Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Iza Grupe Kraš još jedna uspješna poslovna godina: Novi investicijski ciklus i rast prihoda

'Pred nama je poslovna godina u kojoj očekujemo daljnji rast, nove proizvode i nove investicije', komentirao je predsjednik Uprave Kraš d.d. Damir Bulić
28. veljače 2020. u 11:48 0 komentara 380 prikaza
Damir Bulić
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Konsolidirani prihodi Kraš Grupe u 2019. godini iznosili su 1.033,7 milijuna kuna što je za 5,4 milijuna kuna više od ostvarenih prihoda u prethodnoj poslovnoj godini. Pritom su prihodi od prodaje iznosili 1.021,7 milijuna kuna, dok ostali poslovni prihodi iznose 9,3 milijuna kuna.

Pivac i Kraš I dalje povećavaju udio Braća Pivac prešla prag od 50 posto dionica Kraša

Kraš Grupa je 2019. godine na domaćem tržištu ostvarila godišnji rast prihoda od 1,9 posto, a na većini inozemnih tržišta imala je respektabilne izvozne rezultate te rast prodaje. Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od 557,8 milijuna kuna, što iznosi 54,6 posto ukupnih prihoda od prodaje, dok je 45,4 posto prihoda ostvareno u inozemstvu. 

Na svim važnijim izvoznim tržištima, izuzev tržišta Saudijske Arabije, ostvaren je rast volumena prodaje, a ističu se tržišta Zapadne Europe, Jugoistočne Europe, BiH i Srbije. 

Na ukupni pad izvoza najveći je utjecaj imalo poslovanje na tržištu Saudijske Arabije. Naime, zbog visokog političkog rizika na to je tržište privremeno zaustavljena isporuka proizvoda. Tijekom 2019. godine vrijednost izvoza u Saudijsku Arabiju pala je za 4,5 milijuna dolara, odnosno za oko 30 milijuna kuna. U tijeku su intenzivni pregovori, kao i izrada plana za uspješan nastavak izvoza na ovo tradicionalno tržište. 

Zagrebačka burza tradicionalno nagradila izdavatelje i članove DOBITNICI AD Plastik Dionica godine, Krašu tri nagrade

"Kraš Grupa lani je ostvarila dobar prodajni rezultat i za nama je još jedna uspješna poslovna godina. Povećali smo prihode i na domaćem tržištu i na gotovo svim važnim izvoznim tržištima, a time smo anulirali negativan utjecaj rizičnih političkih okolnosti koje su dovele do pada rezultata u Saudijskoj Arabiji i nužnosti rezerviranja potraživanja prema kupcima s tog tržišta. Očekujemo skori nastavak poslovanja u Saudijskoj Arabiji. Kraš je tijekom 2019. krenuo u novi investicijski ciklus kojim ćemo modernizirati proizvodnju u iduće tri godine. Pred nama je poslovna godina u kojoj očekujemo daljnji rast, nove proizvode i nove investicije", komentirao je predsjednik Uprave Kraš d.d. Damir Bulić

Kraš grupa je tako u 2019. godini, ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 19,6 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit iznosi 15,6 milijuna kuna. Neto dobit pripisana imateljima kapitala Matice ostvarena je u iznosu od 14,2 milijuna kuna.

Katarina Peović KATARINA PEOVIĆ 'Radnici Kraša su bili prisiljeni odreći se velikog dijela vrijednosti dionica u korist braće Pivac '

Ukupni konsolidirani rashodi u 2019. godini iznosili su 1.014,1 milijun kuna i na godišnjoj su razini narasli za 4,9 posto. Na rast poslovnih rashoda najviše je utjecao rast cijena glavnih sirovina, prije svega, sirovina na bazi kakaovca, te spomenuto vrijednosno usklađenje potraživanja u iznosu od 30,9 milijuna kuna. 

U 2019. godini Kraš grupa je zabilježila povećanje investicijskih aktivnosti. Započet je novi investicijski ciklus vrijedan više od 100 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnih procesa, širenje tehničkih i tehnoloških mogućnosti proizvodnih postrojenja, te povećanje kvalitete gotovih proizvoda. Realizirane su investicije u unapređenje postojeće opreme te ulaganje u novu opremu na svim proizvodnim lokacijama.

Ivica Pivac: Čuvat ćemo sve što je u Krašu dobro i dignuti tvrtku na novu razinu

Kraš kao lider konditorske proizvodnje u regiji i kuća brandova svoju poziciju temelji na predanom radu, usmjerenosti na proizvodnju kvalitetnih originalnih proizvoda i razvoju novih projekata čime se uspješno prilagođava izazovima tržišta. Odnos prema potrošačima i kreiranje ponude s ciljem zadovoljavanja njihovih želja vodilja je u poslovanju.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.