Naslovnica Vijesti Svijet

Čelnik Europskih pučana dao ultimatum mađarskom premijeru Orbanu

Čelnik najveće skupine u Europskom parlamentu rekao je u utorak da se mađarski premijer Viktor Orban mora ispričati zbog svojih kritika na račun Europske unije ili će njegova stranka Fidesz biti izbačena iz skupine Europskih pučkih stranaka
05. ožujka 2019. u 19:24 8 komentara 954 prikaza
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL

Čelnik najveće skupine u Europskom parlamentu rekao je u utorak da se mađarski premijer Viktor Orban mora ispričati zbog svojih kritika na račun Europske unije ili će njegova stranka Fidesz biti izbačena iz skupine Europskih pučkih stranaka (EPP, desni centar). Dvanaest stranaka članica EPP-a službeno je u ponedjeljak zatražilo "isključenje ili suspenziju" Fidesza koji je u utorak odgovorio da je spreman o tome raspravljati i da ne želi napustiti EPP, već ojačati unutar te skupine one zastupnike koji se protive migraciji.

Orban i Juncker MAĐARSKA Bratoubilački rat Orbana i Junckera

Mađarski premijer Viktor Orban je izazvao je burne reakcije prije deset dana kada je pokrenuo kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je poput njega član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava imigraciju, temu izrazito osjetljivu u Mađarskoj.

"Viktor Orban mora odmah i stalno prekinuti protubriselsku kampanju svoje vlade", rekao je Manfred Weber, takozvani 'spitzenkandidat' EPP-a za predsjednika Europske komisije na izborima u svibnju. Govoreći njemačkim novinarima u Rottersdorfu Weber je rekao da su zadnjih tjedana "Viktor Orban i njegov Fidesz prešli ponovno crvene crte". Sve su opcije na stolu, rekao je nadalje Weber a "pogotovo opcija isključenja tako da nastavimo našu budućnost bez Fidesza".

Viktor Orban borba s depopulacijom Orban smislio plan koji bi Mađarice trebao potaknuti da rađaju

Fidesz je rekao da želi ostati u EPP-u i  smatra da je obrana europskih kršćanskih vrijednosti i zaustavljanje migracija važnije od stranačke discipline unutar EPP-a. "Spremni smo za raspravu i za predstavljanje našeg stava. Fidesz ne želi napustiti EPP, naš je cilj da se oni koji se protive migraciji osnaže unutar te grupacije", dodaje se u odgovoru. 

Jean-Claude Juncker je više puta rekao da je sklon izbacivanju Viktora Orbana i njegove stranke iz EPP-a. Orban je prekinuo svoju kampanju protiv Junckera i u razgovoru objavljenom u nedjelju u njemačkom tjedniku Welt Am Sonntag je istaknuo da "to izbacivanje ne bi bilo racionalna opcija".

 

Viktor Orban Dijana Jurasić Orban ide stopama Francuske, Hrvatska još čeka

On je rekao kako su oni koji traže isključenje Fidesza "korisni idioti" koji idu na ruku ljevičarskih protivnika EPP-a. U utorak je Orban pozdravio inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za reformom EU-a. 

"U pojedinostima, prirodno, imamo različita gledišta, no mnogo važnije od tih razlika u mišljenjima je da ta incijativa bude dobar početak za ozbiljan i konstruktivan dijalog o budućnosti Europe", rekao je Orban za Reuters.

 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Avatar Matteo1212
  Matteo1212:

  Bravo Orban, nakon izbora u svibnju mnogi će imati debelih razloga za kmečanje a to sigurno neće biti Fidesz, Lega Salvini i ostale srodne stranke; samo polako...

 • stefan:

  Smeta im jer se žele klanjati lijevima

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  birokracija u briselu mora shvatiti da ovisi i o 'mađarskoj, poljskoj...' a ne samo o 'njemačkoj, francuskoj...'. oni su ti koji moraju prihvatiti promjene koje su već tu, i budu sve jače. nema nikog tko će ih zaštiti, kad novi ... prikaži još! vladajući odluče da oni trebaju letjeti. za 15.000 eura mjesečno ti službenici će morati naučiti gdje im je mjesto za stolom. a to nije čelo...