju obrane kako bismo obranili mjesta Siverić i Badanj – rekao je Dželalija.

Vatrogascima su se u borbi s vatrom, koja se na Promini razbuktala u ponedjeljak poslijepodne, pridružili tijekom noći i njihovi kolege iz Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije, a ujutro u 6 sati očekuje se dolazak 100 vojnika. U gašenju sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Zbog vatrene stihije ranije tijekom noći evakuirana je 21 osoba iz Lišnjaka te Velušića, iz zaseoka Bibići-Raiči, koji su smješteni kod rodbine te u drniškom dječjem vrtiću.

U slučaju potrebe za smještaj je spremna i drniška sportska dvorana, a tu je i Crveni križ koji je osigurao 40 kreveta i higijenske potrepštine, rekao je Dželalija.

1.11 – Požar između Omiša i Dubca, koji je buknuo u ponedjeljak navečer, rasplamsao se tijekom noći, a gašenje otežava bura pa se mobiliziraju sve dodatne raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je noćas županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Skupina vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je bila upućena na gašenje požara na zadarskom području, vraćena je s puta prema Zadru kako bi se uključila u gašenje požara na predjelu Dubca, rekao je Glavina.

Dodao je kako požar na Dubcima trenutačno ne ugrožava naselja i stambene objekte, a vatrogasci sprečavaju njegovo širenje u smjeru Brela.

Glavina kaže kako su znatne vatrogasne snage noćas angažirane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog Grada, koji je buknuo u ponedjeljak ujutro.

Zbog požara na području Dubca i na predjelu Vrulje te zbog potrebe kretanja vatrogasnih vozila angažiranih na gašenju ta dva požara, Jadranska magistrala između Omiša i Brela zatvorena je za sav promet.

Ključne riječi

Komentara 168

CA
carlo20
11:20 22.08.2017.

Svi do sad uhićeni su Srbi, to su činjenice. Medijima zbog toga nije lako i skup s dežurnim SDP komentatorima pokušavaju na sve načine zataškati i opravdati takva dijela. Koliko pratim portale, samo poznati SDP komentatorski luzeri opravdavaju i relativiziraju piromaniju kada se sazna da se radi o Srbima, a kada se radi o nepoznatim počiniteljima, napadaju Plenkovića, Kolindu, Krstićevića, odnosno pokušavaju rušiti vladu jer valjda smatraju da bi oni trebali stići i ugasiti 100 požara po buri koje su njihovi piromani podmetnuli. Sve ovo me dovodi do zaključka da su ova organizirana paljenja dijela dvije skupine ljudi ili organizacija, a to su: Srbi što je dokazano i ljevičarski jugo teroristi. Samo njima odgovaraju ovi požari. Domaći Srbi i njihovi gosti iz Beograda ili Banja Lukle pale jer jednostavno mrze Hrvatsku, dok ljevičarski jugo teroristi pale jer preko požara žele rušiti vladu, predsjednicu i svim silama uništiti rekordnu turističku sezonu i ugroziti rast BDP-a.

EL
EldersRealm
07:38 22.08.2017.

Racun za svu nastalu stetu posaljite cetnickoj omladini i njihovom mentoru Pupiju. Dobije svake godine 7 milijuna kuna od drzave za svoje gadosti, tako da nije problem od njega naplatiti dio steta u gotovini, a ostatak ovrhama njegove imovine, imovine piromana i njihovih obitelji i imovine SDSSa ciji su mladi cetnici clanovi.

PR
prajdali100
07:44 22.08.2017.

Nemojte samo pisati da su pozare izazvala neodgovorna djeca, neubrojivi tipovi, senilni starci..... sve to zurno procesuirati i strpati u zatvor.Prokleti gadovi spalise nam Domovinu.Ogorcen sam!!! Ovo nije slucajno !!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije