Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Breivik plagirao Unabombera, ideje za manifest prepisao i "korigirao"

Ted Kaczynski, poznatiji kao Unabomber, od 1978. do 1995. godine poštom je slao bombe svojim žrtvama, a ubio je tri i ranio 23 osobe
26. srpnja 2011. u 10:03 17 komentara 102 prikaza
breivik
Foto: AFP/Pixsell

Na dan masakra u Oslu i na otoku Utoyi Andreas Behring Breivik na internetu je objavio 1500 stranica dug manifest svojih poprilično razbacanih misli. Ipak, čini se da ovaj samoprozvani član međunarodnog reda "Vitezovi templari" nije samo ekstremist nego i, kako donosi The Daily, plagijator. Osumnjičenik za najsmrtonosniji napad na Norvešku još od vremena Drugog svjetskog rata, sastavljajući svoj manifest nazvan "2083: Europska deklaracija nezavisnosti" velik dio svojih "ideja" ukrao je od Teda Kaczynskog, odnosno zloglasnog Unabombera.

Theodore John "Ted" Kaczynski, poznatiji kao Unabomber, američki je matematičar i socijalni kritičar koji je u razdoblju od 1978. pa sve do 1995. godine poštom slao bombe svojim žrtvama, a u njegovim napadima poginule su tri, a ozlijeđene su još 23 osobe. Kao čudo od djeteta sa 25 godina već je bio profesor na Berkeleyju, ali nakon samo dvije godine dao je otkaz i preselio se u osamljenu kolibu bez struje i vode nedaleko od Lincolna u saveznoj državi Montani, gdje je živio kao pustinjak. Za svoju bombašku kampanju odlučio se kada je shvatio da razvoj obližnjeg grada sve više ugrožava divljinu oko njega. Od 1978. do 1995. godine poslao je 16 bombi raznim sveučilištima i zrakoplovnim tvrtkama, a sam je tvrdio da su njegovi bombaški napadi bili ekstremni, ali neophodni kako bi se svratila pozornost na to koliko moderna tehnologija nagriza ljudsku slobodu. Kaczynski trenutačno služi kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja u saveznom zatvoru u Coloradu.

Slijedeći stope jednog od svojih očitih uzora, Breivik je prepisao Unabomberove poruke javnosti, a preinake su toliko sitne da se jedva zamjećuju. Upravo te preinake Breivik je učinio kako bi naglasio opasnost miješanja kultura. Na mjestima gdje je Kaczynski koristio izraze "ljevičarstvo" Breivik se pozvao na "multikulturizam" ili "kulturalni marksizam". Evo samo jedan od primjera plagijatorskih umotvorina samoprozvanog templarskog viteza.

Kaczynski je, želeći objasniti svoje napade, napisao: "Ljevičari imaju tendenciju mrziti sve što djeluje snažno, dobro i uspješno. Mrze Ameriku, zapadnu civilizaciju, bijelce, racionalnost… Oni mrze Ameriku i Zapad zato što su snažni i uspješni". Vrlo vješto i domišljato u svom manifestu Breivik tvrdi: „Kulturni marksisti imaju tendenciju mrziti sve što djeluje snažno, dobro i uspješno. Mrze Europu, Ameriku, zapadnu civilizaciju, bijelce, racionalnost… Oni mrze Zapad zato što su snažni i uspješni".

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • @rea:

  Cijela ta pisanija je jedan veliki plagijat. Wiki, citati iz novina, teorije zavjere preuzete s raznoraznih sajtova, etc. Jedna rečenica istinita, zatim 10 laži. Pa opet.

 • Avatar Bjeda
  Bjeda:

  \"Za svoju bombašku kampanju odlučio se kada je shvatio da razvoj obližnjeg grada sve više ugrožava divljinu oko njega. Kaczynski je, želeći objasniti svoje napade, napisao: \"Ljevičari imaju tendenciju mrziti sve što djeluje snažno, dobro i uspješno. Mrze Ameriku, zapadnu ... prikaži još! civilizaciju, bijelce, racionalnost…\" -*-*-*-*-* Možda je taj Kaczynski bio podvojena ličnost ili je ovaj tekst krivo sastavljen ili su komunisti bića s drugog planeta ili....

 • Nikahr80:

  Taj očaj od ljudskog bića ne zaslužuje nikakvu medijsku pažnju niti je vrijedan bilo kakvog razumijevanja, ubojstvo je ubojstvo kako god da ga nazivali. To nije ekstremist to je luđak koji je sam sebe uvjerio da ima pravo oduzimati tuđe ... prikaži još! živote, jedino što mu mogu poželjeti je da mu se sve što je učinio vrati istom mjerom.