Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Internacionalna župa

Brijest dobio trojicu župnika Poljaka, Francuza i Afrikanca

pater
Marko Mrkonjić/Pixsell
10.11.2011.
u 12:13

Zanimljivu trojku misionara Družbe Duha Svetoga, stanovnika Osijeka, čine župnik i sveučilišni kapelan Arkadiusz Krasicki, bolnički kapelan Jean Michel Jolibois i dušebrižnik u odgojnim ustanovama Paul Karim

Odlaskom starog župnika, vjernici Župe Mučeništvo svetog Ivana Krstitelja u osječkom prigradskom naselju Brijest, dobili su tri nova svećenika. I to Poljaka, Francuza te Afrikanca iz Sierra Leonea! Za osječke prilike još uvijek pomalo neobičnu trojku, čine misionari iz Družbe Duha svetoga.

 

– Nikada se prije nismo poznavali. Prvi smo se put vidjeli u Hrvatskoj gdje ja osobno nikad nisam mislio da ću doći, ali danas sam zahvalan i presretan – kaže nam novi župnik, pater Arkadiusz Krasicki koji je u Hrvatsku stigao još 2003., a koji će na Brijestu djelovati uz pomoć svoje subraće Jean Michela Joliboisa i Paula Karima. U to ih je naselje 1. listopada, dekretom, doveo osječko-đakovački nadbiskup mons. dr. Marin Srakić.

 

Njihova međunarodna družba, objašnjava nam, djeluje u Slavonskom Brodu i Osijeku, a uz navedenu trojicu, tu su i kolege im svećenici iz Njemačke (otkud i dolazi Družba tzv. spiritanaca), Tanzanije, još dvojica iz Poljske pa i jedan Hrvat! On je, tako, dolaskom u Hrvatsku, prvotno bio župni vikar u Podvinju. Godine 2006. imenovan je prvim kapelanom Sveučilišta J.J. Strossmayera. I dok je on sveučilišni kapelan, Jean Michel Jolibois je kapelan osječkog KBC-a dok je Paul Karim dušebrižnik u odgojnim ustanovama za djecu, u Klasju i u Domu za odgoj djece i mladeži.

 

– Ja sam prezadovoljan svojim poslom. Vidim kako se mladi okupljaju, prepoznaju tu potrebu za duhovnosti. Želimo dati nadu da je moguće uživati u međunarodnosti, da čovjek ne gubi nadu već da raste u tome što vjeruje. Naša redovnička zajednica uvijek djeluje u timu, nikad pojedinac pa zato sad i je nekima malo čudno. Bio je jedan, a sad su trojica svećenika – dodaje pater Arek, kako ga studenti odmilja nazivaju, a koji je sa svojim kolegama organizirao i tečaj francuskog jezika, sviranja gitare, oformio duhovnu knjižnicu te niz raznih predavanja.

 

Stanovnici Brijesta, dodaje pater Arek, ali i vjernici u cijelom Osijeku, super su se odazvali njihovim akcijama.

 

– Žele doprinijeti razvoju župe, žele pomoći nama koji smo došli, što mene kao župnika ohrabruje. Nije lako prihvatiti osobu, pogotovo stranu osobu koja govori malo smješnije – smije se pater koji je s kolegama Jean Michelom i Paulom pohađao tečaj hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Danas se njime sva trojica izvrsno služe. Pater Arek, otkriva nam, u Hrvatskoj je najdulje od stranih svećenika.

 

– Već sam davno trebao otići jer boravak negdje obično traje šest godina, a ja sam tu već devet. No, budući da sam imenovan župnikom na Brijestu ostat ću još barem tri do šest godina. Sad već imam i stalni boravak, a tko zna, možda uskoro dobijem i državljanstvo – kaže među studentima omiljeni svećenik koji svoj kabinet ima na Ekonomskog fakultetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije