Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ULAGANJA

Butković: Danas ulažemo oko 1,5 milijarde eura u željeznicu, uskoro još veća investicija

Ministar Butković vlakom stigao u Sisak na radni sastanak sa županom Žinićem
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/11
02.03.2020.
u 13:30

Dio ulaganja u željeznicu predstavlja i obnova željezničke pruge od Zagreba preko Siska do Novske i obnova sisačkog željezničkog kolodvora

Za autocestu od Lekenika prema Sisku postoji sva potrebna dokumentacija i za financiranje tih potrebnih 400, 450 milijuna kuna za dovršetak dionice otvorit ćemo pregovore sa EBRD-om i EIB-om, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prilikom današnjeg posjeta Sisku.

„Nadam se da će ti pregovori biti pozitivni kako bi u mandatu ove Vlade mogli donijeti odluku o financiranju te autoceste, dodao je Butković koji je u Sisak stigao obnovljenom dionicom pruge od Velike Gorice u što je uloženo 250 milijuna kuna. Još 65 milijuna kuna koštala je i obnova zgrade sisačkog kolodvora koja se odužila zbog arheoloških radova, no sada su ta arheološka otkrića o sisačkoj antičkj povijesti uklopljena u sam izgled kolodvora te će svi koji njime prolaze moći vidjeti rimsku povijest antičke Sicije.

„Mi danas ulažemo oko 1,5 milijarde eura u željezničku infrasturkturu i za desetak dana ćemo potpisati ugovor s turskim izvođačem o rekonstrukciji željezničke pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica vrijednosti 3 milijarde kuna. Prije desetak danas smo potpisali ugovor za dionicu Savski Marof-Zagreb i glavnina investicija u prometnoj ifnrasturkturi je danas u željeznice“, dodao je Butković podsjetivši kako je Vlada u četvrtak donijela odluku o nabavci 11 novih vlakova te najavivši kako će ubrzo potpisati ugovor i za dodatna 22 vlaka iz europskih fondova, čime će se za kupnju 33 nova vlaka utrošiti oko 1,6 milijardi kuna.

„Raduje me da će konačno krenuti se u pregovore oko financiranja dovršetka autoceste, a posebno me raduje vijest da bi početak gradnje mosta preko Odre trebao krenuti tijekom ljeta. Ponude su otvorene 12. veljače. I jedina državna cesta u Hrvatskoj koja je i dalje makadam, Orleković – Hotnja, nadam se da će biti asfaltirana ove godine“, dodao je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić nakon radnog sastanka s ministrom Butkovićem te čelnicima HŽ Infrastrukture, HŽ-Putničkog prometa i Hrvatskih cesta.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:16 02.03.2020.

Za 1,5 milijardi eura bi Kinezi napravili brzu prugu ZG-RI i ostalo bi kusur... A mi gradimo nekaj kaj gotovo nitko ne koristi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije