Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori

Brazilski Trump vodi na krilima Ronaldinha

Jair Bolsonaro
PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL
09.10.2018.
u 08:12

Najavljeni obračun s kriminalom u zemlji pada na plodno tlo jer sada se u Brazilu godišnje dogodi više od 62 tisuće ubojstava

Krajnji desničar Jair Bolsonaro uvjerljivo je pobijedio u prvom krugu brazilskih izbora. Bolsonaro je preživio i napad nožem u predizbornoj kampanji. Iako je osvojio 46 posto glasova, a glavni konkurent ljevičar Fernando Haddad 29 posto, svejedno je Bolsonaro tvrdio kako je pokraden. Pa i unatoč tome što su otprilike takav rezultat pokazivale predizborne ankete. Za pobjedu je u prvom krugu trebalo postići 50 posto plus jedan glas. Haddad je, inače, na izborima zauzeo mjesto zatvorenog bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve. No izgleda da Bolsonarovi strahovi nisu bezrazložni jer, kako ankete pokazuju, u drugom će krugu imati dosta težak posao protiv Haddada.

Izbor manjeg zla

Dvoboj je to, zapravo, koji može simbolizirati današnji svijet s demokracijom na stranputici. Brazil ima čak 147 milijuna birača koji će se sada odlučiti ne za to koga više podupiru i žele na čelu države, nego tko je manje zlo. Jer, Bolsonaro se nije previše dopao svojim komentarima o ženama, gejevima i siromašnima, a pogotovo ne neskrivenom nostalgijom za vojnom huntom koja je vladala Brazilom između 1964. i 1985.

Ali oni koji su se sa završetkom diktature tek rodili poodavno imaju pravo glasa, a ne znaju kako je bilo živjeti pod huntom. S druge strane, Haddad koji je, dakle, kandidat Radničke stranke ima problem kako uvjeriti birače da neće još jednom doživjeti razočaranje i ljutnju na njegovu stranku koju smatraju odgovornom za najveću brazilsku gospodarsku recesiju u povijesti, kao i za podužu listu korupcijskih skandala. Pa i sam bivši predsjednik Lula i dalje leži iza rešetaka. Protiv Haddada tako stoji argument promjene koju bi, uvjeravaju Bolsonarovi pristaše, sigurno stigla pobjedom njihova kandidata. Ovaj populist njima se čini dobrom zamjenom za odlazećeg predsjednika desnog centra Michela Temera koji je prilično nepopularan. Svakako, i obećanja da će se obračunati s kriminalom u zemlji padaju na plodno tlo jer sada se u Brazilu godišnje dogodi više od 62 tisuće ubojstava, gotovo podjednako toliko silovanja, tko zna koliko krađa i pljački.

Lakše do oružja

Bolsonaro zastupa mekše zakone o oružju kao i pojačanje policijskih snaga. Ipak, Haddad prilično čvrsto uporište ima u sirotinji koja se nada da će njegov dolazak na vlast rezultirati povratkom barem dijela blagostanja. Zadnji put to je blagostanje nastupilo upravo na Lulinu vrhuncu. Kandidata koji sjedi u brazilskom Senatu već gotovo 30 godina ipak smatraju autsajderom onako kako su to smatrali Trumpa.

No on ima i neke velike zvijezde poput Ronaldinha koji je svoje simpatije prema Bolsonaru izrazio i ranije ove godine, uz njega je i član Tottenhama Lucas Moura te nekadašnji branič Brazila i AC Milana Cafu. Dodajmo tu i umirovljenog vozača formule 1 Emersona Fittipaldija.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Komentara 3

DU
Deleted user
08:53 09.10.2018.

Bravo Brazil! Dosta je lijevog terora!!!

MA
Marsijanac
22:55 09.10.2018.

Ljudima je vec preko glave tih lijevicara, unistili su sve, od politike do privrede, morala , kulture, okolisa, itd. Dosta je vec tog smrada!

Avatar nekakav
nekakav
12:33 09.10.2018.

žalosno da jedina osoba koja zna voditi brazil sjedi iza rešetaka zbog optužbi koje su smiješne kad se pogledaju dokazi protiv njega. kao i protiv dilme, bivše predsjednice, tako je i lula krivac za nešto što je sistemska greška svih latinoameričkih zemalja, koje su amerikanci 50 godina držali u željeznom zagrljaju, pa ovo oslobađanje ide dosta krvavo i sporo, sa puno podmetanja. nek autor spomene i cifru od skoro milijardu dolara kazne koju je američki sud odrapio brazilskom naftnom gigantu, petrobrasu, kao zbog štete koju su amerikancima napravili svojim igricama. dokazi su zanimljivi, sumnja na dogovaranje, kartelske igre... sumnja, ne dokazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije