Naslovnica Vijesti Svijet

Bratoubilački rat Orbana i Junckera

Schinas: Mađarskim građanima ne nude se činjenice, nego nekakve alternativne činjenice ili fikcija
21. veljače 2019. u 12:30 20 komentara 2047 prikaza
Orban i Juncker
Foto: DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Može li Viktor Orban i njegova stranka Fidesz ostati u političkoj obitelji Europske pučke stranke (EPP) i nakon najnovije kampanje koju je Orbanova vlada pokrenula protiv EPP-ova predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera? To je pitanje buknulo nakon što je Juncker oštro odgovorio Orbanu, prozvavši ga praktički lažljivcem, a predsjednik EPP-a Joseph Daul osudio mađarske “napade i neutemeljene zavjere protiv Junckera”. No, Manfred Weber, vodeći kandidat EPP-a za novog predsjednika Komisije, zasad se ne izjašnjava.

Viktor Orban borba s depopulacijom Orban smislio plan koji bi Mađarice trebao potaknuti da rađaju

Izmišljanje neprijatelja

– Ne, ovo nije otvoreni konflikt, niti je ovo rat. Ali svaki put kad se mađarskim građanima ne nude činjenice, nego nekakve alternativne činjenice ili fikcija, mi ćemo odgovoriti – poručio je jučer uime Europske komisije glasnogovornik Margaritis Schinas.

Kako je počeo taj EPP-ov bratoubilački rat koji to nije? Tako što je mađarska vlada najprije pokrenula novu u seriji antimigrantskih kampanja, financiranih novcem mađarskih poreznih obveznika, ovaj put ne samo s Georgeom Sorosom nego i Jean-Claude Junckerom u ulozi dežurnog strašila za Orbanove birače. “Svi imaju pravo znati što su njihovi stvarni prijedlozi, koji iz temelja ugrožavaju sigurnost Mađarske”, poručuje Orbanova vlada i dodaje: “Oni žele uvesti obvezujuće kvote za preseljenje. Žele oslabiti pravo država članica na čuvanje granica. Žele olakšati imigraciju kroz migrantske vize”.

Juncker je, u govoru u utorak u Stuttgartu, poručio da su to laži.

– Konzervativci u Mađarskoj ni na koji način ne predstavljaju demokršćanske vrijednosti. Moje je mišljenje da za njih nema mjesta u Europskoj pučkoj stranci – dodao je Juncker.

Viktor Orban Orbanove mjere Velika davanja za majke: 'Mi ne trebamo djecu migranata'

Predsjednik EPP-a Joseph Daul nije najavio da se pokreće ikakva procedura koja bi mogla rezultirati izlaskom Fidesza iz EPP-a, ali je na Twitteru kritizirao Orbana i branio Junckera:

– Snažno osuđujemo kampanju koju je mađarska vlada pokrenula uoči europskih izbora i difamaciju predsjednika Komisije Junckera. Tvrdnje u toj kampanji su lažne, varave i nisu utemeljene na činjenicama – napisao je Daul i dodao kako je Juncker istinski demokršćanin i pravi europski lider, koji se borio za europsko jedinstvo, solidarnost i napredak, od čega je čitava Unija, uključujući i Mađarsku, imala velike koristi. Daul također podsjeća premijera Orbana da se odluke u Bruxellesu, pa i odluke o migracijama, donose kolektivno od strane vlada država članica i Europskog parlamenta, a na oba mjesta sjede mađarski predstavnici.

– Umjesto da prikazuje Bruxelles kao izmišljenog neprijatelja, Mađarska mora shvatiti da je njegov dio – poručuje Daul.

No, Orban ne krije da računa kako će nakon izbora za Europski parlament sve biti drukčije, i u EP-u, i naravno u Europskoj komisiji, a nada se da će biti i drukčija Europska pučka stranka. Da će se europski mainstream odmaknuti od Junckerovih i Daulovih te približiti njegovim, Orbanovim stavovima. I da stoga neće nastradati, nego naprotiv - postati još važniji.

U toj kalkulaciji Orban puno nade polaže u Manfreda Webera, bavarskog europarlamentarca koji je postao “spitzenkandidat” europskih pučana, odnosno njihov kandidat za novog predsjednika Komisije. Weber je dobio ne samo Orbanovu, nego podršku svih šefova država i vlada iz redova EPP-a, ali Orban u njemu vidi potencijalnog istomišljenika po pitanju zatvaranja Europe za migrante. Weber mu je ranije, u rujnu 2018., u Europskom parlamentu rekao da neke stvari koje radi Orban u Mađarskoj nisu u skladu s uvjerenjima europskih pučana. No, u ovom najnovijem primjeru, u kojem Orban napada Junckera, a Juncker mu ne ostaje dužan, Weber zasad šuti.

Viktor Orban Dijana Jurasić Orban ide stopama Francuske, Hrvatska još čeka

Weber i mađarski glasovi

Juncker sada sugerira Weberu da se zapita trebaju li mu zaista ti mađarski glasovi potpore za izbor za novog predsjednika Komisije. Juncker podsjeća da je on izabran uz protivljenje Orbana u Europskom vijeću i uz protivljenje Fideszovih europarlamentaraca kad se glasalo u EP-u.

– Oni (iz Fidesza, op.a.) nisu glasali za mene, a nije ni krajnja desnica. Sjećam se da mi je gospođa Le Pen rekla: “Neću vam dati svoj glas.” Na što sam ja rekao: “Ja ne želim vaš glas.” Postoje neki glasovi koje jednostavno ne želite – poručio je Juncker.

 

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

  • Danijel2:

    Čekamo hrvatsku varijantu Viktora Orbana,,,,željno !!!!!

  • Tihi:

    Kad tvrdi bratoubilački rat znamo netko voli jako s*at....

  • Tihi:

    Kad tvrdi bratoubilački rat znamo netko voli jako s*at....